Mat & Dryck | Mat

Slånbärssaft

Färska slånbär är ordentligt kärva i smaken men det går att göra en riktigt god saft av dem. Plocka helst bären efter en frostnatt så har kärvheten mildrats lite.

Publicerad 2008-08-28

Slaanbarssaft
Ca 1  1/2 liter saft

2 liter slånbär, helst frostnupna
ca 1  1/2 liter vatten
5 dl strösocker per liter saft

1. Rensa och skölj bären. Lägg dem i en skål. Koka upp vattnet och häll över bären. Lägg på ett lock eller fat. Låt stå svalt ett dygn.
2. Häll av saften, koka upp den igen och häll över bären. Proceduren ska upprepas sammanlagt fyra gånger. Vätskan ska alltid täcka bären helt. Gör den inte det, tillsätt kokande vatten tills bären täcks.
3. Sila av bären och mät upp saften. Mät upp hur mycket socker som behövs. Koka upp saften och tillsätt sockret. Koka upp igen under omrörning.
4. Häll upp på rena flaskor, förvara svalt.

Istället för slånbär kan man göra saft av häggbär på samma sätt.

Recept:  Ingrid och Pelle Holmberg, Naturkokboken

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.