Mat & Dryck | Recept

Rökt laxpaté med krispig kapris

Att göra laxpaté på rökt lax gör den visserligen något salt, men också väldigt smakrik. En härlig för- eller bufférätt.

Publicerad 2009-03-31

LaxpatéA
800 g rökt lax
2 krm malen vitpeppar
2 hela ägg
4 äggvitor
4 dl vispgrädde

Krispig kapris
1 dl kapris
2 dl matolja
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rensa den rökta laxen från ben och skinn. Kör den i matberedare med pepparn till en smidig massa. Tillsätt ägg, äggvitor och vispgrädde och kör tills du har en jämn och slät smet.
2. Smöra en avlång bröd- eller terrinform. Fördela laxsmeten i formen och grädda i vattenbad i cirka 40 minuter. Tag ut, låt svalna och skär i tjocka skivor.
3. Hetta upp oljan i en djup kastrull. Häll av spadet från kaprisen och torka kaprisen på ett hushållspapper. Fritera sedan kaprisen i oljan i cirka en minut. De ”öppnar” sig till vackra blommor.
4. Tag upp kaprisen med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper igen. Den använda frityroljan går att återanvända. Strö kaprisen över patén.

Text och recept:  Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.