Paj med getost och paprika
2 portioner
Frasig smördegspaj med franska smaker. Här går vi genvägar och
använder färdigköpt pajdeg fylls med olika sorters ost och
grönsaker. Toppa med färska örter och ät ljummen till en god
sallad med vinägrett.
Tips! Förenkla genom att använda färdigriven ost.
1 liten rödlök
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
2 grillade paprikor, från burk
8-10 cocktailtomater
ca 250 g färsk smördeg, på rulle
1 dl crème fraiche
50 g lagrad ost, t.ex. Prästost eller Gruyère
8-10 oliver, gröna eller svarta och urkärnade
200 g chèvre
1 msk finhackad timjan eller rosmarin
1 msk flytande honung
1 uppvispad äggula
1 Skala och dela löken i två delar och skär i skivor. Hetta upp en
stekpanna med olja och stek löken tills den mjuknat och fått lite
färg. Krydda med lite salt och peppar.
2 Dela paprikorna i mindre bitar och dela tomaterna i halvor.
3 Rulla ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Vik upp
kanterna runt om så att det blir en liten kant för att fyllningen inte
skall rinna ut.
4 Fördela ut crème fraiche på botten av pajen. Riv osten och strö
ut osten. Fördela ut lök, paprika, tomater och oliver. Skär getosten
i skivor och lägg ut. Ringla ut honung över getostskivorna och
örter.
5 Pensla kanten med uppvispad äggula och grädda pajen i mitten
av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg och
är genomgräddad. Serveras ljummen med en god sallad och
vinägrett.
Foto: Stefan Edetoft
Paj med getost och paprika
Seniorens busenkla. Enkelt att laga – gott att äta!
Tidningen Senioren
Publicerad 2012-10-15
Dela nu:
Använd färdigköpt pajdeg och färdigriven ost så blir det riktigt enkelt!
2 portioner
1 liten rödlök
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
2 grillade paprikor, från burk
8-10 cocktailtomater
ca 250 g färsk smördeg, på rulle
1 dl crème fraiche
50 g lagrad ost, till exempel prästost eller gruyère
6-8 oliver, gröna eller svarta och urkärnade
200 g chèvre
1 msk finhackad timjan eller rosmarin
1 msk flytande honung
1 uppvispad äggula
1. Skala och dela löken i två delar och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken tills den mjuknat och fått lite färg. Krydda med lite salt och peppar.
2. Dela paprikorna i mindre bitar och tomaterna i halvor.
3. Rulla ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Vik upp kanterna runt om så att det blir en liten kant för att fyllningen inte ska rinna ut.
4. Fördela ut crème fraiche på botten av pajen. Riv osten och strö ut över pajbotten. Fördela ut lök, paprika, tomater och oliver. Skär getosten i skivor och lägg ut. Ringla honung över getostskivorna och toppa med örter.
5. Pensla kanten med uppvispad äggula och grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter.
tidningenseniorenEtt nytt nummer av tidningen Senioren har delats ut till SPF Seniorernas medlemmar. Bland mycket annat hittar du en lång intervju med folkkära författaren Stina Ekblad. Den intervjun finns också på senioren.se. Är du inte medlem och vill ha tidningen? Gå in på spfseniorerna.se och läs hur du gör för att bli medlem. #tidningensenioren#spfseniorerna#stinaekblad
tidningenseniorenHåller du med?
#Repost@josefinesundstrom with @get_repost
・・・
Kolla! Carmen Dell’Orefice heter hon och är mer än 80 år gammal. Paradoxalt nog kan det finnas en poäng i att hon är snygg och gammal, för att dämpa rådande utseende- och åldersfixering, tänker jag. Egentligen skulle man önska att hennes skönhet inte hade någon betydelse. Men i kombination med imponerande ålder gör den nog det lättare för oss yngre att fatta att äldre personer är människor (hepp-tänk va!!) som alla andra. Har du också tänkt på hur få gamla man ser? (Jag menar alltså inte kopplat till pandemirestriktioner, jag menar generellt.) Gamla människor är ju i stort sett osynliga. I media, både i traditionell media och här i flödet. Osynliga på arbetsmarknaden här i Sverige. Osynliga i debatten. I politiken. Inte i andra länder, men här. Här handlar det om äldre när man pratar åldringsvård och pensionskostnader. Aldrig i andra sammanhang. Aldrig i wow-sammanhang. Så vill jag inte ha det. Det är dags att synliggöra äldre. Jag vill se fler äldre (speciellt kvinnor) i film och i tv. Jag vill att de uppkäftigt leder tv och radio, inte bara gästar. Gärna barnprogram också. Jag vill höra fler gamla sjunga hits, coolt och på allvar, ja som Leonard Cohen. Jag vill få möjlighet att suga i mig erfarenheter och kunskap från äldre människor. Jag vill inspireras också. För att det skall vara möjligt måste de äldre ju synas/höras. Så låt oss blanda upp åldrar mer. Och kön. Nej, ung och rebellisk kvinna i en panel är inte piggt och nytänkande, det är faktiskt norm som konstellation idag. Man undrar varför vi inte kommit längre. Andra diskrimineringsfrågor och unkna normer har vi ju vädrat bort. Det är som om hela samhället förlamats av skräck inför gamla människor. Som vore ålderdom en pestsmitta, endast farlig för oss i norr. Sjukt ju. Vi blir ju allt äldre. Att skippa ålderssegregationen i Sverige gör vi inte enbart för de gamlas skull, tänker jag. Det skulle gagna oss alla. Jag tror att om vi upphör med snuttifiering av gamla kommer vi kräva bättre åldringsvård på köpet och antagligen få färre ensamma människor. Detta är anledningen att jag lyfter en skitsnygg Carmen.
tidningensenioren”Inom broderi är det poppis att brodera lite budskap från vår tid på gamla bonader. Visst finns det en uns av sanning i det citat jag piggat upp mitt loppisfynd? Än är vi inte uträknade”, skriver Kerstin Nettelblad i vår Facebookgrupp ”Kreativ Senior”. Visst är det en kul idé! Gillar du också att baka, snickra, sy, måla, dreja, smida, dikta, brodera, arrangera blommor eller vara kreativ på andra sätt? Välkommen med i gruppen!