Reportage

Följ svensk historia på tysk mark

Publicerad 2009-03-02

Hinter schwedischen Gardinen. Vet du vad det betyder?, undrade min tyske svärfar första gången jag träffade honom i början av 1970-talet.
Jag visste inte. Men han berättade att det är ett uttryck som lever kvar i Tyskland sedan svenskarna härjade i landet under 30-åriga kriget och placerade en del tyskar bakom lås och bom, eller Gardinen, som det då kallades. Bakom svenska gardiner, betyder det alltså.

I Tyskland finns mängder av spår efter svenskar, både språkliga och historiska. Idag kan man åka runt i landet och följa våra förfäders spår ända från vikingatiden, stormaktstiden, 30-åriga kriget och framåt. Ett bra sätt att göra det är att ta den egna bilen när det inte är turistsäsong, på hösten eller på våren.

Sagt och gjort. Med egna noteringar efter snabb research och Falks nyaste vägkarta i bagaget bar det av. Med tanke på den tid vi hade till förfogande – fyra dagar – verkade det rimligt att välja en kortare rutt nära Sverige i Tysklands nordvästra hörn, i delstaterna Schleswig-Holstein och Niedersachen.

Hansastaden Lübeck
En lämplig utgångspunkt för resan var hansastaden Lübeck ett par timmars resväg från färjeläget i Puttgarden.
Staden är numera kanske mest känd för sina julmarknader och sin marsipantillverkning men den har spelat en stor roll i Sveriges historia. Gamla stan är en promenadvänlig stadsdel med småstadskaraktär. Här finns mängder av historiska minnen bevarade.

Det var till Lübeck som Gustav Vasa i början av 1500-talet lyckades fly från den danske kungen Kristian II. Denne försökte få de styrande i Lübeck att utlämna Gustav Vasa, men de vägrade.
Efter en tid lyckades dock Gustav Vasa ta sig därifrån. Kvar lämnade han och hans betjänt sina tröjor, som finns att beskåda i museet i Holstentor, den mest bekanta byggnaden i Lübeck.

Gustav Vasa bodde på Königsstrasse 9, där en minnesplakett vittnar om hans tid i Lübeck. I Lübecks rådhus finns också en skulptur av honom skapad av Anders Zorn. I rådhuset kan man även se en monumentalmålning av sjöslaget vid Gotland 1564, då matroser från Lübecks örlogsskepp Engel äntrade det svenska amiralskeppet Makalös.
Värt att nämna fastän det inte har med svensk historia att göra är att Lübeck dessutom är huvudskådeplatsen i nobelpristagaren Thomas Manns roman Huset Buddenbrook.

I Lübeck var också förre förbundskanslern och sverigevännen Willy Brandt född. Inte långt från Gustav Vasas bostadshus ligger Willy-Brandt-Haus med en permanentutställning om Brandts liv och politiska gärning.
Bland andra sevärdheter med historisk bakgrund i Lübeck kan nämnas saltmagasinen vid floden Trave. Under Hansan var staden utförselhamn för salt till Sverige.

Schwedeneck
Från Lübeck styrde vi vidare mot trakten av Kiel. Motorväg kan rekommenderas om man vill att det ska gå snabbt. Vi valde dock landsväg och hann bli lite uttråkade av det platta och enformiga landskapet.
I Kolberger Heide öster om Kielbuktens utlopp drabbade svenskar och danskar samman i ett sjöslag 1715. Danskarna var övermäktiga. Svenskarna försökte fly med fyra örlogsfartyg och två fregatter. Men på andra sidan Kielbukten gick fartygen på grund vid Bülk och föll i danskarnas händer. 353 svenska och 65 danska besättningsmän begravdes väster om Dänisch Nienhof. Idag finns inga spår av begravningsplatsen.

När godset Dänisch Nienhof 1928 slogs samman med tre andra gods till en kommun valde man namnet Schwedeneck, som betyder ungefär ”Sverigehörnet”. Kommunen har långa sandstränder, golfbanor och bördigt jordbrukslandskap.
Vi hade fått tips om att Schwedeneck låg 20 kilometer norr om Kiel. Men det är lätt att åka fel på de många småvägarna i området. En väg vi valt slutade vid en fantastisk sandstrand vid havet, varifrån man kunde se färjor med destination Sverige. Vi gav upp och satte av mot nytt etappmål, Schleswig, när vi plötsligt passerade en ortnamnsskylt med Schwedeneck. Äntligen! Några spår av svenskar fanns dock inte där.

Färden fortsatte på slingriga vägar genom ett bördigt lantbrukslandskap med stora fält omväxlande med mindre lövskogsdungar. Fortfarande väldigt platt slättland. Så platt att man börjar tänka på ”Plattdeutsch”, även om det kanske inte har med saken att göra.

Vikingastaden Hedeby
Utanför Schleswig finns ännu en beröringspunkt med den skandinaviska historien, nämligen vikingabebyggelsen Haithabu, eller Hedeby, som vikingarna kallade den. Härifrån spreds den kristna missionen och det var här biskop Ansgar, Nordens apostel, år 829 började sin resa till Birka i Mälaren.
I Schleswig föddes för övrigt drottning Kristina Holstein-Gottorp, mor till Gustav II Adolf.

Här var det dags att bestämma ny färdriktning för vår resa. Vi satte kurs mot Stade i Niedersachsen och passerade strax Nord-Ostsee-Kanal för andra gången denna dag, det vill säga Kielkanalen, som förbinder Östersjön och Nordsjön.

Svenskstaden Stade
Några mil väster om Hamburg ligger Stade som tillhörde Sverige mellan 1645 och 1712. Staden erövrades av generallöjtnanten och greven Hans Christofer von Königsmarck.
Kommer man från Schleswighållet som vi gjorde bör man passa på att åka färja över Elbe mellan Glückstadt och Wischhafen och slipper därmed den intensiva trafiken runt storstaden Hamburg.
Mot slutet av trettioåriga kriget (1618-1648) byggde svenskarna ut Stade till en fästning. Här fanns som mest över 3 000 svenskar stationerade.
Stade blev huvudort för de svenska besittningarna efter Westfaliska freden. Det skedde under generalguvernören Erik Dahlbergs ledning. I dag finns inget av fästningarna kvar. Gamla stan ser dock ut som den gjorde under medeltiden med många trånga gränder och korsvirkeshus.

Bland de pampigare byggnaderna i Stade är magasinet Schwedenspeicher, som Karl XII lät bygga som proviantlager åt sina trupper. Magasinet är i dag museum med mängder av föremål från den svenska tiden och från vikingars bosättningar i trakten.  Bland annat finns en stor målning av Erik Dahlberg i museet. Rådhuset vid Hökerstrasse, som också byggdes under svensktiden, pryds av det svenska riksvapnet och Karl XII:s emblem.
Vid Pferdemarkt, torget där man förr hade hästmarknad, uppförde svenskarna ett vapenmagasin, Zeughaus, på order av Karl XII och även detta pryds av hans emblem. Fullproppade med historiska minnen vände vi åter mot gamla stormaktslandet Sverige efter fyra dagars resande och tre övernattningar.

Vill man bo billigt i Tyskland ska man leta efter skyltar med ”Zimmer frei” eller ”Pension”. Då kan man få ett dubbelrum med hyfsad standard för bara drygt 300 kronor per natt inklusive rejäl tysk frukost för två.

Text och foto: Sven-Eric Bergström 


Hansehafen. Korsvirkeshusen runt hamnbassängen ger Stade en speciell karaktär. Längst bort till höger skymtar magasinet, numera museet, Schwedenspeicher, där den svenska garnisonen förvarade proviant och andra förnödenheter.


Schwedeneck. Här någonstans i ”Sverigehörnet” ska 353 svenska och 65 danska besättningsmän ha begravts efter ett våldsamt sjöslag 1715.


Zeughaus. Vid Pferdemarkt i Stade, torget där man förr hade hästmarknad, uppförde svenskarna 1697-1699 ett vapenmagasin, Zeughaus, som än i dag pryds av Karl XII:s emblem.

Stadshuset i Lübeck.

Fler resrutter

I Nordöstra Tyskland kan man följa svenskarnas spår från Rügen i norr via Stralsund, Usedom och Rostock.
I mellersta Tyskland, exem-pelvis Berlin, Lützen och Leipzig. Och i södra Tyskland Heidelberg och Mainau.
Fler förslag finns i broschyren Svenskminnen i Tyskland som kan beställas hos Tyska turistbyrån (www.tyskland-info.se).

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas