Mat & Dryck | Recept

Stekt ansjonivsfylld strömming med dillpotatismos och gräslök

Årets Nationalrätt 1998

Publicerad 2008-11-27

Recept: Leif Mannerström, Sjömagasinet, Göteborg

för 4 portioner

12 strömmingar eller småsillar

Fyllning:
12 anjovisfiléer (skarpsill),
gärna lätt jästa
2 finhackade löskokta ägg
1/2 finhackad gul lök, lätt fräst i smör
1/2 msk crème fraiche
peppar och salt

Stekning:
Siktat mjöl och rågmjöl olja och smör

Sås:
1 dl crème fraiche
1 msk smör
1 msk ansjovisspad
1 knippa finskuren gräslök
salt och peppar

Dillpotatismos:
200 g nykokt potatis, mjölig
1 msk smör
hackad dill
några droppar citron
salt och peppar

Strömmingen:
1 Rensa och bena ur strömmingen till flundror
2 Blanda ägg, gul lök och crème fraiche till en smet
3 Salta och peppra
4 Fyll strömmingsflundrorna med ansjovis och smet.
5 Vänd i mjöl och stek krispigt.

Såsen:
1 Värm crème fraiche och vispa i smör.
2 Smaksätt med ansjovisspad, gräslök, salt och peppar.

Moset:
1 Stöt potatisen grovt.
2 Blanda i smör och rikligt med dill.
3 Smaksätt med citron, salt och peppar.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.