Drömmen om Maldiverna
Foto Annika Goldhammer
Reportage | Resa

Drömmen om Maldiverna

Maldiverna är drömresmålet som länge varit reserverat för lyxresenärerna. Men tack vare nya flyg och enklare hotell har det nu blivit tillgängligt för fler. Följ med Veteranen till öriket i Indiska oceanen.

Publicerad 2015-11-10

Luften är ljummen och solen på väg ner när vi kastar loss. Havet ligger stilla, det enda som hörs är motorns tysta mullrande. Vi lutar oss tillbaka på däck, medan två av besättningsmännen ställer sig i fören och spanar ut över vattnet.
Det dröjer inte länge innan de får syn på de första fenorna. Vi flyger upp, och snart ser vi den första delfinen klyva ytan med ett hopp. Sedan en till, och en till. En stund senare har vi ett stim lekande delfiner runt båten. Vi jublar och klappar händerna, vilket lockar ännu fler uppmärksamhetstörstande delfiner.
Det är en show som får besöken på Kolmårdens delfinarium att blekna – det känns nästan för bra för att vara sant.
Sedan blir allt stilla igen. Jag tänker att showen är över – men då kastar sig plötsligt en delfin upp och skruvar sig flera varv i luften mot den blodröda solen.
Vi har varit på Maldiverna mindre än ett dygn men har redan fått ett minne för livet.
Utflykten sätter också tonen för resten av resan. Under vår vecka på Maldiverna hinner vi snorkla med (fredliga) revhajar, sköldpaddor, papegojfiskar och sjögurkor. Bäst av allt är mantorna, eller djävulsrockorna som de också kallas. Namnet och storleken till trots – de största har fyra meter mellan vingspetsarna – visar de sig vara både vänliga och vackra.

Som att simma i ett akvarium
Den som trodde att Maldivernas marina liv var på utdöende kommer att bli glatt överraskad. Här finns hur mycket som helst att se. Dessutom är det lättillgängligt. Närmsta korallrev finns ofta några simtag från hotellstranden.
– För oss som gillar att dyka och snorkla är det här rena paradiset. Det är som att simma i ett akvarium. Helt otroligt!
Bill Dahlin och Hasse Andersson från Marstrand respektive Trollhättan har nyss kommit upp ur vattnet. Nu sitter de på barterrassen med varsin öl tillsammans med sina respektive, Carina Corell och Anette Sköld.
– Det här är den optimala avkopplingen, säger de. Här kan man bara driva omkring och ha det skönt. Alla som jobbar här är vänliga och servicen är fantastisk.

Här finns allt man behöver
Vi befinner oss på Komandoo, en av Maldivernas 1192 korallöar. Precis som på de flesta turistöarna består ön av en enda resort. Komandoo är varken den största eller lyxigaste, men här finns allt man behöver: en utmärkt restaurang, två barer, pool, spa, dykcenter. Som på många av de andra resortöarna kan man välja mellan två typer av boende: så kallade vattenvillor byggda på pålar över vattnet eller strandvillor med badrum under bar himmel. Vi tittar först avundsjukt på de som får bo i en vattenvilla med privat badstege, men upptäcker snart att det är rätt skönt att bo på stranden. Dessutom är det betydligt närmare till restaurangen och baren – även om det aldrig är några längre avstånd på Komandoo. Det tar en knapp halvtimme att gå runt hela ön, och en halv dag innan jag börjar känna igen de övriga gästerna. Som det kinesiska bröllopsparet som springer runt och fotograferar varandra i full bröllopsutstyrsel en hel dag eller det brittiska pensionärsparet som återvänt till ön så många gånger att de har fått en egen namnskylt till sin strandvilla.
De heter Celia och John Hewett och är här för sjätte gången.
– Vi har varit på flera andra öar men det här är vår favorit. Här är lugnt och tyst – perfekt för oss som är lite äldre. Maten är god och servicen bra. Vi känner oss verkligen bortskämda. Personalen kommer till exempel alltid ihåg vår bröllopsdag.
– Om man vill ha lugn och ro är det hit man ska åka.
Vill man ha fler restauranger att välja mellan och hålligång ska man åka till Kuredu.

Vita stränder och skuggande kokospalmer
Efter ett par dagar på Komandoo gör jag just det; fortsätter till grannön Kuredu, en dryg halvtimmes båtresa bort. Här väntar en svenskägd resort med samma namn. Den är som en egen liten by, med flera restauranger och barer, golfbana, fotbollsplan, tennisbanor, dykcenter, spa och en liten shoppinggata. Antalet anställda är ungefär lika stort som antalet gäster. Personalen bor i ett eget område på ön och en gång i veckan erbjuds guidade turer bakom kulisserna. Personalområdet är som en liten by i byn, med eget skrädderi, restaurang och poolområde. Här finns också ett vattenreningsverk som gör havsvattnet drickbart och en återvinningscentral.

Problem i paradiset
Maldiverna är för många sinnebilden av paradiset, ett drömresmål med vita stränder och skuggande kokospalmer. Men de senaste åren har rubrikerna om detta örike sydväst om Sri Lanka handlat mer om problemen: bristen på kranvatten och den bristfälliga sophanteringen, till exempel. Eller att öriket håller på att försvinna och att det gäller att skynda sig hit innan det har försvunnit ner i havet.

Maldiverna är världens plattaste land, med en högsta höjd på drygt två meter, så visst finns det fog för oron. Ett mer akut problem för lokalborna är emellertid den överbefolkade huvudstaden. Male är med sina 1,8 kvadratkilometer både världens minsta huvudstad och en av världens mest tätbefolkade. Huvudstadsön växer så snabbt att stadsplanerarna har tvingats bygga en konstgjord grannö för att göra plats åt befolkningen.

Avkoppling och undervattensliv
På stranden på Kuredu är det dock lätt att glömma alla bekymmer när man ligger i sin solstol, sippar på en färsk kokosnöt och hör vågorna skölja in över sanden. Stranden och det behagliga klimatet är de främsta anledningarna att välja Maldiverna. Den som reser hit för att uppleva kultur och historia riskerar att bli besviken. För den som stannar på sin resortö finns lite att upptäcka förutom naturen. En av kvällarna arrangeras en ”maldivisk afton” med lokal musik, dans och palmbladsknytning, men mer genuint maldiviskt än så blir det inte.
Så varför ska man resa över halva jorden när det finns fina stränder på närmre håll? Gran Canaria har också ett behagligt klimat, dessutom till ett mer överkomligt pris. Och vill man ha paradisstränder är Thailand betydligt billigare.
En anledning är undervattenslivet. Chansen att få simma med djävulsrockor under Gran Canaria-semestern är noll. Två andra fördelar är frånvaron av strandförsäljare och tidsskillnaden. På Maldiverna är den bara fyra eller fem timmar, beroende på var i landet man befinner sig.

Från guest house till megalyx
En annan är lyxkänslan. På Maldiverna handlar det mesta om vilken grad av lyx man vill ha (och hur mycket man är beredd att betala). Här finns till exempel svenska Eva Malmström Shivdasanis ekolyxiga Soneva, sexstjärniga undervattenshotellet Conrad eller Club Med nya lyxresort med spektakulära vattenvillor med privat pool och butlerservice. Pris? Från 14 000 kronor natten.
De senaste åren har dock Maldiverna öppnat upp för en annan typ av turism, i och med att lokalbefolkningen har fått tillstånd att driva enklare hotell, så kallade guest houses. Den här typen av boende kostar ofta runt 500 kronor natten och är därmed ett betydligt mer överkomligt alternativ till lyxresorterna, som ofta kostar minst 2000 kronor natten.

Lättare att ta sig hit
På senare år har även de svenska charterbolagen gjort resmålet lite mer överkomligt i och med att de har lanserat paketresor till Maldiverna. Dessutom har det blivit lättare att sig hit, tack vare nya flygförbindelser till Dubai. Numera kan svenska resenärer flyga dit direkt med både Norwegian och Emirates.
Det gör att det har blivit populärt att kombinera Maldiverna med ett par dagar i Dubai, arabvärldens Las Vegas. Medan Maldiverna lockar med det småskaliga, som världens minsta huvudstad, skjuter Dubai högre. Här finns värdens högsta byggnad, världens största köpcenter och ett av världens största akvarium. I det simmar både rockor och hajar – men det imponerar förstås föga på den som precis har fått se dem i sin naturliga miljö.
Dessutom rymmer det inte en enda delfin.

Text: Annika Goldhammer

Den här texten är hämtad ur Veteranen nr 7 2015- Vill du inte missa något nummer av tidningen? Bli medlem i SPF Seniorerna så får du Veteranen som medlemsförmån.

Maldiverna

flygvy
Foto: Annika Goldhammer

Seniorguide
Vad: Maldiverna består av 26 atoller med 1 192 öar, varav drygt 200 är bebodda.
Resa dit: Ving, Fritidsresor och Apollo har paketresor med reguljärflyg till Maldiverna. Prisexempel: en vecka från ca 13 000 kr på fyrstjärnigt hotell.
Flyg på egen hand med till exempel Emirates, Qatar eller Turkish Airlines, pris från ca 4 900 kr t/r.
Prisläge: Dyrt. Ju lyxigare boende, desto högre priser. Priset på mat och dryck varierar stort mellan de olika resorterna, men i huvudstaden Male är prisläget ungefär som hemma.
Tidsskillnad: + 4 timmar.
Bästa tiden: December-april. Det är runt 30 grader varmt året runt och regnar mest maj-november.
Missa inte: Att besöka huvudstaden Male om du vill bocka av världens minsta huvudstad.
Seniorvänligt: Maldiverna är inte välanpassat för personer med funktionsnedsättning. De flesta öar saknar asfalterade vägar.
Varning för: Maldiverna är strikt muslimskt och det är förbjudet att införa alkoholhaltiga drycker, fläskprodukter samt religiös och pornografisk litteratur.
Bo: Maldiverna har ett stort utbud av lyxiga resorter. De flesta erbjuder all inclusive, vilket ofta är det mest prisvärda alternativet. Det finns flera enklare hotell som drivs av lokalborna och kostar runt 500 kronor natten. Guest houses in Maldives (guesthouses-in-maldives.net) är en bra utgångspunkt.

I texten nämns två resortöar:
Komandoo
Fyrstjärnig resort på en liten och lugn ö med både så kallade vattenvillor och strandvillor. Strax utanför ön finns ett fint korallrev där både sköldpaddor och färgstarka fiskar trivs. Hotellet har 18-årsgräns. Dubbelrum från ca 2 500 kr inklusive halvpension.
www.komandoo.com

Kuredu
Stor, svenskägd resort på en av de större öarna i atollen. Här finns flera restauranger, barer, spa, golfbana och dykcenter.
Dubbelrum från ca 3 150 kr inklusive halvpension.
www.kuredu.com

Dölj faktaruta

senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2015. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas