Se & läs

Att leva livet gånger tre

Publicerad 2008-12-09


Konsten att leva innerligt
av Ted Harris och Ann Lagerström,
W&W, ca 149 kr.

Den danske filosofen Sören Kirkegaard började fundera över livets mening i 22-årsåldern. Resten av sitt liv försökte han definiera vad det är att vara människa och hur man ska leva sitt liv. Han lade grunden till det som kallas existentialismen. Nu har prästen Ted Harris och journalisten Ann Lagerström skrivit en modern, uppdaterad version av Kirkegaards livsfilosofi.
Tolkningen är gjord som ett inre samtal som skribenten för med sig själv. Tonen är mjuk och pedagogisk, läsaren leds varligt in i Kirkegaards (alltid omnämnd som Sören) tankevärld.
Vad är då livet? är den första – och stora frågan. Sedan: hur ska vi bära oss åt för att hitta livets mening? Jo, efter att ha skrivit 7 000 sidor i dagboken, ett 40-tal böcker och mängder med artiklar kom Sören fram till tre stadier: Sinnlighet, Innerlighet och Andlighet.
Det här är en bok som väcker många tankar och ger en intressant bild av vem denne mytomspunne filosof egentligen var.

Ett annat liv
av Per Olov Enquist,
Norstedts, ca 169 kr.

Norra Västerbotten. Vid en sjö som heter Sjön i en liten by vid namn Hjoggböle, där växer Per Olov Enquist upp tillsammans med sin mamma. Förväntningarna är stora på honom, han ska bli förkunnare – eller präst, det finaste man kan bli. Själv drömmer han i hemlighet om ett liv som cykelstjärna och deltagare i Tour de France. 
Livet tar fart via militärtjänstgöring i Umeå och universitetsstudier i Uppsala. Äktenskap avverkas, barn kommer till, den ena litterära framgången avlöser den andra i ett allt högre tempo.
Men orden börjar tryta, skrivandet går tungt. Att klara av att skriva blir nu den övermäktiga uppgiften. Spriten smyger sig in, och tar snart överhanden. P O Enquist hamnar på livets absoluta missbrukarbotten.
En mästerlig roman, som inte förvånande nu belönat Enquist med den finaste av alla svenska litterära utmärkelser, det skönlitterära Augustpriset, för andra gången. Det första fick han 1999 för Livläkarens besök.

Döden – en del av livet
av Rune Nilsson,
Uppsala Publishing House, ca 219 kr.

En handbok om döden, kan det behövas? Det tycker före detta marknadsföraren och folkbildaren Rune Nilsson, som nu skrivit en guidebok i ämnet. Författaren går sakligt igenom allt man behöver tänka på inför sin egen och andras bortgång.
”En enda sak vet vi med säkerhet om livet: att det tar slut, Men vi vet inte hur vi ska agera när någon anhörig dör, vi vet inte hur vi ska planera vår egen bortgång. Vi vill inte tänka på den, inte prata om den”, skriver han och går metodiskt igenom alla tänkbara förberedelser.
Upplägget är även tänkt att passa för gruppstudier, i slutet av boken finns en studiehandledning.
Som läsare värjer man sig först. Angår det här mig? Det gör det absolut. Så många praktiska råd samlade i ett sammanhang om detta ämne har åtminstone inte jag sett förut. Ett trevligt tips är till exempel att skriva om sitt liv i dagboksform, medan man ännu kan. Och om barnen inte är intresserade, skriv för barnbarnen (om du har sådana). Ta även med bilder.

Text: Ingrid Lindgren

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas