Elva skäl att resa till Gdansk
Foto Leif Sylvén
Reportage | RESA

Elva skäl att resa till Gdansk

Långa torget i polska Gdansk måste vara ett av Europas vackraste torg. Mitt på torget ligger den berömda Neptunfontänen, som symboliserar stadens närhet till havet. Och runt omkring vackert utsmyckade renässanshus. Dåtid och nutid flyter ihop och skapar en unik och harmonisk atmosfär.

Publicerad 2014-04-03

1 LÅNGA TORGET
Den mer än tusen år gamla hamnstaden är födelseort för storheter som astronomen Jan Hevelius, fysikern Daniel Farenheit, filosofen Artur Schopenhauer, författaren Günter Grass och frihetskämpen Lech Walesa.
Vill man veta mer om dessa historiska personer kan man göra ett besök på turistinformationen på Långa torget. Adress: Dluga 45.

2 KRIGSMINNEN
På Gdansks historiska museum får man veta mer om vad som hände när andra världskriget tog sin början just här i Gdansk. Tyska marinen attackerade halvön Westerplatte, och staden blev förstörd. 1945 bombades Gdansk dessutom av Röda armén och många gamla byggnader och monument förintades. Efter kriget har man rekonstruerat de flesta av dess kulturminnen.

3 RÅDHUSET
Vid slutet av Långa gatan reser sig Rådhuset från 1300-talet, krönt av en hög spira och en gyllene staty i naturlig storlek av kung Sigismund August. Byggnaden är en av höjdpunkterna utefter den Kungliga vägen.

4 MARIAGATAN
Mariackagatan som den också kallas, är en tyst gata med romantisk atmosfär som går från Mariakyrkan ned till Långa kajen vid Motlawafloden och den medeltida Mariaporten. Gatan är ett bra exempel på gammal Gdansk-bebyggelse med karaktäristiska trappuppgångar och smala, rikt dekorerade fasader på hus som tillhörde rika köpmän och guldsmeder.
I dag finns här juvelerarnas verkstäder och ett flertal gallerier med unika bärnstenssmycken.

5 COPERNICUS 
Mitt emot S:ta Mariakyrkan på Mariagatan ligger Copernicus hotell och museum. Huset lär vara det äldsta huset i Gdansk med byggår 1451.
Passa på att köpa Copernicus svarta te i museets shop på Mariagatan.

6 ZURAW
Vid floden Motlawa finns Zuraw, som var den största hamnkranen i medeltidens Europa. Lyftkranen användes för att lyfta tung last ombord på fartyg och även till att förse dem med master. Numera ingår kranen som en del i det utspridda Centrala sjöfartsmuseet.

7 ARKITEKTUR 
Det Stora Vapenhuset är Gdansk finaste exempel på den arkitektur som kallas holländsk manierism. Här var en gång fullt med kanoner, kulor och vapen. I dag finns ett konstgalleri i gatuplanet och på övervåningarna ligger Gdansk konstakademi.

8  NORRA GULDET 
Gdansk har ända sedan antiken varit känt för sin unika bärnsten. Härifrån säljs smycken med den unika bärnstenen till nästan alla kontinenter, och i mars anordnas världens största bärnstensmässa.
Bärnstensmuseet i Gdansk, i Dlugas portbyggnader, låter besökarna gå djupt i en multimedial utställning om »norra guldets historia«. Till de mest värdefulla föremålen hör objekt som tillverkades på 1600- och 1700- talet, ur Georg Lauses samling.

9 FAVORITRESTAURANG 
Restaurang Gdansk på Sw Ducha är den tidigare presidenten Lech Walesas favoritrestaurang. Två gånger varje månad går han hit med hela sin familj. Familjen Walesa har skapat sin egen meny, som består av rökt lax, köttpaj i rödbetssoppa, fläskrevben med potatis och kål, ugnsbakat äpple och
stark vodka. Notan brukar då stanna på 105 Zloty (222 kr) per person.
Ett annat alternativ är att välja krogens paradrätt, anka med äpple och tranbär med en lokal variant av zurek, soppan som är en av Polens nationalrätter, kryddad med grädde.

10 PARK MED ATMOSFÄR 
En kort promenad från Långa Torget ligger en park där Jan Hevelius står staty. Här kan man sätta sig på någon av parksofforna intill och insupa atmosfären.
Jan Hevelius är känd för forskningsområdet om månens topografi och har gett namn åt månkratern Hevelius. Han var även bryggare och borgmästare i Danzig, och levde på 1600-talet.

11 SOLIDARITETS VAGGA 
Waly Piastowskie 24 – här leddes den berömda strejken 1980 av fackföreningsledaren Lech Walesa, och varvet blev i och med det folkrörelsen Solidaritets vagga. Den fascinerande utställningen Vägar till frihet finns i Gdansk-varvet i samma sal där förhandlingarna ägde rum då.
Utställningen summerar de senaste 25 årens händelser och polackernas kamp för frihet och rättvisa. Här finns de handskrivna spånskivorna med 21 krav från augusti 1980, som nu finns med på UNESCOs lista över världskulturarv. Lech Walesa blev senare vald till Polens president (1990-95) och fick Nobels fredspris.

Text Leif Sylvén

Seniorguide Gdansk

RESA DIT: Flyg till Gdansk tar en dryg timme. Från Arlanda, www.norwegian.com. Från Skavsta, www.wizzair.com. Båt med Polferris från Nynäshamn tar 18 timmar, www.polferries.se

BÄSTA TIDEN: Året om. Uteserveringarna öppnar redan i mars.

PRISER: Valutan är zloty, 100 zloty motsvarar ca 214 kr. Krogpriserna för trerätters middag är ca 100 zloty per person.

SENIORVÄNLIGT: Gdansk är seniorvänligt. Staden är promenadvänlig, ingen direkt biltrafik i centrum.

VARNING FÖR: Polacker är kända för sin gästfrihet, dock gäller försiktighet med ficktjuvar som på alla turistorter.

HOTELLTIPS: Hotell Gdansk. Perfekt läge vid Moltawaflodens marina. Hotellet har även eget bryggeri www.hotelgdansk.pl.

LÄNKAR: Polens turistinformation och Berlitz reseguide.
www.polen.travel, eller telefon 08- 21 60 75.

KROGTIPS
Velveta är en bra krog på Långa Gatan Dluga 45. Serverar utmärkta soppor och fiskrätter.
Tawerna Mestwin, Straganiarska 20. Restaurang och Art Gallery.
Pod Lososiem, Szreroka 52/54. En av de mest kända restaurangerna. I 400 år har man här lagat en likör som heter Goldwasser.
Cukiernia Sowa, ett underbart kondis med en lång historia på Dluga 13/17.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas