Naturens magi runt hörnet
Erik Hansson och Vide Ohlin på en av sina favoritplatser, naturreservatet Sandemar strax utanför Stockholm. Foto: Maria Rosenlöf.
Leva & uppleva | Naturlust

Naturens magi runt hörnet

Händer det ibland att du längtar ut i naturen men inte vet vart du ska bege dig? Det går lätt att råda bot på! Bara runt Stockholm finns massor av spännande natur att upptäcka.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-09-17

Vi har stämt träff med Erik Hansson och Vide Ohlin för att ge oss ut i naturen med dem. Det är ett privilegium att få göra det tillsammans med två äkta naturfantaster. Erik och Vide har lärt känna varandra genom sin gemensamma passion för naturen, och tillsammans med Oliver Karlöf har de skrivit boken Upplevelser i Stockholms natur.
– Vi vill locka ut fler i naturen. Det finns så enormt mycket att uppleva i Stockholmsområdet, det är synd om folk missar det. Stockholm har exceptionellt mycket natur, säger Vide Ohlin.

Hundratals tips

I boken tipsar de om ett hundratal platser runt om i Stockholms län och den innehåller samtidigt flera nybörjarguider om till exempelvis fåglar, groddjur, svampar och växter.
– Man kan läsa boken på olika sätt beroende på om man vill ha tips på fina naturområden att besöka, veta var det är bra att plocka svamp eller var man har störst chans att se fåglar, säger Erik Hansson.

Inget att skämmas för

Både Erik och Vide tror att många egentligen vill komma ut mer i naturen, men inte riktigt vet vart de ska ta vägen. Och så blir det att man håller sig i sina vanliga kvarter och går sin vanliga runda.
– Ibland får jag en känsla av att en del skäms för att de inte kan så mycket om naturen. Men det ska man absolut inte göra, även vi som varit naturintresserade så länge lär oss fortfarande något nytt varje år. Man kan lära sig något litet varje gång, om en fågelart eller kanske om svampar, och så blir det hela tiden lite roligare ju mer man lär sig, säger Erik.

Sandemar i Haninge

Vi åker ut till Sandemar som är ett naturreservat i Haninge ett par mil söder om Stockholm. Här finns ett stort fågelskyddsområde, under sommarmånaderna får man inte vistas överallt i området.
Trots att det bara tar någon halvtimme med bil från stan – och det går också att åka buss hit – känns det som att vi hamnat långt ut i naturen. Det är tyst och stilla när vi kliver ur bilen på parkeringen och börjar gå på en stig kantad av lite snåriga buskar. Det kvittras lite här och var och Erik stannar och lyssnar och tittar då och då.

Rikt fågelliv

När vi kommer till ett fält fullt med utblommade tistlar som vajar i vinden tar han upp kikaren.
– Här brukar man kunna se fullt av steglitser som samlar frön, säger han. Jo, titta, där är några!
Erik riktar sedan kikaren upp mot himlen och får syn på några lärkor.
– De är på väg söderut vid den här tiden. Och hör ni, det är en bofink här någonstans bakom oss.
För ett ovant öra är det inte lätt att urskilja vilka fåglar det är som kvittrar och drillar lite här och var runt omkring oss. Men att det råder full aktivitet är det inget tvivel om.

Hotas av igenväxning

Vi vandrar vidare på stigen, och snart ser vi vattnet som glimmar framför oss. Några svanar och änder ligger och guppar på ytan.
– Oj, här ser det annorlunda ut från när vi var här sist! konstaterar både Erik och Vide. Vad mycket de har fällt!
Vid ett staket sitter en skylt från Länsstyrelsen som förklarar att man tagit ned träd för att ”rädda ljusälskande växter och djur”. Igenväxning är ett hot och man vill återskapa ängsmark för att främja vissa blommor, fjärilar och bin. Och låta ekarna nås av solljuset igen.
Erik och Vide är ändå lite förbluffade över förändringen.
– Känns lite som att komma hem till någon som plötsligt möblerat om, säger Erik.

Natur i Stockholm

  •  I Stockholms län finns över 300 naturreservat.
    Det finns två nationalparker: Ängsö och Tyresta.
  • Plus en nationalstadspark som faktiskt är världens största och sträcker sig från Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Ett stenkast från city kan man ströva i gammelskog, bada från klippor och besöka slott och museer.

 

Dölj faktaruta

Hackspett

Vi traskar vidare längs med vattnet. Vide hör en gröngöling på avstånd.
– Såg du den? undrar Erik.
– Ja, den flög in i eken där borta, säger Vide.
Erik står och spejar ett tag och får istället syn på en stenskvätta som sitter på en stenhäll en bit bort.
– Den är lite svår att se, men jag lovar, säger han när Vide först inte ser den.

Insektssamhälle

På en kulle intill några ståtliga ekar ligger ett par gamla stockar på marken, som ser ut att ha legat där ett bra tag.
– Inuti här är ett helt samhälle av insektsarter, säger Vide. Spåren man kan se i träet är från skalbaggar, det är där larverna krupit ut. Om man skulle analysera en sådan här stock skulle man se att det är mängder av arter som lever här.
En korp flyger förbi och kraxar stolt. Erik tycker sig se att den har något i näbben men vad går inte riktigt att urskilja.

Två naturtips

Det finns även appar för den som vill lära sig mer om naturen. Här appen ”Fågelguiden” Foto: Maria Rosenlöf

 

 

Långviksträsk: Långviksträsk ligger långt ut på Ingarö. Efter en kort skogstur öppnar landskapet upp sig och en enorm myrmark breder ut sig så långt man kan se. Det är en riktig Norrlandsupplevelse mindre än en timme från Stockholm. Att det dessutom går att hitta hjortron där gör inte saken sämre.

Gömmaren: Sjön Gömmaren söder om Stockholm har mycket att bjuda på. Är det fint väder ligger sjön spegelblank och man kan få fint sällskap av ett par storlommar. I Gömmareravinen kan det vid regnigt väder krylla av grodor som lockas fram av vätan. Ravinen känns tropisk och trolsk med frodiga ormbunkar och vackra små bäckrödingar.

 

 

Dölj faktaruta

Alla årstider har sin charm

Solen står lågt och svanarna guppar där ute på det glittrande vattnet. Då och då dyker de ner med sina långa halsar under ytan så att bara de vita stjärtarna sticker upp.
– De betar nere på botten, säger Erik.
Nu på hösten råder ett stilla lugn i naturen, både djur och växter förbereder sig på att gå i vila inför vintern. Erik och Vide tycker båda att det är fantastiskt med våra olika årstider och att var och en har sin charm.
– Är man här på våren blommar kungsängsliljorna och har man tur kan man få höra rosenfinken sjunga då också. Den har en fantastisk liten sång som låter ungefär som ”pleased to meet you”.
Och det är väl så man känner när man är ute i naturen. Pleased to meet you!

Text Ulrika Palmcrantz
Foto Maria Rosenlöf

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-09-17
senioren-nr-6
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 6 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas