Lyckad vin- och sparrisresa för SPF Dalarna
Res

Lyckad vin- och sparrisresa för SPF Dalarna

Intresset för gemensamma långresor har numera blivit stort bland SPF Dalarnas medlemmar. Nu hade planerats en vin- och sparrisresa till Pfalz i Tyskland och Alsace i Frankrike. Nära 50 medlemmar deltog i bussresan, de flesta från SPF Falubygden.

Publicerad 2010-07-13

Resan arrangerades genom Fjärdingens Resor i Vara. Ägarna Leif med hustru Inger Andersson och guiden Jan-Ove Ahlgren gav oss en fantastisk upplevelse under 8 dagar med kluriga tävlingar i bussen, mängder med vinprovningar och intressanta upplysningar om både tysk och fransk vinhistoria. Vi fick också veta mycket om förhållandena under de båda världskrigen som berört områdena Pfalz och Alsace på ömse sidor om nationsgränsen. Vi upplevde också den vackra naturen och de idylliska byarna.

Resan inleddes i Falun mot Göteborg, vidare med båt till Kiel, och därefter buss genom Tyskland till Frankenthal och hotell Achat i Pfalz som blev vår bas under hela resan. Staden grundades 1771 och har ca 50.000 innevånare.

Efter en inledande shopping i Frankenthal med besök på det stora grönsakstorget, fyllt med nyskördad sparris, gjorde vi varje dag utflykter längs ”Deutsche Weinstrasse” till olika vingårdar med hjärtliga och välkomnande ägare som stolt visade upp sina produkter med vinprovningar, nästan uteslutande vita viner.  Det görs också röda viner men de exporteras inte utan köps av lokalbefolkningen.  Vi fick också en tur med traktor och vagn till nyutslagna vinberg och sparrisodlingar.  En dag var vikt för vinfest i byn Meckenheim med mat och vin enligt eget tycke och smak och en heldag med vin och sparrisvandring i ett stort vinområde med olika stationer med vin, kaffe eller mat.

Sista dagen var målet Alsace, det berömda vindistriktet i Frankrike.  Vi började med ett besök på ett gammalt krukmakeri och fortsatte upp i bergen med vinprovning hos två vinbönder.
På alla vingårdar fanns givetvis möjlighet till inköp av provade viner och detta utnyttjades flitigt av deltagarna.

Nöjda med en trevlig och givande resa vände vi åter till Sverige via Kiel och Göteborg till Falun.
Resenärernas tack framfördes vältaligt av Hans Nilsson och särskilt tackades Gunnar, Daladistriktets reseansvarige, och Ruth Trued, SPF Falubygdens reseansvariga för deras insatser för att få resan till stånd.  Vi tackade också vår vältalige guide Jan-Ove, som hade berättat både historier och historia med samma inlevelse och som svarat för tävlingarna i bussen och väglett oss på vingårdarna.

Text: Inge Relefors

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas