Ny teknik löser vårdproblem
Foto: Sara Pettersson
Leva & uppleva | Vård

Ny teknik löser vårdproblem

Långa avstånd och svårt att rekrytera vårdpersonal. Ändå är det i Norrlands inland man kan ha funnit rakaste vägen till en god och nära vård. Tricket kallas telemedicin.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-06

Sjukstugan i Storuman är främst i världen på telemedicin. Bodiel Darnemo känner att hon får full uppmärksamhet under videomötena.
– Passar mig utmärkt, säger Bodiel Darnemo, 60-plussare från Storuman, när hon berättar hur telemedicinen fungerar rent praktiskt.

Kan inte vänta

Västerbottens demografi är så utmanande att man helt enkelt inte kan vänta med att utnyttja den nya tekniken.

– Om 20 år kommer många storstadsområden att ha samma åldersstruktur som byarna har idag. Och vi ligger nog 25 år före resten av världen, säger distriktsläkaren Peter Berggren som förvandlat Västerbotten till vad många anser vara en av världens mest intressanta platser för hur man ska få vården att räcka till dem som mest behöver den, de sjuka och sköra äldre.
Hur är det möjligt? Följ med till sjukstugan i Storuman.

Så skönt att slippa åka 23 mil

Tre timmars resa

Det tar över tre timmar att köra från Umeå till Storuman. Vägen längs älven är blånande vacker.

Väl framme möter oss Storumanbon Bodiel Darnemo, 62, för att visa hur det här med telemedicin kan fungera.
– Jag ska ha ett videomöte klockan 11 med min dietist Johannes fast han sitter i Umeå, berättar hon.
Sedan 25 år brottas Bodiel med övervikt och diabetes.

– Det här sättet att mötas var på förslag för två år sen från min husläkare. Jag tänkte att jag kunde väl alltid prova.

Vill du inte hellre träffa honom öga mot öga?

– Det är guld värt för mig att slippa ta mig till Umeå för ett 30 minuters samtal och sedan åka hela vägen hem igen. Nu räcker det att jag tar ledigt en timme från jobbet, säger Bodiel som arbetar på Gungans förskola en kvarts promenad från sjukstugan.

Stor bildskärm på väggen

Vi hänvisas till Abelvattnet som mottagningsrummet heter. Det är bokat av sjukstugans personal för Bodiels räkning. Hon slår sig ner vid ett bord och tittar koncentrerat på en stor bildskärm på väggen.

Exakt klockan 11 dyker legitimerade dietisten Johannes Edholm upp i bild. Uppkopplingen sker automatiskt, Bodiel behöver inte trycka på en enda knapp, även om hon har en iPad på bordet för att kunna reglera ljudet.
Sittandes vid sitt skrivbord på Dragonens Hälsocentrum i Umeå går Johannes liksom igenom ”rutan” eller skärmen – och rakt på sak:
– Hej Bodiel! Hur mår du, och hur går det för dig med kosten, och med motionen? Berätta om läget!
– Jo, tack skapligt, men jag får verkligen kämpa med att hålla i vikten. Jag måste alltid tänka på vad jag äter och hur mycket.
– Du har gjort ett jättebra jobb så här långt, uppmuntrar Johannes. Det gäller att behålla alla de goda förändringar du uppnått innan vi bygger vidare.

Halvtimmes samtal

Bodiel får beskriva sina kostvanor och Johannes svarar med att visa bilder på färgglada, aptitliga och näringsriktiga måltider i olika portionsstorlekar.
Tillsammans kommer de fram till hur mycket Bodiel behöver få i sig och vad som bör finnas med på tallriken.
Ljudet är perfekt, bilden likaså. Ingen enda störning under det halvtimmeslånga samtalet.

Framtiden

– Videosamtalen blir alltmer effektivare ju vanare vi blir, säger Johannes. Jag tror att många telefonsamtal framöver kommer att ersättas med videomöten där patienterna kan sitta hemma.

Men det fysiska mötet är väl också viktigt?

– Absolut, och jag träffar också oftast mina patienter första gången fysiskt på plats i Storuman. Men sedan sker de flesta uppföljningar via länk. Jag hinner med fler möten på det här sättet.

Fantastisk utveckling

Efter avslutat samtal släcks skärmen ner. Bodiel tar sin jacka och lämnar sjukstugan för att gå tillbaka till jobbet.
Om en stund ska videosystemet användas på nytt, nu av en läkare som ska hjälpa en sjuksköterska på sjukstugan i Tärnaby, 13 mil bort, som ska sända livebilder från akutrummet.

Johannes är jättebra med sina råd och hur han ger mig stöd och idéer genom våra samtal

– Det är en fantastisk utveckling, säger Bodiel. Och Johannes är jättebra med sina råd och hur han ger mig stöd och idéer genom våra samtal, säger Bodiel.

Välkänd forskningsenhet

En halv kilometer från sjukstugan ligger Glesbygdsmedicinskt centrum, som under lång tid har drivit på den telemedicinska utvecklingen. I en tegelbyggnad med anspråkslös entré sitter distriktsläkaren Peter Berggren, som under 20 år har varit chef för denna numera världskända forsknings- och utvecklingsenhet i region Västerbottens regi. De internationella studiebesöken hit är många. Han tror att sjukstugan i Storuman faktiskt kan vara den vårdcentral i världen som ligger längst fram när det gäller telemedicin.

Tre saker

Tre saker har satt fart på utvecklingen:
– Här har vi väldigt många gamla människor, tilltagande svårigheter att rekrytera tillräckligt med personal och mycket långa avstånd ut till byarna.

Vad har ni gjort?

– Kloka politiker har investerat så mycket i att gräva ner fiber att det knappt går att sätta potatis längre. Det är det ena.
– Det andra är att vår befolkning ute i byarna har stor tillit till vården. När vi frågade på möten vad de skulle tycka om vi gav oss på det här med telemedicin och distansvård var man så gott som enhälligt redo att pröva.

Hälsorum

Numera behöver man inte ens ta sig till sjukstugan i Storuman, berättar doktorn. Det kan räcka med ett besök i något av de hälsorum som finns.
– Ett av dessa rum ligger i skolan i Slussfors mellan Tärnaby och Storuman. Här kan man kolla blodtryck, blodsocker och blodvärde – och sedan skicka sina resultat till sjukstugan i Storuman.

Hjälp av hemtjänst

Vid behov kommer hemtjänst till hälsorummet för att hjälpa till med det tekniska och praktiska.
Utvecklingen har äntligen börjat ta fart, fortsätter Peter Berggren.
– Närmast öppnas åtta nya hälsorum runtom i Västerbotten. Norrbotten, Jämtland och Västernorrland hakar också på.

Regional frizon

Man har också fått ekonomiskt stöd och sannolikt inom kort också ett tillstånd från regeringen att bli en sorts frizon i syfte att snabbutveckla telemedicinens och distansvårdens möjligheter.
– Vi ska försöka riva gränser mellan region och kommuner. Vi har inte tid att fastna i detaljer om vem som ska betala för vad eller liknande saker. Det måste bli verkstad, där alla drar åt samma håll.
– Industrin står också och stampar och väntar på att få ut sina produkter. När vi får till ett breddinförande kommer tekniken att utvecklas snabbare och sakerna bli alltmer användarvänliga också för seniorer.

Peter Berggren. Foto: Sara Pettersson

Måste arbeta förebyggande

Det handlar ytterst om att få råd med vård till de sjukaste äldre som blir allt fler, betonar Peter Berggren.
– Ska vi få den demografiska ekvationen att gå ihop måste vi alla försöka hålla oss friskare längre. Det kräver att vården arbetar mer förebyggande.

Frigör tid för läkare och vårdpersonal

Det behöver i sin tur åstadkommas mer i hemmen och i hälsorummen, och med betydligt större medverkan och ansvarstagande av medborgarna själva.
– Telemedicin kommer att frigöra tid för läkare och vårdpersonal. De måste gå till dem som är i störst behov, det vill säga oftast de äldsta med många sjukdomar.

Text: Jan Arleij
Foto: Sara Pettersson

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-06
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas