Res

Kanonsemester i USA

Publicerad 2008-03-25

När man lyssnat på Göran Zachrisson och hört hans målande berättelser om golfens verkliga paradis, Myrtle Beach i South Carolina, USA lockas man att åka dit. Vi var fyra par mellan 58 och 70 år som reste i början av november. Det är, vad amerikanerna kallar Value Season. Priserna går ner avsevärt och tillgängligheten är god. Medeltemperaturen är 20 grader.
Myrtle Beach ligger ca 20 mil norr om Charleston. Där finns mer än 120 golfbanor på en sträcka av 8-10 mil. Men vi hittade också en annan plats som vi gärna ville åka till, Hilton Head, en ö cirka 15 mil söder om Charleston.

Hyrde minivans
Billigaste flyget till Charleston hade Continental Airlines. Vi bokade tidigt och hittade tur- och returbiljetter för drygt 6 000 kronor per person. Flyget gick via New York. Hyrbilar måste vi ju ha. För att lätt kunna lasta och dessutom sitta bekvämt bestämde vi oss för två minivans. Via en agent i Tyskland fann vi förmånliga priser: 7 600 kronor per bil för 18 dagars hyra med alla fyra som förare. Full tank vid uthämtning och tom tank när vi returnerade. Bilarna hyrdes via Herz.
Det finns ca 50 golfbanor på och i närheten av ön Hilton Head. Efter sökande på internet fann vi ett hus med fyra sovrum och fyra badrum och dessutom stort kök med matrum och allrum. Hyran var ca 14 000 kronor för 8 dagar.
Vi spelade sex rundor golf under vår tid i Hilton Head. Banorna höll överlag hög klass och vi vande oss snart vid att köra golfbil hela tiden. På vissa banor är det tillåtet att gå, men det finns inga vagnar att hyra, så då är det bärbag som gäller. Dessutom är avstånden mellan hålen i-bland mycket långt. Från röd tee är oftast banorna bekvämt långa för oss damer.

Regngaranti
Våra åtta dagar i Hilton Head gick fort och snart var det dags att packa ihop och åka norrut, 40 mil till Myrtle Beach.
Sju nätters boende på Legends inklusive frukost och städning, sex rundor golf på olika banor, samt ett glas öl eller vin efter golfen kostade per person 4 400 kronor. Då ingick regngaranti, och eftersom det ösregnade en dag, fick vi 700 kronor tillbaka på betalda avgifter!
Vi bodde i bottenvåningen på två townhouses alldeles intill varandra. Varje hus hade två sovrum med två badrum, kök och vardagsrum.
Vid anläggningen Legends finns tre banor, Parkland, Moorland och Heathland. Personal (pensionärer) arbetade som starters och banvärdar och ser till att man får sin golfbil och visar vägen till första tee. Förutom de tre banorna vid Legends spelade vi TPC Myrtle Beach, en fantastisk bana, men i dålig kondition när vi var där.
Sista dagen i Myrtle Beach spelade vi en bana som heter Oyster Bay och som ligger just på gränsen till North Carolina. Vi var alla överens om att detta var den absolut finaste av alla banorna vi spelat.

Gratis bollar
När lördagsmorgonen kom, körde vi till Charleston, cirka 20 mil. På söndagen hade vi bokat en golfbana, Crowfield Golf Club, strax norr om Charleston. Här fanns lite mer av ”vanlig klubbanda”. Det var vi och klubbens medlemmar. Och vi fann en behaglig golfbana med många dogleg-hål. Absolut värd att testa. Greenfeen här var cirka 325 kronor inklusive golfbil, gratis rangebollar samt en trepack Callaway-bollar i present!
Under hela resan möttes vi överallt av hög serviceanda och fantastiskt många trevliga människor och det kändes att vi var välkomna.
När måndagsmorgonen kom, och vi satt på flygplatsen i för att invänta vårt flyg till New York, var vi väl tillfreds med våra 18 dagar i South Carolina. Resan hade gett oss mycket för pengarna. För cirka 22 000 kronor per person hade vi fått flyg, hyrbil, boende och all mat och dryck!

Text: Christina Granath
Foton: Privata

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas