Res

Mer om hotell och pensionat i Tyskland

Publicerad 2009-03-02

På mindre hotell är det möjligt att få ett fräscht dubbelrum med bad och toalett plus riklig frukost från cirka 600 kronor.
Det gäller att inte ge upp när man letar efter rum. Det hann bli både sent och mörkt när vi försökte ordna med den första övernattningen utanför Lübeck. Det var konferenser i både Lübeck och Hamburg. Alla rum var bokade och upptagna överallt, fick vi veta.

På en liten ort som heter Stubbendorf/Reinfeldt (samma namn som vår statsminister) på Bundesstrasse 75 söder om Lübeck lyckades vi få ett dubbelrum ovanpå vad som såg ut att ha varit ett spannmålsmagasin eller vagnslider. Dessförinnan hade vi åkt längs en mörk smal väg mot ett pensionat som enligt en skylt skulle ligga 1 500 meter rakt ut i obygden. Vägen slutade vid några vägbommar som hindrade oss från att köra ned i en ravin med järnvägsspår. Så vi vände åter mot Stubbendorf där vi hittade det nämnda rummet.

I Stubbendorf fick vi sedan tipset att äta sen middag på kinesiska krogen Kim Yen, som vi förstod höll öppet så länge gästerna ville. Ett par dygn senare sökte vi upp samma pensionat på ”vagnslidret” igen men det var fullbelagt. Men bara tre minuters promenadväg mot den större orten Reinfeld fann vi Landhaus Schmidt på Lübecker Chaussee 36, ett trevligt hotell med en glad och pratsam värd som gärna visade svenska gäster sina jakttroféer, särskilt det stora älghornet från en lyckad jakt i svenska Värmland.

En tredje övernattning på vår resa skedde på ett pensionat i den lilla orten Steinburg fyra kilometer utanför staden Horst/Elmshorn inte långt från Hamburg och Elbe. Pensionatet låg i ett utpräglat jordbrukslandskap med tung gödseldoft över trakten. Middag åt vi på restaurang Stadt Hamburg i Horst. Ganska dyrt men gott.

Kontanta pengar, Euro, är det som tycks gälla på de flesta mindre hotell och pensionat. De accepterar inte Visa- eller andra kredit- eller betalkort. Bankerna har för höga avgifter för kortanvändning, fick vi veta. Keine Karte, nur Bar, är ett återkommande besked. Inga kort, bara kontanter.

Text: Sven-Eric Bergström

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas