Ricottatarte med tama och vilda örter
Foto Björn Tesch
Recept | Recept

Ricottatarte med tama och vilda örter

Servera tarten ljummen till en bit rökt lax eller lufttorkad skinka

Publicerad 2008-11-27

4 portioner
Tid: cirka 40 minuter + 30 minuter vila och 30 minuter gräddning

Pajdeg:
200 gr vetemjöl
1 ägg
150 gr smör

Fyllning;
200 gr vilda örter som nässlor, ramslök, vitplister, målla, kirskål, våtarv
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
300 gr ricottaost eller mager kesella
3 hela ägg
2 äggulor
salt och vitpeppar
lite malen muskotnöt
1,5 dl lagrad prästost

1. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör igång, när det börjar bli en grynig massa, är det klart att ta upp degen och nypa ihop för hand, lägg ner i en plastpåse och låt vila svalt i ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med den, nagga botten med en gaffel och förgrädda på 220° i ca 10 minuter.
3. Förbered fyllningen. Förväll de vilda örterna hastigt i saltat vatten och svalka ner dem i iskallt vatten. Låt de rinna av ordentligt och hacka det lite grovt.
4. Koka upp grädden, drar av och låt svalna lite, häll upp i en mixer och tillsätt hälften av örthacket, mixa tills det blir en alldeles grön grädde, pressa ner vitlök.
5. Rör ut ricottaosten med lite av grädden, rör så den blir slät, tillsätt resten av grädden och äggen samt gulorna, smaka av med salt och peppar samt lite malen muskotnöt.
6. Fördela resten av örthacket och den tärnade osten i det förgräddade pajskalet, bred ricottasmeten över osttärningarna, släta till ytan och grädda tarten på 200° i ca 25-30 minuter eller tills smeten har stelnat och ytan börjar få färg.

 

Recept: Karin Fransson
Skribent: Malin Ottosson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas