Nässelsoppa med smördegspinnar
Foto Björn Tesch
Recept

Nässelsoppa med smördegspinnar

Ogräs eller primörer? Nässlor gör sig betydligt bättre på tallriken än i trädgården. Nässlorna kan bytas mot spenat som har en mildare smak.

Publicerad 2008-05-05

2 portioner

Cirka 1/2- 1 liter rensade och sköljda späda nässlor (cirka 250 gram kokta).
1/2 normalstor gul lök
1 klick smör
1 msk majsenamjöl
1 tärning kycklingbuljong
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

1. Fyll diskhon med kallt vatten och rensa nässlorna med handskar på. I vattnet minskar nässlornas brännande förmåga något och sand och skräp sjunker till botten.
2. Koka nässlorna i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och hacka nässlorna grovt.
3. Hacka löken och fräs den i några minuter i smöret i en kastrull. Tillsätt majsenamjöl och rör om. Häll i vatten och buljongtärning och koka upp under omrörning. Tillsätt nässlorna och grädden och låt småkoka i fem minuter. Mixa soppan, gärna med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera med smördegspinnar eller klassiska ägghalvor.

Smördegspinnar
cirka 10 st
1 smördegsplatta (knappt 100 g)
1 ägg att pensla med
1 nypa salt
1 näve fint riven ost

1. Tina smördegen. Kavla ut den till halva tjockleken. Skär avlånga remsor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med hopvispat ägg på ovansidan och vrid sedan remsorna några varv. Strö lite salt på pinnarna.
2. Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter tills smördegen fått fin färg.
3. Ta ut pinnarna och strö genast på lite ost. Servera pinnarna samma dag medan de ännu är frasiga.

Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas