Norsk fisksoppa
Mat & Dryck | Recept

Norsk fisksoppa

Norsk smarrig fisksoppa som du kan toppa med handskalade räkor och servera med vitlöksbröd och citronklyftor.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-04-12

4 portioner

Vill du sätta guldkant på soppan kan du toppa med handskalade räkor. Tricket för att få saftiga fiskbitar som håller ihop är att tillsätta dem i slutet av koktiden och låta fisken sjuda sakta.

2 morötter
200 g rotselleri
1 fänkål
1 purjolök
25 g smör till stekning
2 dl vispgrädde
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
500 g fiskfilé (hälften torsk- och hälften laxfilé)
2 msk finhackad färsk gräslök
2 msk finhackad färsk persilja
1 msk finhackad färsk basilika
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar

1 Skär morötterna i slantar och rotsellerin i små tärningar.
2 Dela fänkålen på längden, skär bort stocken i mitten och strimla resten.
3 Strimla purjolöken.
4 Smält smöret i en kastrull och fräs rotfrukter och grönsaker i cirka 5 minuter.
5 Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter, eller tills rotfrukterna mjuknat..
6 Skär fisken i stora tärningar och tillsätt tillsammans med färska örter, salt och peppar.
7 Låt soppan sjuda sakta tills fisken är färdiglagad, cirka 3–4 minuter.
8 Servera gärna med vitlöksbröd och citronklyftor.

Recept Zenia Mourtada
Foto Ulrika Ekblom

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-04-12
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas