Lata dagar på Thassos
Reportage | Resa ensam

Lata dagar på Thassos

Hösten är en bra tid att åka söderut. Fortfarande varmt i vattnet och mer behagligt i luften. Den grekiska ön Thassos bjuder på både strandhäng och vacker natur för den som vill vandra.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-11-15

Klockan halv sex tycker tuppen att det är dags att vakna. Snart har han väckt samtliga tuppar i trakten som gal från alla väderstreck. På avstånd hörs pinglandet från fårens klockor. Hundar skäller.
Det är fortfarande mörkt. Men mörkret känns sammetsmjukt och det doftar av fikonträd och rosmarin.
Precis innan den första höststormen drog in över Sverige drog jag iväg till grekiska Thassos. Vem kan motstå blå himmel och turkosblått vatten på en sagoö? Enligt den grekiska mytologin var det just här som de vackra sirenerna sjöng smäktande sånger och lurade aningslösa sjömän in i döden.

Vandringsled

Det ljusnar och bergen som tornar upp sig bakom terrassen blir allt grönare ju högre solen stiger. Högsta toppen heter Ypsarion och är 1205 meter. Det finns en vandringsled från byn Potamia upp till toppen som tar cirka tre timmar. För den som tycker att det låter övermäktigt finns organiserade turer med jeep.
Bergen gömmer öns rikedom – den vita marmorn. Redan romarna bröt marmor här och än idag finns marmorbrott. På öns alla kyrkogårdar blänker vit marmor så långt ögat når.

Ön bebodd sedan stenåldern

Thassos kallas för smaragdön tack vare grönskan. Det är en bördig ö med odlingar, olivlundar, tall- och pinjeskogar. Runt hela ön finns sandstränder.
Det är befriande glest med sevärdheter. Här kan man ha semester med gott samvete och luta sig tillbaka. Äta en oliv eller två medan man blickar ut över Egeiska havet.

Vattnet är fortfarande härligt varmt medan temperaturen i luften inte överstiger 30 grader.

Ön Thassos som varit bebodd sedan stenåldern ligger längst norrut av de grekiska öarna. Det finns ingen flygplats och även om de flesta av öns 15 000 invånare lever på turism är det relativt fridfullt. Det finns inga jättelika hotellkomplex, men på vart och vartannat hus står skylten”Studios att hyra”.

Det finns många studios att hyra på Thassos.

Fortfarande varmt

Jag kommer i mitten av september, i slutet på säsongen. Vattnet är fortfarande härligt varmt medan temperaturen i luften inte överstiger 30 grader. Jag hyr en studio med pentry med tanken att själv laga mat. Men det är lite krångligt med råvaror och restaurangbesöken kostar långt mindre än i Sverige. Det blir mindre matlagning än planerat.

Mat och souvenirer

Närmaste snabbköp har ett sortiment som till hälften består av souvenirer. Här finns inga rosmarinkryddade lammkotletter, då måste man gå en dryg kilometer in till byns köttaffär. Den färska fisken köps också längre bort eller av fiskhandlaren som kör lite godtyckligt längs stranden med sin bil.

Överraskning

Jag gör som grekerna själva, köper tomater, lök, gurka, paprika och en bit fetaost från det jättelika blocket i kyldisken. Godare och längre hållbarhet, säger Dimitri, hotellägaren, som kör mig till affären första dagen. Efter två besök blir jag betraktad som stamkund och det verkar inte finns någon gräns för grekernas hjärtlighet. En dag står till exempel en hembakad mannagrynskaka på mitt rum. En överraskning från Dimitri och hans kollega.

Inte Skåne

Hotellet ligger utanför Skala Potamia, Golden Beach, en av de mest populära stränderna på ön. Det är en tre kilometer lång sandstrand som först gör mig lite besviken, van som jag är vid Skånes breda kritvita stränder. Men det Skåne inte har är varmt turkosblått vatten och trevliga tavernor längs strandkanten.

Stilla liv på tavernan i Panagia.

 

Bussen till Thassos stad

Hamnen ligger en dryg kilometer bort och dit kan jag vandra längs havet och passera otaliga serveringar. När jag slår mig ner dyker genast de magra katterna upp. Djurvännens hjärta blöder. Efter katterna kommer getingarna. De är ett stort problem, men det är först sista dagen jag blir stucken på stranden och får en rejäl reaktion.

Med lokalbussen kan man åka runt hela ön.

I Skala Potamia finns lite oväntat ett museum med skulptören Polygnotos Vagis verk. Vagis föddes i byn och museet med skulpturer och målningar är inrymt i den gamla skolan. Bättre födelseort kan man knappast hitta för en blivande skulptör, med den vitaste marmor ett stenkast bort.

Byggd på ruiner

En dag tar jag bussen till Thassos stad som också heter Limenas. Staden är byggd på ruinerna av den antika staden Thassos. Här finns ett modernt arkeologiskt museum. Tillgängligt, informativt och vackert färgsatt med fynd från utgrävningarna på ön. Alldeles i närheten ligger den antika teatern från 300 år f Kr.

Stammisarna på kaféet.

 

Thassos heliga udde

Är du intresserad av öns historia kan du göra en avstickare till Aliki, ”Thassos heliga udde” där ruinerna av två gamla altare finns. Här offrades getter, får och vin till de grekiska gudarna för tusen år sedan. Inne i byn finns ruinerna av ett tempel från 700 f Kr.

Relik

I klostret St Archelangelo vid Aliki Beach bor ett tjugotal självförsörjande nunnor som säljer ikoner och små plastflaskor med heligt vatten till turisterna. I kyrkan förvaras det man tror är en av spikarna från Jesus korsfästelse.
En annan dag åker jag på slingrande vägar till byn Panagia. Stämningen är fridfull och jag går långsamt genom byn upp till kyrkan som är vackert ljusblå.

Busstur

Med lokalbussen kan man åka runt hela ön. Passagerarna är en blandning av turister, skolungdomar och bybor. På måndagarna åker många till marknaden i Prinos. Går vågorna för höga i havet finns en naturlig havspool i Giola utanför Astris.

Seniorguide Thassos

Resa dit: Charterresor med bland annat Airtours, Apollo och Ving från maj till september. Flyget landar i Kavala. Färjeförbindelser till Thassos från Kavala och Keramoti. Kom ihåg tidsskillnaden – Grekland ligger en timme före.
Prisläge: Billigare än i Sverige och andra grekiska öar. Valutan är euro.
Bästa tiden: September–oktober. Då är det fortfarande varmt i havet, men dagstemperaturen ligger under 30 grader.
Passar för: Soldyrkare som gärna tillbringar semestern på stranden. Finns också fin natur för vandringar.
Missa inte: Spola inte ner toalettpapper utan använd behållaren bredvid. Vattentoaletterna tycks inte ha utvecklats mycket på de tvåtusen år sedan romarna införde dem.
Seniortips: Förrätterna som serveras är kopiösa! De räcker utmärkt till två.

Varning för

  •  Hög snubbelrisk på ojämna trottoarer, oväntade trappsteg och trappor utan räcken.
  • Getingar – värst är augusti och september. Gör som grekerna: häll malt kaffe på ett fat och tänd eld, det håller getingarna borta. Ta med en tub hydrokortisonsalva för säkerhets skull.
Dölj faktaruta

Människorna är så snälla här

Själv känner jag mig nöjd efter en vecka på Thassos. Men bredvid mig på planet hem hamnar jag bredvid en besökare som aldrig får nog.

 Vi bor på samma hotell varje år.

Gunilla Nilsson, pensionär från Falkenberg, har tillbringat tre veckor på Thassos med sin man Kjell för tionde gången.
– Vi bor på samma hotell varje år. Alltid samma rutiner: Vi gör frukost, läser Hallands nyheter på nätet och sedan går vi till stranden. På eftermiddagen tar vi en paus och sedan går vi ut och äter grekisk middag. Det kostar sällan över 20 euros för oss två.
– Klart att vi ska åka tillbaka. Om vi lever, säger Gunilla. Människorna är så snälla här.

Text och foto: Ingrid Wikholm

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-11-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas