"Erfarenhet är inte någon tung börda att bära" säger Alf Svensson (KD). I P1-Morgon i fredags diskuterade han ålder och politik med Fredrik Federley (C).
Publicerad 2008-03-25
Dela nu:
St Andrews är golfens Mekka. Varje hängiven golfares dröm är att någon gång i livet få besöka och allra helst spela på den berömda Old Course.
Fyra herrar, 66, 67, 68 och 70 år unga bestämde sig för att undersöka möjligheterna för ett besök i Skottland i september 2006. På internet bokades tiderna direkt i realtid och betalades med kort. St Andrews består av sju kommunala banor, sex vid stadens norra kust och en nybyggd söder om staden, samt en på Crail. Tyvärr fanns inga tider att boka på The Old Course men på plats kunde man sätta upp sig för spel samma dag om man hade tur vid lottdragningen. Istället bokade vi två tider på Eden Course och en på Jubilee Course.
6 000 för nio dagar Boende och resa fixades också via internet. Undertecknad tillbringade en dryg timme vid datorn och fick ihop en niodagarsresa till St Andrews för cirka 6 000 kronor per person. Priset inkluderande även färjeöverfart Göteborg-Newcastle tur och retur, boende i sju dagar på bed and breakfast och fyra greenfee. Greenfeens del av totalkostnaden var drygt 2 500 kr. Den 17 september stuvade vi in bagar och resväskor i bilen för färd till Göteborg. På färjan fördrev vi tiden med bridgespel vilket gjorde att 24-timmarsturen gick snabbt. Väl framme i Newcastle tog vi kustvägen upp mot Edinburgh, korsade Firth of Forth och tog rakaste vägen till St Andrews. Tack vare kartor från internet hittade vi vår inkvartering snabbt. Dessförinnan tog vi en promenad på The Old Course och orienterade oss om var alla golfbanorna låg. På morgonen den 19 september var vi i god tid på 100-åriga Eden Course. Information om bana och flaggplacering, scorekort, penna plus en massa annan information delades ut. Sedan var det bara att anmäla sig till startern och vänta på sin tur. Och tur hade vi med vädret. Ca 22 grader varmt och soligt. Ingen vind vilket gjorde att spelet gick riktigt bra. Nästa dag upprepades proceduren på, även drygt 100-åriga, Jubilee Course. Dock inte vinden. Skåningar är vana vid blåst men det var tur att man hade bagen på ryggen som extra tyngd annars hade man väl blåst ut i Nordsjön. Scorerna blev därefter. Tredje dagen var vi tillbaka på Eden Course och då var det åter fint väder.
Vidunderlig utsikt Fredagen den 22 september kom vi till Crail Balcony Golf Course. En 227 år gammal bana 16 km söder om St Andrews. Havet var i spel på flera av hålen. Absolut den backigaste, mest spännande och utmanande banan av de tre vi spelade. Dessutom en vidunderlig utsikt över hav och omgivningar. Lördagen tillbringades i Edinburgh och på söndagen besökte vi Famous Grouse whiskydestilleri. Måndag morgon tog vi farväl av vår fantastiska värdinna och tog inlandsvägen tillbaka till Newcastle och färjan hem. Mina golfvänner som aldrig tidigare varit i Skottland fick där en vy av det vackra Highlands med kullar, ljung och små sjöar. Då resan blev en sådan succé bestämde vi att fortsätta göra golfresor tillsammans.
tidningenseniorenEtt nytt nummer av tidningen Senioren har delats ut till SPF Seniorernas medlemmar. Bland mycket annat hittar du en lång intervju med folkkära författaren Stina Ekblad. Den intervjun finns också på senioren.se. Är du inte medlem och vill ha tidningen? Gå in på spfseniorerna.se och läs hur du gör för att bli medlem. #tidningensenioren#spfseniorerna#stinaekblad
tidningenseniorenHåller du med?
#Repost@josefinesundstrom with @get_repost
・・・
Kolla! Carmen Dell’Orefice heter hon och är mer än 80 år gammal. Paradoxalt nog kan det finnas en poäng i att hon är snygg och gammal, för att dämpa rådande utseende- och åldersfixering, tänker jag. Egentligen skulle man önska att hennes skönhet inte hade någon betydelse. Men i kombination med imponerande ålder gör den nog det lättare för oss yngre att fatta att äldre personer är människor (hepp-tänk va!!) som alla andra. Har du också tänkt på hur få gamla man ser? (Jag menar alltså inte kopplat till pandemirestriktioner, jag menar generellt.) Gamla människor är ju i stort sett osynliga. I media, både i traditionell media och här i flödet. Osynliga på arbetsmarknaden här i Sverige. Osynliga i debatten. I politiken. Inte i andra länder, men här. Här handlar det om äldre när man pratar åldringsvård och pensionskostnader. Aldrig i andra sammanhang. Aldrig i wow-sammanhang. Så vill jag inte ha det. Det är dags att synliggöra äldre. Jag vill se fler äldre (speciellt kvinnor) i film och i tv. Jag vill att de uppkäftigt leder tv och radio, inte bara gästar. Gärna barnprogram också. Jag vill höra fler gamla sjunga hits, coolt och på allvar, ja som Leonard Cohen. Jag vill få möjlighet att suga i mig erfarenheter och kunskap från äldre människor. Jag vill inspireras också. För att det skall vara möjligt måste de äldre ju synas/höras. Så låt oss blanda upp åldrar mer. Och kön. Nej, ung och rebellisk kvinna i en panel är inte piggt och nytänkande, det är faktiskt norm som konstellation idag. Man undrar varför vi inte kommit längre. Andra diskrimineringsfrågor och unkna normer har vi ju vädrat bort. Det är som om hela samhället förlamats av skräck inför gamla människor. Som vore ålderdom en pestsmitta, endast farlig för oss i norr. Sjukt ju. Vi blir ju allt äldre. Att skippa ålderssegregationen i Sverige gör vi inte enbart för de gamlas skull, tänker jag. Det skulle gagna oss alla. Jag tror att om vi upphör med snuttifiering av gamla kommer vi kräva bättre åldringsvård på köpet och antagligen få färre ensamma människor. Detta är anledningen att jag lyfter en skitsnygg Carmen.
tidningensenioren”Inom broderi är det poppis att brodera lite budskap från vår tid på gamla bonader. Visst finns det en uns av sanning i det citat jag piggat upp mitt loppisfynd? Än är vi inte uträknade”, skriver Kerstin Nettelblad i vår Facebookgrupp ”Kreativ Senior”. Visst är det en kul idé! Gillar du också att baka, snickra, sy, måla, dreja, smida, dikta, brodera, arrangera blommor eller vara kreativ på andra sätt? Välkommen med i gruppen!