Fantastiska Prag!
Foto: Johan Öberg
Reportage | Resa

Fantastiska Prag!

I Prag väntar en fantastisk stadssemester. Men turisttrycket är stort så även som förstagångsbesökare bör du ge dig bortom Gamla stans turistmyller. Med mer att upptäcka och lägre prisnivå.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-07-30

Vinoradhy är tjeckiska för vinslott – och namnet på en av Prags trevligaste stadsdelar, bara två metrostopp bortom turistträngseln i Gamla stan – Staré město. Att stadsdelen Vinoradhy heter som den gör har en enkel förklaring – än i dag odlas vin här på branta sluttningar som man ser allra bäst från den mysiga parken Havlickovy sady, med flera trevliga små serveringar och lummig grönska. Det mesta av Tjeckiens viner kommer från södra Mähren, nära den österrikiska gränsen. Men det odlas alltså vin också i centrala Prag.

Vinograf

Vid Pragborgen ligger Svatoáclavská vinice och i Vinohrad heter vingården Vinice Grébovka. – Tjeckiska viner är som en metafor över landet självt: Vårt land är inte fantastiskt, men det blir allt bättre, säger Jan Valenta och ler mellan klunkarna på vinbaren Vinograf – som kombinerar det fina vinutbudet med en liten bio för kvalitetsfilm. Jan Valenta leder företaget Taste of Pragues mat- och dryckesguidningar, där man garanterat blir både proppmätt, fullärd och road. Vinograf ligger i den stadsdel som omger Gamla stan och således heter Nya staden – Nove město. Fast så värst ny är den inte, den började anläggas redan år 1348 under Karl IV styre. Då var det ännu precis 300 år innan svenskarnas belägring av Prag under 30-åriga kriget.
Staré město (Gamla stan), Nove město (Nya staden) och Malá strana, (Lillsidan), är Prags tre turisttätaste områden. Inte så konstigt, för här finns mycket att se och göra.

Vinodlingar i stadsdelen Vinoradhy.

Konst

Några personliga favoriter i dessa områden är Museum Kampas fina samlingar av modern östeuropeisk konst, Sankt Agnesklostrets utsökt presenterade kyrkokonst och utbudet av klassiska konserter – oftast med Mozartmusik (han bodde ju i staden periodvis). Härliga är också designbutiker som Kubista med enbart unik tjeckisk kubism, Qubus med fin modern tjeckisk design där lamporna är något alldeles extra och Modernista där art deco, kubism och modernt samsas på designhyllorna. I Nove město hittar man det bästa utbudet av mode, skor, böcker, med mera. Roligast är förstås att leta fynd i tjeckiska butiker, även om internationella kedjor som H&M också är vanliga här. Men turistträngslen i Gamla stan kan bli för mycket ibland, främst runt torget Staroměstské náměstí, där man bland annat finner den världsberömda rådhus- klockan med sina rörliga figurer. Den är Prags mest fotograferade sevärdhet – och ett ställe med många ficktjuvar, så håll hårt i sakerna. Härifrån rör sig från tidig morgon till midnatt en trög ström av besökare på väg till eller från den berömda Karlsbron
med sina mäktiga skulpturer (alla är kopior, originalen vårdas på museer). Korsar man Karlsbron är man på Lillsidan. Här fortsätter de flesta längs huvud- stråket Nerudova upp till den berömda Pragborgen. Men väljer man andra gator råder lugnet och det känns som att man gör en tidsresa, speciellt i skymningen när de gamla gatlyktorna tänts och kastar stämningsskapande skuggor på vackra gamla fasader – vad var det för Kafkafigur som kilade runt hörnet där borta?

Bakom statyn på Karlsbron skymtar Pragborgen.

Pragborgen

Pragborgen hör till måstena första gången i Prag, speciellt den rikt utsmyckade gotiska Sankt Vituskatedralen. Men gör inte misstaget att ställa er i de hysteriskt långa köerna vid borgens västingång. Gå i stället upp genom vingården öster om borgen och slipp köa. Vyerna över Prag är fina från trädgårdarna på Pragborgens sida mot Moldau. Men det finns andra superbra utsiktsplatser i staden: En given sådan är det resliga tevetornet byggt under de sista åren med kommuniststyre i arbetarstads- delen Žižkov. Det 216 meter höga tornet fascinerar mest för Prag-konstnären David Černýs svarta jättebebisar som kryper upp längs sidorna, ett verk skapat år 2000. Fler sådana jättebebisar finns att se på Kampa-ön i Moldau. Och utanför shoppingcentret Quadrio i Nove město ska man inte missa Černýs metallglänsande, skivade Kafkahuvud i ständig rörelse. Prags ölhallar lockar många: Men rätt få Pragbor skulle slinka in på berömda ställen som U Medvídků eller U Fleků – de är lite för turistiga för Pragbornas smak. De hänger i stället helst i kvarteret där de bor och ingenstans ligger ölhaken så tätt som i Žižkov.

Seniorguide Prag

Resa dit: Från Malmö tar snabbaste tågresan cirka 19 tim-mar. Norwegian, SAS och CZA flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. SAS och CZA också från Göteborg. Flygtid från Arlanda 1,5 timme.
Resa runt: Metro och spår- vagnar är enkelt och billigt att använda. Billigaste biljetterna kostar 10 SEK, men har man fyllt 70 och visar pass är lokaltrafiken gratis.
Prisläge: Två tredjedelar av den svenska. Men spännvidden mellan lokala tjeckiska restauranger och pubar och de som domineras av turister är stor. Pri- serna för kläder och prylar som finns världen runt är sällan lägre än hemma. En halvliter öl går på 15 – 25 SEK, ett glas vin cirka 30 SEK, en varmrätt (alltid stora portioner) 80 – 120 SEK. Dubbelrum på bra mellanklasshotell kostar runt tusenlappen, ju längre bort från Gamla stan desto mer får man för sina pengar.
Bästa tiden: Året runt, men januari – februari kan vara råkalla och juli – augusti heta.
Passar för: Kultur-, historie-, musik- och arkitekturintresserade – plus alla som vill ha en prisvärd storstadssemester.
Språk: Tjeckiska, men inom turistnäringen kan folk engelska.
Seniorvänligt: Delar av Prag är backigt och en del gator har ojämn stenbeläggning men de flesta bör inte ha några problem att ta sig runt.
Seniortips: Tre höjdare till bortom centrala Prag är konst- museerna DOX och Nationalgalleriet i stadsdelen Holešovice och fästningen med den vackra begravningsplatsen i Vyšehrad. I Gamla stan ska man inte missa den judiska begravningsplatsen.
Mer information: Turistinfo om Prag på svenska på www. prague.eu som är stadens egen turismhemsida. www.timeout. com/prague och www.tasteofprague.com är på engelska och bäst när man letar matställen. På den sistnämnda kan man också boka guidade turer på mattema.

Dölj faktaruta
Lokal. Tjeckisk ölhall.

Traditionell tjeckisk pubmat

Har du blivit sugen på kombon tjeckisk öl och traditionell tjeckisk pubmat? Välj då gärna att styra stegen mot Lokal på Dlouhá 33 i centrum – ett till synes urgammalt ölsjapp med bara sju år på nacken, och beställ in en friterad ost med tartarsås och en mjölköl. Som tur är har ölen inget med komjölk att göra utan namnet syftar på att den ser ut att bestå av bara mjölkvitt skum när den serveras. Lockar gourmetmat i stället bokar man bord på michelinrestaurangen La Degustation på Haštalská 18. Menyn spikas varje förmiddag och bygger på vad kockarna fyndat på marknaden samma morgon. Hamburgervågen har så klart också nått till Prag. De internationella kedjorna kanske inte lockar, men sväng gärna förbi köttbutiken Naše Maso på Dlouhá 727/39, där både de nylagade burgarna och råbiffen får folk att köa.

Båttur på Moldau.

Vitkovkullen

Vill man efter all mat få lite motion utan att trängas kämpar man sig upp för backarna till toppen av den gröna Vítkovkullen, krönt av Nationalmonumentet. Det påbörjades redan på 30-talet men förvandlades under kommunisdiktaturen till en sista viloplats för partieliten. Hyllningarna till de sovjetiska ”befriarna” finns kvar men de döda partipamparna har flyttats och ersatts av en utställning om landets ofta brutala 1900-tal. Efter den behövs en dos glädje – ta hissen upp till komplexets tak och få en strålande vy över Prag från en vinkel som få turister upplevt.

Text och foto Johan Öberg

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-07-30
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas