Test: Bästa matjessillen korad
Foto tv. Colourbox. Foto th. Björn Tesch
Recept | Otippad vinnare

Test: Bästa matjessillen korad

Ingen midsommar utan sillunch. Veteranen har provsmakat tio olika sorters matjessill, såväl menlösa, kryddiga, översalta som jättegoda. Och det var inte den dyraste som var godast.

Publicerad 2015-06-17

Stämningen var på topp när Veteranens smakpanel samlades för att prova matjessill inför midsommarens silluncher. Vår smakpanel, som bestod av fyra matintresserade vänner och en matskribent, slog sig ner för att titta närmare på de tio anonyma numrerade skålar med matjessill som dukats fram på bordet. När man tittar på de olika sillarna är det tydligt att sorterna skiljer sig åt. Storleken och konsistensen på sillbitarna varierar, liksom färgen på spadet, även om de allra flesta sorterna har den typiska rödaktiga matjessillsfärgen och torkad dill i spadet. Fem av sillarna packas i plastförpackningar i »skyddad atmosfär«, fyra i konservburk och en sort packas i en plasthink med lock. Alla förpackningarna innehåller 125 g sill, utom hinken som innehöll 380 g fisk. Blir det fisk över är hinken praktisk med lock som går att återförsluta. Sillen är i de flesta fall fångad i Nordostatlanten och i något fall Norska havet. Det är områden med låga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. För bara några år sedan var det svårt att få tag på miljömärkt sill, men idag är miljövänlig fisk allt vanligare i butikerna. I vårt test är alla sorter utom två MSC-märkta, vilket innebär att fisken fångats med miljömässigt hållbara metoder.

Nya smakvarianter till varje säsong
Själva namnet matjessill kommer från holländskan och betyder jungfrusill. Det vill säga sill som inte har lekt och som är särskilt fet och fin. Matjessillen fiskas oftast på hösten och läggs in i salt, socker och kryddor. Fisken ligger sedan i tunnor och mognar i ungefär ett halvår innan den läggs i en ny kryddig lag med socker, ättika, dill och typiska matjeskryddor som kryddpeppar, kanel, nejlika, sandel och dill. Det är sandel, ett exotiskt träslag med aromatisk  ved, som ger matjessillen dess röda färg. Vi svenskar äter sill i stort sett till alla högtider men just till midsommar har matjessillen en huvudroll. För inlagd sill kommer nya smakvarianter till varje säsong. De senaste åren har till exempel sill med smak av björnbär och grönpeppar, smak av ramslök och citron, eller bacon och pepparrot lanserats. Matjessillen däremot, vill vi ha på traditionellt vis med en lätt sälta i sin kryddiga lag.

Näringsrik mat
Matjessill, liksom all sill, är näringsrik mat. Den som äter sill får i sig de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA som bara finns i fisk och som är bra för både hjärta och hjärna. Dessutom innehåller sillen vitamin B och D, anti-oxidanter, proteiner och mineraler. Allt som behövs till en burk matjessill är nykokt färskpotatis, gräddfil och gräslök, så kan festen börja. (Många vill ju ha knäckebröd, öl och en liten nubbe till också förstås.) Vår smakpanel får ingen nubbe till sillen och ingenting annat heller utom vatten att dricka mellan de olika sorterna. Utseende, doft, konsistens och smak undersöks noga. Med kommentarer som ”Titta här, här sticker det ut fiskben när jag skär i sillen”, eller ”Usch, den här smakade nästan bara salt”. Smak och konsistens diskuteras och sorterna jämförs. Någon i panelen gillar när bitarna är fasta med lite tuggmotstånd medan en annan vill att de ska smälta i munnen. En gillar koncentrerad kryddning medan en annan föredrar en mildare, sötare sillsort. Var och en får sätta smakbetyg som sedan vägs ihop till ett genomsnitt. Ofta, men inte alltid, är juryn överens. ”Det här var en trevlig sill. Den ser snygg ut så att man gärna vill ställa fram den på bordet och dessutom tycker jag att smaken var god”, ”den här har en intensiv smak, den behöver mycket gräddfil”.

Många sillsorter var goda
Juryn tyckte att många av sillsorterna var goda men favoriten blev Eldorados matjessill från Hemköp. Panelen tyckte om de stora fina bitarna och kryddningen, med bra balans mellan syra, sälta och sötma och med en lång angenäm eftersmak. Coops matjessill stod inte långt efter, också den med en bra balans i kryddningen och en ganska mild smak men god eftersmak. Abba är marknadsledande på matjessill i Sverige och har fyra kryddningar som säljs både i bitar och hela filéer. Deras två storsäljare, klassisk- och mästarmatjes, var med i testet och båda klarade sig bra med betyget 8 respektive 7. En sill som förbryllade smakpanelen en aning var den från Ängholmen. Sillen och spadet var bara svagt rött i färgen, smaken var söt och syrlig och påminde om vanlig inlagd sill. ”God, men det är inte riktigt matjessill” blev omdömet. Sämst betyg av en enig jury fick Icas matjessill, som hade trasiga små bitar, grå färg och fick panelen att ta till ord som ”vill inte ha”, ”usch” och ”usel”.

Varierande pris
Priset på sillarna varierade från 79,90 till 180,20 per kilo, avrunnen vikt.  Den dyraste, från Lysekils är alltså mer än dubbelt så dyr som den billigaste från Klädesholmen. Sill är ofta lockvara så priserna kan variera rejält. När provsmakningen var avklarad kokades färskpotatis, gräddfil, gräslök och knäckebröd plockades fram och smakpanelen fick en god sillunch av den fisk som blivit över. Panelen kunde konstatera att de trots provsmakningen inte ätit sig trötta på matjessill och att de fått några nya favoriter bland matjessillarna.

Text Malin Ottosson

Den var bäst i test – och de fick sämst betyg

Så gjorde vi testet

Fyra personer ur det snart 40 år gamla matlagningsgänget »Finsmakarna« i Täby och en matskribent provsmakade sill-sorterna utan att veta vilken fisk som var vilket märke. Utseende, doft, konsistens och smak bedömdes med tonvikt på smaken. Priserna är de vi betalade i butiker i Stockholmsområdet i april i år. Betygsskalan gick från 1–10 där 10 är den godaste.

Testpanel:
Mona_Ulla
Mona Hedlund
– Vi brukar faktiskt äta matjessill lite då och då året runt. Det här testet har gett mig några nya favoriter som jag kommer att köpa i fortsättningen.

Stig_Lars
Stig Hedlund
– Det var intressant att prova flera olika sorter och jämföra. Själv gillar jag inte alls när fiskbenen syns när man skär i matjessillen. Det ger minuspoäng.
Lars_Stig
Lars Lundmark
– Gräddfil och gräslök ska det vara till, och gärna OP Andersson. Min svärson brukar servera matjessill med brynt smör och gräslök, det är också fantastiskt gott.

Ulla_Mona
Ulla Lundmark
– Matjessill är ett absolut måste på midsommarbordet. Det var intressant att det skilde så i smak och utseende på de olika matjessillsorterna i testet.

Foto Björn Tesch

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas