Upptäck Makarska rivieran i Kroatien
Res

Upptäck Makarska rivieran i Kroatien

Kroatien. Jag simmar lugnt i det 25-gradiga turkosblå vattnet och kisar mot det väldiga bergmassivet bakom strandpromenaden. Det är hisnande vackert.

Publicerad 2010-04-21

På stranden ligger turister och njuter av den nära 30-gradiga värmen. Plötsligt blir det liv och rörelse intill. En man med snorkel och cyklopöga som länge simmat omkring en bit ifrån mig ropar ivrigt till sina kamrater på land. De hoppar i en liten båt och ror i en stor cirkel medan de kastar ut ett stort nät enligt anvisningar från mannen med cyklopögat. Nätet dras samman mot land. Nyfikna turister flockas. Plötsligt ser vi hur de unga männen tar iland hundratals små fiskar på stranden. Sardiner, enligt en av männen som jag frågar.

Platsen är Podgora på den Makarska rivieran i det kroatiska landskapet Dalmatien. Det är i slutet av september. Det är högsommarvärme med svenska mått mätt.

 

Makarska rivieran ligger bara drygt tre timmars resa från Arlanda. Det är ett av Europas allt populärare resmål längs Kroatiens långa kustlinje.

– Det är som i Italien fast billigare, säger en van resenär.

Kroatien har i långa tider varit ett välbesökt resmål men under krigen på 1990-talet upphörde turismen. Nu är det åter möjligt att besöka landet som turist.

Farhågorna att besökare ska träffa på krigströtta individer och möta motsättningar bland olika folkslag är minimal. Här förefaller alla leva i harmoni.

Att Kroatien toppar Europas solstatistik med åtta till tolv timmars sol dagligen från april till oktober är en bidragande orsak till det ökande intresset samt naturligtvis att landet har en 1 800 kilometer lång kuststräcka vid Adriatiska havet och en skärgård med nära 1 200 öar av varierande storlek. Att vattnet utanför Kroatiens kust utsetts till det renaste i Europa gör inte saken sämre.

Efter att ha landat på den lilla flygplatsen i Split följer någon timmes resa söderut längs en vacker kustväg med branta stup mot Adriatiska havets klara blågröna vatten på ena sidan och på andra sidan det väldiga bergmassivet Biokovo med olivträd och pinjeskog. Berget reser sig till drygt 1 700 meter över havet.

Resan går på den adriatiska kustvägen, Jadranska Magistralen, som på grund av sin naturskönhet anses vara en av de mest storslagna vägarna i Europa. Mäktiga scenerier av glittrande hav och dramatiska bergformationer avlöser varandra. Här och var syns också spåren av de svåra skogsbränderna för ett par år sedan.

Snart når vi den Makarska rivieran med turistorter som Makarska, Tucepi och Podgora. Det är en sex mil lång kuststräcka från Omis i norr till Gradac i söder. Utanför i havet ligger kända öar som Brac och Hvar. Den senare har kallats Kroatiens Saint Tropez sedan celebriteter som Bill Gates, Kevin Spacey och Gwyneth Paltrow börjat gästa ön.

Ön Brac har kallats Adriatiska havets pärla och kanske bidrar stranden Zlatni Rat som anses vara en av Adriatiska havets bästa.

Orten Makarska är en liten hamnstad och centrum för turismen. Makarska har cirka 15 000 invånare men under sommarmånaderna mångdubblas antalet. Här finns många restauranger, kaféer, barer och butiker.

Bara tre kilometer söder om Makarska har vi Tucepi, en liten fiskeby som blivit en omtyckt turistort. Här bor cirka 1 700 personer.

Ytterligare fem kilometer söderut ligger Podgora, där vi, ett par i pensionsåldern, bodde en vecka. Podgora har ungefär 2 900 fast boende. Det är en lugn och behaglig ort utan störande kvälls- och nattliv men med god service. Många av hotellen ligger på bara ett tiotal meter från strandpromenaden, där det också finns en mängd utmärkta restauranger och kaféer.

Nästan var än man befinner sig i Podgora kan man på en av höjderna se monumentet Galebova Krila, Måsvingar, som rests till minne av Jugoslaviens första marina enhet som fick sin bas i Podgora 1942. I dag finns ingen marinbas här. Båthamnen har byggts ut och rymmer i stället mängder av fritidsbåtar.

I Podgora kan besökaren koppla av på klapperstensstranden, bada, hyra motorbåt eller kajak eller hänga i en fallskärm efter en snabbgående båt, strosa längs strandpromenaden, äta och dricka gott.

Fritidsbåtar trängs i Podgoras marina

 

På stranden rekommenderas badskor eftersom de små stenarna kan upplevas som hårda. Det är lätt att ta sig i och ur det kristallklara vattnet jämfört med hur det kan vara i norra delen av Kroatien längs Istriens klippiga kust. Det finns naturligtvis möjlighet att hyra solsängar och parasoller för den som vill ha det extra bekvämt.

Restaurangbesöken börjar ofta med att servitören utan att fråga bjuder på landets specialitet Slivovits, ett slags fruktbrännvin, oftast gjort på plommon.
När man ledsnat på att sola och bada finns förstås möjligheter att göra utflykter till fots eller med cykel, bil, buss eller båt, antingen på egen hand eller med researrangör. Vi rekommenderar en stärkande cykeltur på de branta och slingrande vägarna på Biokovobergets sluttningar. Det ger både motion och fantastiska vyer över omgivningen.

Text och foto: Sven-Eric Bergström

UTFLYKTSMÅL

Dubrovnik. Ett besök i den gamla staden Dubrovnik, som av Unesco förklarats tillhöra världens kulturarv, är nästan ett måste. Dubrovnik grundlades redan på 600-talet och här finns flera arkitektoniska och kulturella mästerverk.

Split. Kroatiens näst största stad med Dalmatiens livligaste hamn. Splits grundande är förknippat med den romerske kejsaren Diocletianus regering och uppförandet av hans palats under 200-talet.

Biokovobergen. Det jättelika bergmassivet Biokovo som höjer sig över Makarska rivieran bjuder på säregna naturupplevelser och sköna vyer över berg och hav.

Mostar i grannlandet Bosnien-Hercegovina. I Mostar, bara ett par timmars resa från kroatiska kusten, möts kristendom och islam på ett påtagligt sätt. Nästan alla kommer ihåg tv-bilderna från bron i Mostar som förstördes under krigen för knappt ett par decennier sedan. Stari Most (Gamla bron), som den heter, går över floden Neretva. Bron är återuppbyggd idag. Ta med passet!

Sarajevo, huvudstad i landet Bosnien-Hercegovina. Här, några timmars bilresa från Makarska rivieran, känner man verkligen historiens vingslag.  »Skotten i Sarajevo« blev starten på första världskriget. Staden drabbades också av strider under de senaste krigen på Balkan. Pass behövs.

Länktips
http://www.bracinfo.com/
http://www.hvarinfo.com/
http://www.find-croatia.com/nationalparks/krka.html


Strandpromenad i Podgora

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas