Skidåkning i Beatles spår
Res | Vintersport
Foto: Rolf Hammarlund

Skidåkning i Beatles spår

I den lilla byn Obertauern i Österrike har man åkt utför i mer än hundra år. För 51 år sedan fick man anrikt besök av fyra skönsjungande killar från Liverpool – The Beatles. Scener i deras film Help! spelades in här och det firades i våras med ett stort 50-årsjubileum.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-02-08

Den lilla österrikiska alpbyn Obertauern har haft organiserad utförsåkning sedan 1948, då en dieseldriven replift byggdes. Men redan för mer än hundra år sedan kom de första skidåkarna hit, pulsande genom snön från tågstationen i Radstadt. Skidutrustningen kom på hästdragna slädar. Främst var det Wiens överklass som gjorde det svårtillgängliga passet till sitt friluftsområde.

När vägen breddades för motortrafik och började hållas snöfri under vintern, kom fler och fler utförs-åkande gäster, och antalet liftar och hotell utökades. Ryktet spred sig snabbt om hur snösäker orten var, och redan 1960 arrangerade svenska Kullenbergs sin första vintersportresa hit med buss.

Att Obertauern dessutom har det största antalet solskensdagar av alla Österrikes skidorter, gjorde inte saken sämre.

Ville prova åka skidor

Och det var just snösäkerheten som gjorde att medlemmarna i The Beatles hamnade i Obertauern en vecka i mars 1965. John, Paul, George och Ringo hade året före gjort succé med sin svartvita långfilm A Hard Day’s Night. När gruppen skulle spela in sin andra långfilm Help! i färg, lät regissören Richard Lester dem önska sig några inspelningsplatser. En blev Bahamas, som de besökt året innan, men beatlarna ville också prova på att åka skidor.
De flesta skidorterna saknade dock snö i mars 1965, utom Obertauern där det som vanligt var flera meter djup snö. Så slumpen gjorde att världen största popband, två dagar efter att de återvänt från Bahamas, flög till Salzburg den 13 mars och kördes de sista tio milen upp till Obertauern för att inkvarteras på Hotel Edelweiss.

Lokala skidlärare anlitades

Den 14 mars började filminspelningarna, och Beatlesmedlemmarna gjorde sina första trevande försök att åka skidor – med många vurpor – i barnbacken. Men eftersom manus innehöll rafflande jaktscener, där skurkarna skulle förfölja Beatles, fanns ett stort behov av skidåkningskunniga stuntmän.
Fyra unga lokala skidlärare anlitades att utföra skidåkningen åt huvudpersonerna. Hans Pretscherer åkte skidor åt Ringo Starr, Herbert Lürzer åt Paul McCartney, John Lennons ersättare hette Franz Bogensberger och George Harrisons skidåkare blev Gerhard Krings. Samtliga utrustades med peruker med Beatlesfrisyrer, och mössor som såg ut som de som killarna från Liverpool hade.
Fram till den 20 mars filmades olika scener i och omkring centrala Obertauern, bland annat scenen med mimandet till låten Ticket To Ride vid en konsertflygel mitt ute i skidbacken. Filmteamet åkte hem den tjugoförsta, men Beatles stannade kvar ytterligare en dag. Under hela veckan bodde de på Hotell Edelweiss i Obertauern.

Flera minnesmärken av Beatles besök

En som var gäst samma vecka var Susanne Ilkovic från Farsta söder om Stockholm. Hon tog bilder på bandmedlemmarna bland annat under middagarna i hotellrestaurangen, och blev också fotograferad tillsammans med Paul McCartney utanför hotellet. Susanne minns mötet med idolerna:
– Vi tyckte nog att de var lite flamsiga och barnsliga ibland under måltiderna, men så här femtio år senare så är det ju ett roligt minne. Och Paul McCartney gick ju till och med ut speciellt för att fotas tillsammans med oss. Jag minns också hur alla i den kvinnliga personalen på Edelweiss gick till frissan dagen innan Beatles kom, och sen sminkade de sig och klädde upp sig.
Många i Obertauern tycker också att Beatlespojkarnas besök är minnesvärt. Så roligt att de flera gånger haft ett särskilt jubileum exakt den veckan i mars som inspelningarna gjordes. Bland annat firades det stort år 2000, med gästuppträdanden, mycket musik och självklart visning av filmen Help!
Flera minnesmärken av Beatles besök finns också på olika platser i byn. Utanför Hotell Edelweiss står bronsskulpturer av beatlarna i naturlig storlek. Framför turistbyrån står en flygel i metall och längst upp i backen syns vida omkring metallskulpturer av Beatlesmedlemmarna precis som de står på skivomslaget till albumet Help.

Över hundra hotell och lägenheter

I mars 2015 var det exakt femtio år sedan filminspelningen ägde rum, och då slog man på ordentligt i Obertauern med musikföreställningar och föredrag varje dag. Vi som var där fick under en solig vecka kvällsunderhållning av bland andra The Cavern Club Beatles, till vardags husband på legendariska klubben The Cavern i Liverpool.
Paul McCartneys styvsyster Ruth och styvmor Angie McCartney berättade minnen en kväll, musikalen All You Need Is Love framfördes en annan.
Och sista kvällen hade arrangörerna lyckats engagera musikern och konstnären Klaus Voormann, som känt Beatlesmedlemmarna sedan början av sextiotalet. Klaus berättade bland annat om hur han delade lägenhet med dem i London, designade deras skivkonvolut till albumet Revolver och var basist på flera av deras soloskivor efter Beatlestiden. Han spelar till exempel bas på John Lennons Imagine och på George Harrisons My Sweet Lord.
Numera finns fler än hundra hotell, pensionat och lägenheter i Obertauern. Hotell Wisenegg, längre ner i Tauernpasset, byggdes redan 1519 för övernattning åt vandrare som letade silver. Även det allra första hotellet inne i byn, Tauernpasshöhe, som byggdes på 1920-talet finns kvar. Det var också vid den tiden som anrika Seekarhaus byggdes om till alphotell. Seekarhaus, som byggts redan på 1600-talet som centrum för silver- och kopparbrytning i berget, stod sedan oanvänt och förföll i många år, tills Gerhard Krings familj köpte det 1992 och byggde om det till det fyrstjärniga Hotell Seekarhaus. Alltså den Gerhard Krings, som 24 år gammal, var stuntman åt George Harrison i Help!

SENIORGUIDE OBERTAUERN

Skidåkning Beatles Obertauern
Hotell Edelweiss är ett av alla hotell i Obertauern. Även här sätter Beatles spår.

RESA DIT: Den svenska resebyrån Lion Alpin arrangerar skidresor till Obertauern med flyg till Salzburg och transfer i en timme.
Priserna varierar från 11 000 till 14 000 kr per person för en vecka med halvpension på ett tre- till fyrstjärnigt hotell och sex dagars liftkort.
Om man väljer att ordna resan själv, går det flyg till München och Salzburg. Med hyrbil tar man sig till Obertauern på två timmar från München och från Salzburg på en timme.
Flygpriset varierar. Austrian, Air Berlin och Lufthansa flyger till Salzburg med en mellanlandning. Till München går direktflyg med Norwegian, Lufthansa och SAS.

BÄSTA TIDEN: Skidliftarna öppnar i november och stänger i maj.
Vill man ha långa skiddagar är mars-april att föredra.

MISSA INTE: Vill man vila benen någon dag, kan man kombinera skidåkningen med ett trevligt besök i Salzburg. Här finns Mozarts födelsehus och flera Mozart-anknutna museer. Ett besök i det vackra barockslottet Hellbrunn rekommenderas också.

ÖVRIGT: Det finns även ett mörkt minne i Obertauern. Den 2 mars 1965, några dagar innan Beatles kom, svepte en lavin ner och drog med sig en buss med svenska ungdomar. Fjorton av dem omkom. Efter den olyckan byggdes en lavinskyddande tunnel, där det idag finns ett minnesmonument över svenskarna som dog.

Dölj faktaruta

Bokade tid för intervju

Vi sökte upp honom på hotellet för en intervju och ombads vänta i den exklusiva Beatlesbar han byggt, med väggarna fulla av fotografier från filminspelningen. Under tiden fick hotellpersonalen ett telefonsamtal om att han förts till sjukhus med benbrott och hjärnskakning, efter en vurpa i backen vid en reklamfilmning i samband med Beatlesfirandet.
Men skam den som ger sig. Även Paul McCartneys stuntman Herbert Lürzer bor kvar och äger och driver flera hotell. Vi bokade en tid för intervju och möttes av en grånad 72-årig man, som det idag är lite svårt att tänka sig som Paul McCartney, iförd peruk i full fart utför Obertauernpisterna.

Investerade pengarna i sina föräldrars lilla pensionat

Jag började ställa frågor på min skoltyska: Wie alt waren Sie wenn die Beatles besuchte Obertauern?
Herbert svarade att han var tjugotvå år, alltså jämnårig med Paul McCartney och sa sedan vänligt att vi kunde övergå till engelska. Att kunna tala engelska var ett av kraven på honom och de andra tre för att få stuntuppdraget. Han berättar också att alla fyra hade jobbat flera år som skidlärare i Obertauern.
Redan första dagen kläddes de på och sminkades på Hotell Marietta, där filmteamet bodde, sen började inspelningarna klockan nio vid Kirchbühelliften. Herbert berättar att med likadana solglasögon som Beatlesmedlemmarna, var det ibland svårt att se skillnaden på original och kopior. Han säger skrattande att Ringos nyblivna hustru Maureen var mycket nära att kyssa dubbelgångaren i en filmpaus.
De fick förstås betalt också, ettusen österrikiska schilling vardera på inspelningsdagar och sjuhundra på inspelningsfria. Ett mycket bra tillskott enligt Herbert, som investerade pengarna i sina föräldrars lilla pensionat, som idag vuxit och heter Hotell Kesselspitze.
Herbert berättar att det bara är han och Gerhard Krings av Beatles-dubbelgångarna, som bor kvar i Obertauern. En har avlidit och den fjärde bor numera i USA.

Beatlesveckan i mars

Han är glad att byn uppmärksammar den här händelsen, som fortfarande drar hit skidturister varje år. Just den här dagen är Herbert lite stressad, eftersom den österrikiska televisionen väntar på honom inne vid centrum. Han ska filmas med sin gamla peruk, när han åker nedför just den pist där de flesta inspelningarna gjordes. Där skulle också Gerhard Krings varit med, men han hamnade som sagt på sjukhus.
Förutom Beatlesveckan i mars finns många anledningar att resa hit: bra hotell, många trevliga restauranger såväl i backen som i byn. Obertauern är lite mindre livlig och festbetonad än mer kända skidorter som St. Anton och Kitzbühl, och medelåldern är också lite högre.

Text: Rolf Hammarlund

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-02-08
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas