Res

SPF-dansare hjälper indiska barn

Publicerad 2009-11-23

Bland barnen fanns det tre små flickor som var nya på barnhemmet och de hade inte fått några faddrar. Resultat blev att vi och två andra danspar blev faddrar till dessa flickor. Vi fick en liten tös på 6 år. Alla barn på barnhemmet har svenska faddrar. När vi så återkom hem började vi fundera på hur vi bäst skulle kunna hjälpa alla barnen på bästa sätt.

Jo, vi ordnade en Välgörenhetsdans för barnen. En squaredans som blev riktigt lyckad. Alla intäkter som entréer, kaffeförsäljning, lotterier, samt extra insamlade medel gick direkt till barnhemmet MTM, Mar Thimotheus Memorial Orphanage, i staden Thrissur i delstaten Kerala.

Tillbaka i Indien
Vi återvände till barnhemmet oktober 2009. De som arrangerar dessa resor är squaredansare från Västerås. Marie har varit i Thrissur tolv gånger och har nu fått hjälp av en annan eldsjäl, Stefan. De gör ett fantastiskt arbete för barnen. Mari deltar och hjälper till med faddrar till barnen.
Alla våra pengar vi fick ihop på dansen resulterade i att vi kunde köpa och installera en vattenrenare och tre takfläktar, vilket var ett stort önskemål. Nu kan barnen dricka vatten direkt ur kran.

Dessutom inhandlades underkläder, mysbyxor, shorts, kalsonger, tyg till underkjolar och hundra frottéhandukar. Dessutom blev det flytt av en gunga samt sand under den. En höjdhoppsställning inköptes samt tre fotbollar, tre kricketslagträn och tre kricketbollar. En sandgrop gjordes för längdhopp.

Vi hade fått ihop 12.200 kronor och fick mycket gjort för dessa pengar. Det blev även lite över som vi lämnade så att man kan byta filter i vattenrenaren när det behövs. Fader Lazar är den som ansvarar för barnhemmet. Där finns två nunnor och sju anställda som har hand om barnen i åldrarna 5 till 18 år.

Äntligen dusch!
Det är skolplikt i Indien, men dessa barn har av olika anledningar kommit till barnhemmet. Flera har fattiga och alkoholiserade föräldrar som reser runt. Vad vi vet och sett så har barnen det mycket bra på MTM där de får mat, boende och utbildning.

En av våra square-dansare hade fått ett bidrag från Lions vilket resulterade i att hemmet fick hela åtta dusch-utrymmen samt en öppen köksavdelning kaklad i en mycket vackert rosa färg. Allt detta gjort under den veckan vi va där. Arbetskraft gick att få fram mycket snabbt.

Vi var dessutom ute vid havet och badade med barnen. En annan dag bjöd resegruppen hela barnhemmet på ett besök på Dream World. Det var ett mycket populärt besök eftersom där finns vattenrutschbanor, karuseller och massor av andra aktiviteter.

Vi hann även med ett besök i småbarnens skola, vilket var en mycket spännande upplevelse. Dessutom besökte vi ett sjukhus samt ett äldreboende. Fader Lazar hade ordnat alla dess besök.

Kalas med fiskdamm
Vi avslutade vårt besök med ett barnkalas. Det var fiskdamm med påsar som innehöll pennor i alla former, skriv- och ritböcker, godis, en leksak eller smycke, tandborstar – allt skänkt av en squaredansare från Västerås, Astrid Svanbäck.

Vi hade många härliga dagar med vårt fadderbarn Archana som nu är 7 år. Hennes lillasyster på 5 år har även kommit till hemmet. Nu är det 72 barn på MTM.

Vi sänder ett stort TACK till Mari och Stefan som arrangerat denna resa!

Text: Margareta Madsen och Gert Bergström, SPF i Fruängen

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas