Res

Resfakta – Hainan

Här hittar du praktiska tips inför resan.

Publicerad 2008-04-08


Flyg till Hainan

Några exempel: Finnair från Arlanda eller Köpenhamn via Helsingfors till Hongkong kostar tur och retur ca 6 500 kr. Helsingfors-Hongkong, flygtid 9 timmar. Tips: försök välja flyg så att den totala restiden blir så kort som möjligt. Fån Hongkong är flygtiden 50 min till Sanya. Pris enkel ca
1 000 kr.
Från Hongkong kan man också välja att åka buss eller snabbtåg till Gaungzhou i Kanton. Därifrån tar man inrikesflyg till Sanya eller Haikou vilket tar 50 minuter, ca 5-600 kr enkel, rabatterat.
Från Beijing, Xian eller Shanghai kan man åka inrikes flyg direkt till Haikuo eller Sanya. Billigt med rabatt. Man kan också åka tåg till Sanya via Haikou.

När reser man?
Bästa tiden är från slutet av oktober till januari. Då råder en behaglig temperatur dygnet runt, ca 21 grader. Soliga dagar, och de är många, råder det tropisk värme, upp till 30 grader i låglandet. Uppe i bergen är det svalare.
Från maj till slutet av oktober är det varmt och fuktigt. Det är tyfonernas tid.
Kinesiska nyåret infaller januari-februari. Månkalendern bestämmer. Åk gärna dit då om du har vänner att bo hos. Hotellen är fullbelagda och många gånger dyrare än normalt. Restauranger, tåg och bussar är överfulla. En annan festival infaller mitten till slutet av oktober. Också då stannar Kina.
Våren kan upplevas efter nyårsfesten, fram till i april.

Utflykter utanför Hainan
Vi föreslår två utflykter, till Lijiang och Guilin. Med dessa har man berikat sin resa med två av Kinas främsta sevärdheter. En resebyrå, till exempel Hainan Perfect Holiday, ordnar flygbiljetter, utflykter och hotell. Beräkna 2-3 dagar för varje alternativ:
Lijiang nås med flyg via Kumning. Det är en gammal högintressant och vackert belägen stad som finns i Worlds Heritage Site list. Därifrån kan man ta buss till Tigersprångsklyftan.
Från Sanya är det en timmes flyg till Guilin och därifrån lika lång bussfärd till Yangshuo, sockertoppsbergens flodlandskap. Vill du bara göra en utflykt så välj Guilin och Yangshuo.

Karta och skrivna lappar
På Hainan kan mycket få vuxna tala engelska. Unga människor läser detta språk med stor iver. Här är några tips hur man kommunicerar:
• Skaffa en karta med text på kinesiska och engelska. Man pekar på platser som man vill gå eller åka till. Gör en gest att chauffören ska skriva priset. Skriv tillbaka, halva priset. Var enträgen. Till slut möts ni. Ska du åka retur med tre timmars väntan, så rita pilar och visa på klockan. Vi åkte i november 2007 taxi totalt 8- 9 mil med väntan för 270 kr. Det var halva taxameterpriset.
• Be någon på hotellet skriva resmålet på kinesiska. Ha alltid tillgängligt ett kort med hotellets namn och adress.
• Inom städer och mindre orter finns mc-taxi för kortare sträckor. Tar 2-3 passagerare. Också här prutas det. Kostar 3-4 kr inom Sanya.

På egen hand eller i grupp
Man kan resa billigt och säkert på egen hand. På de mest frekventa resmålen finns skyltar med text på engelska. Det är bra om du och dina reskamrater har läst på Hainan innan ni åker. Använd resehandböcker och internet. Motto: själv är bästa guide. Spännande dessutom.
Ett nät av billiga bussturer trafikerar hela ön. På kartan hittar man busscentraler.
Där hämtar man en tidtabell. Den kan man också hämta hem via internet.
Från Sanya till Haikuo går en bekväm expressbuss för 78 kr, 28,5 mil.
Övernatta där en eller två nätter. Fortsätt till Sanya med tåg från stationen ett par mil från centrum. Under denna rundresa har du upplevt fantastisk natur och landskap och fått en helhetsbild av ön.
Man kan också välja en resebyrås utflykter med resa och entré. En utflykt till Nasham-reservatet  kostar ca 155 kr för en heldag.
Charter direkt till Hainan finns ännu inte. Vid vissa rundresor gör man kortare uppehåll där.
OBS! Alla priser är från 2007.

Äta gott och billigt
På restauranger finns ibland engelsk meny. Gå annars in i köket och välj. Utanför gaturestauranger finns alla råvaror utställda. En 3-4 rättersmeny kan bestå av till exempel räkor, friterad fisk och grönsaker plus en halv liter gott kinesiskt öl. Pris 25-30 kr. Dricks ges generellt inte.
På ”finare” restauranger har man akvarier med olika slags fiskar och skaldjur att välja bland. Fråga först efter priset!
Längs den gata som löper parallellt med Sandya Bay finns en rad restauranger i olika prisklasser. Eller gå på någon en marknad och njut av ett överflöd av billiga tropiska frukter.

Packa rätt
Ta med ett minimum av sommarkläder plus en solhatt och sololja. Myggolja kan behövas, även om det inte finns risk för malaria. Vidare skor och sandaler med halkfria sulor. Bra när du vandrar i djungel och berg.
I Guilin eller Lijiang kan man ha bruk för lätta termounderkläder, långbyxor och tröja. Där är det 12-15 grader.

Folkliv och natur
Sanya stad med ca 500 000 invånare ligger vid Hainans södra del. Vill man se staden i fågelperspektiv beger man sig med linbana upp till en skulptur på höjden Deer-turn-head Peak Park.
En urgammal skröna berättar att en jägare långt och länge hade jagat en hjort och hunnit upp den uppe på höjden. När han just skulle skjuta den dödande pilen, åskade det till, samtidigt som djuret vände sig om och förvandlades till en vacker flicka. Blixtförälskelse uppstod och deras barn och ättlingar bildade grunden till Sanya.
Skulpturen där uppe syns över hela staden och är en av dess symboler. Däruppe har man en vidunderlig utsikt miltals omkring. Blickar man norrut ser man Sanya Bay sträcka ut sig med en del av stadens centrum på höger sida.

För kropp och själ

Det finns gott om heta källor och möjligheter till spa.
På hotellen kan man få kinesisk massage. Dyrt. På en skönhetssalong i stan kostar den 25 kr för en timme. Där kan man också få håret vackert till ett lågt pris.

TEXT OCH FOTO  BERTIL PETERSON

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas