Resa genom öländska smaker
Foto Colourbox
Recept

Resa genom öländska smaker

Öland är fullt av duktiga mathantverkare. Det är bara att följa vägen och knacka på i gårdsbutiker och handelsbodar och provsmaka maten på den plats den kommer ifrån.

Publicerad 2009-09-19

Vårt första stopp blir på Wannborga Lamm och Vin, strax norr om Borgholm. Huvudsysslan är lammuppfödning och när Veteranen är på besök är över 200 tackor samlade i en särskild öppen ladugård för lamning.
– Titta, här är två till, säger Ingrid Dahlberg som driver gården och pekar i höet bakom en av tackorna. De två nyfödda, vingliga lammen får vila ut med sin mamma i en egen vrå, bakom en liten grind.

I gårdsbutiken kan man köpa lammskinn, lammkött och andra öländska delikatesser.
På gården finns också en liten restaurang för sommarens paellaaftnar och vinprovning av gårdens eget vin.
Lite längre fram längs den soliga öländska landsvägen (Öland är ett av Sveriges solsäkraste ställen) hittar vi Hagelstad Getostmejeri. Här bor och arbetar Annika och Kjell-Ewe Schrewelius och ett hundratal getter. När vi är på besök ”killar” tackorna som bäst, det vill säga föder killingar. Små vingliga svartvita killingar bräker i hagen och spanar in oss när vi kommer åkande. Inne i det lilla mejeriet är luften sval och det luktar ost och nyskurat.
– Vi säljer dessutom getkött vilket vi nog är ganska ensamma om men vi anser att det är riktig delikatess, säger Annika.

Getkorv och ost
Hagelstads ”getgrillare”, visar sig vara underbart goda smakrika korvar med mycket hög kötthalt. Men framför allt har mejeriet förstås specialiserat sig på getost. Storsäljaren är Chèvre crème med smaker av vitlök eller pepparrot. Eftersom getmjölken inte räcker till och komjölk är mer lättystat gör mejeriet också ostar av mjölk från granngårdens kor.
– Vi är lite överraskade över att så många unga människor har hittat hit till oss, säger Annika. Under skördefesten står de utanför dörren redan innan vi hunnit öppna. Men många vill nog komma hit bara för att se på våra söta killingar i hagen.
Vi köper med oss vitlöksost och Hagelstads goda gårdsost. Nu kommer frysväskan i bakluckan väl till pass, ett tips till alla långväga besökare som vill köpa med godsaker hem.

Öländska kroppkakor
– Det här är väl riktigt öländskt, säger Eva Petersson och släpper ned en färdigrullad kroppkaka i en stor kastrull med kokande vatten.
Vi har stannat vid Ninnis Kroppkaksbod i Källa som Eva Petersson driver tillsammans med sin mamma Inger Johansson som ibland kallas för Ninni. Potatisen är minst sagt närproducerad, potatisåkern syns genom kroppkakebodens fönster.
Den nyrenoverade lilla boden har bara några få sittplatser, men de allra flesta tar med sig kroppkakorna och äter dem hemma eller ute i gröngräset. Telefonen ringer gång på gång med beställningar. Under högsäsong, på sommaren, rullas ibland uppåt 2 000 kroppkakor per dag.
Till kroppkakorna rekommenderar Eva Peterson lingonsylt och kall ovispad grädde.
De öländska kroppkakorna skiljer sig från de småländska genom att de görs på både rå och kokt potatis (den småländska konkurrenten görs enbart av rå potatis).
– Vi tycker såklart bäst om vår variant men det är nog lite som med mammas köttbullar, man gillar den sort som man ätit sedan man var liten, säger Eva.

Nyrökt kött
Vi fortsätter norrut till Rosas handel i Löttorp som drivs av Johann Thaurer och hans fru Rosita. Butiken doftar nyrökt kött och är välfylld av öländska delikatesser, kött från gårdar i trakten, ostar och korvar. I den bakre delen av den gamla mejerilokalen finns rökeriet där familjeföretaget tillverkar sina egna korvar; kabanoss, lammkorv och olika sorters salami.
Johann Thaurer har ett förflutet som polis i Tyskland men fann kärleken på Öland och sadlade om.
– Vi säljer mest på sommaren här på Öland, men också till Småland och Stockholm, säger Johann, som kan kalla sig Kunglig hovleverantör.
Kungafamiljen är ju trogna sommarölänningar.

Nyvärpta ägg
Vårt sista stopp blir på lantliga gården ”Jordnära” i Mellböda där tiden verkar ha stått stilla. Hönor pickar i ett hägn på gårdsplanen och äggen de lägger finns strax därefter att köpa inne i den lilla gårdsbutiken som inte är mycket mer än en sval vedbod med grönsaker på hyllor längs väggarna. Vid vårt besök är det självbetjäning med en låda att stoppa pengarna i.
På vägen tillbaka till Borgholm väljer vi att lämna landsvägen och följa småvägar längs Ölands karga och vackra västkust med friska vindar och klarblått vatten.
Väl tillbaka i Borgholm passar det perfekt att pusta ut efter en härlig resdag med en fantastisk öländsk middag hos Uve och Karin Fransson på Hotel Borgholm.

Text: Malin Ottosson
Foto:  Björn Tesch

Sveriges största skördefest:

Ölands Skördefest säger sig vara Sveriges största skördefest och infaller i år 24-27 september.
Skördefesten är en årlig tradition sedan 1996 skapad av Sven Ekberg som är producent och program-ledare för Sveriges Radios matprogram Meny från Kalmar. Syftet är att lyfta fram det kulinariska Öland.
700 företag, organisationer och föreningar deltar i festen.
Skördefesten har 250 000 besöks-nätter, vilket innebär något färre verkliga besökare eftersom vissa stannar i flera nätter.
Läs mer på: www.skordefest.nu

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas