Semestra i Sverige: Rym från vardagen!
Foto Annika Goldhammer
Reportage | NJUT.

Semestra i Sverige: Rym från vardagen!

Pittoreska spahotell, moderna skärgårdsvandrarhem och mysiga pensionat – runtom i landet gömmer sig många smultronställen för dig som vill lämna vardagen för ett par dagar. Vi tipsar om sex off season-favoriter.

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-04-30

tradhotell

1 Falköping
I utkanterna av Falköping ligger Vilhelmsro, en anrik ladugård som nyligen renoverats och förvandlats till lantligt bed & breakfast och gårdskafé. Här är mysfaktorn på max: det är blommiga kaffekoppar, prunkande pelargoner och hembakade kakor. I kaféet serveras också enklare luncher av närproducerade och ekologiska varor. Miljötänket märks även på inredningen: en stor del av möblerna är arvegods eller fyndade på loppis. Gårdskaféet har bara öppet under sommarhalvåret men Vilhelmsros bed & breakfast har öppet året runt.
Ett annat mysigt boende i området är Islanna Trädhushotell, tre kilometer från Hornborgasjön. Hotellet består av två hus – belägna i två stora ekar. Det ena, Andrum, är en röd stuga med vita knutar, och det andra, Sjunde himlen, är ett träslott som beskrivs som »ett mellanting mellan grosshandlarns skärgårdsvilla och tusen och en natt«. På morgonen hissas  en frukostkorg upp i ett rep – precis som hos Pippi Långstrump.
Tips: I slutet av september firas Konstnatten och Skördefesten i Falbygden.
Pris: Dubbelrum på Vilhelmsro 950 kr inklusive ekologisk frukost. Islanna från 1950 kr med bubbel och frukostkorg.
www.islanna.com; www.vilhelmsrogard.se
www.matokultur.se

klippor

2 Kullabygden
Ett av landets bästa resmål för kulinariskt intresserade är Kullaberg, inte minst under sensommaren när traktens matproducenter har skafferierna fyllda. Ett givet stopp är Höganäs saluhall. Här, i Höganäsbolagets gamla tegelfabrik, säljs numera nybakat bröd, grönsaker, äppelmust och andra godsaker från trakten. Saluhallen rymmer även restaurang och kafé.
Saluhallen drivs av Grand Hotel i Mölle, en perfekt bas för att utforska bygden. Härifrån är det badrocksavstånd till havet, och inte långt till Kullaberg med sin fyr, fina utsiktsklippor och Lars Vilks omdiskuterade staty Nimis.
I området finns flera utflyktsmål: Krapperups gods med sin fina trädgård, Flickorna Lundgrens anrika kaffestuga och Arilds vingård. På den senare erbjuds såväl guidade rundvisningar som middag med utsikt över vinrankorna och rum för natten.
Pris: Dubbelrum på Hotel Mölle från 1790 kr, hotellet har ofta prisvärda paketerbjudanden.
www.arildsvingard.com; www.grand-molle.se

varberg-bad

3 Varberg
Varberg har en lång historia som kurort. På 1800-talet började de första resa hit för att ta hälsobringande bad och gå stärkande promenader längs havet. Än i dag finns flera av de gamla badinrättningarna kvar, som Varmbadhuset från 1925 och det vackra Kallbadhuset i morisk stil från 1903. I dag har Varberg utvecklats till Sveriges spacentrum, med bad för alla smaker. Här finnas asiatiskt spa, thalasso-spa och kommunistiskt spa. Det senare är den egensinnige hotellägaren Lasse Didings skapelse, byggt med Lenins favoritbad i Sankt Petersburg som förebild. Hans senaste tillskott är Hotell Havanna, ett hotell med en air av 50-talets Havanna. Självklart finns ett spa även här, inspirerat av Kuba- och badälskaren Hemingway.
Från det moderna badhotellet är det bara några minuters promenad till Strandpromenaden och Goda Hopp (herrarnas nakenbad) eller Skarpe Nord (damernas dito). Att inleda dagen med ett dopp i det salta Kattegatt är en garanterad humörhöjare.
Pris: Dubbelrum på Hotell Havanna från 1250 kr.
www.varbergskurort.se; www.hotellhavanna.se
www.varbergsstadshotell.com/asia-spa
www.hotellgastis.se

svartso

4 Svartsö, Stockholms Skärgård
Stockholms skärgård är som allra bäst under lågsäsong. Förutom att det är mindre trängsel på båtar och stränder är det billigare. Nackdelen är förstås att flera av hotellen och restaurangerna stänger för säsongen. Men en ö som lever året runt är Svartsö i mellersta skärgården, cirka två timmars båtresa från Stockholms city.
Här finns öppna jordbrukslandskap, ett levande kulturliv, en aktiv hembygdsförening och en av skärgårdens bästa och trevligaste restauranger: Svartsö Krog.
För den som vill testa den nya trenden glamping – glamourös camping – har Svartsö Krog moderna canvastält med bäddade sängar och braskamin. Men det kostar en vacker slant: 4 000 kr för två inklusive frukost och middag.
Ett mer budgetvänligt alternativ är att ta in på det nyöppnade skärgårdshotellet och vandrarhemmet som drivs i Svenska Turistföreningens regi (från 740 kr för ett dubbelrum inklusive frukost).
www.svartsokrog.se
www.svenskaturistforeningen.se

aland

5 Åland
För den som vill göra en liten avstickare är Åland ett perfekt lågsäsongsresmål. Helgen den 18-20 september firas den årliga Skördefesten med nyskördade grönsaker, färskt lamm och andra åländska delikatesser.
Kombinera gärna med ett besök på Smakbyn, kocken Michael Björklunds lilla gastrocentrum med restaurang, spritdestilleri och matbod. I närheten finns också Kastelholms slott och Stallhagens bryggeri och gastropub, väl värda ett besök.
Vill ni skämma bort er lite extra tar ni in på Hotel Havsvidden, längst i norr. Här väntar moderna klipphus belägna på röda granitklippor med fantastisk utsikt över havet.
En annan pärla är Björnhufvud, Ålands finaste bed & breakfast. Det är inrett i lyxig brittisk stil, drivs av ett svenskt par och ligger i lilla Björnhufvud på södra Eckerö.
Pris: Björnhufvud har dubbelrum från ca 1000 kr, Havsvidden från ca 1500 kr.
www.visitaland.com; www.skordefest.ax
www.havsvidden.com; www.bjornhufvud.com

tallberg

6 Tällberg
Tällberg i Dalarna är en av landets mest idylliska platser. Byn ligger på en sluttning mot Siljan, med fantastisk utsikt över sjön och det omgivande landskapet. Här finns så många hotell att välja mellan att byn har fått smeknamnet Hotellberg. I Tällbergs äldsta gård ligger Åkerblads, ett gästgiveri som har drivits av samma släkt i generationer sedan 1400-talet. Det är en perfekt bas för ett par avslappnande dagar med bad i hotellets nya spa, god mat, hantverksshopping och uppiggande promenader. Den som vill lära sig mer om bygden kan följa med på en guidad kulturvandring, som avslutas med sconesbuffé.
Ett tips är att undvika att åka hit fredagar och lördagar och i stället anlända en söndag. Då får ni både mer lugn och betydligt bättre pris.
Pris: Dubbelrum med frukost från 715 kr.
www.tallbergsby.se;  www.akerblads.se

 Text och foto Annika Goldhammer

Tidningen Senioren
Publicerad 2015-04-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas