Deckare med undertoner
Se & läs | LÄSNING

Deckare med undertoner

Veteranens layoutare Anna Rask läser med förkärlek intelligenta deckare. Läs hennes tre boktips.

Publicerad 2011-12-06

David Lagercrantz

Syndafall i Wilmslow
Albert Bonniers förlag, 2009, ca 180 kr, även pocket
David Lagercrantz har skrivit flera böcker med verklighetsanknytning, som bästsäljaren om Göran Kropp. Syndafall i Wilmslow berättar om Alan Turing, mannen som skapade datamaskinen och lyckades forcera nazisternas koder. När Turing hittas död i England 1954 förmodas självmord på grund av hans homosexualitet, något som var olagligt då. Den unge kriminalassistenten Leonard Corells anar ugglor i mossen och dras in i ett livsfarligt spel i andra världskrigets slutskede med spioner och makthavare.
Ett digert researcharbete anas bakom sidorna!

Elly Griffiths

Flickan under jorden
Minotaur, 2009, ca 45 kr pocket
Otaliga är deckarhistorierna från Yorkshire i England. Men helt plötsligt befinner vi oss på Englands ostkust istället. Inte i London, utan vid saltängarna i Norfolk.
Här bor arkeologen och benexperten Ruth Galloway, ensam med sina katter, när hon inte föreläser på universitetet. När ett människoben hittas i våtmarkerna misstänker kriminalkommissarie Harry Nelson att det kan tillhöra en flicka som kidnappades för tio år sedan och ber Ruth om hjälp.
Ett knivskarpt språk, skickliga miljöbeskrivningar och en deckare som handlar mer om människor än om mord – vilken tur att det finns minst två titlar till om Ruth och polis Nelson.

Ann Cleeves

Dolda djup
Albert Bonniers förlag, ca 180 kr
Ann Cleeves är känd för sin Shetlandskvartett med den polisen Jimmy Perez och en mängd fågelskådare. Nu är det dags för en ny stjärna: den minst sagt udda kriminalkommissarien Vera Stanhope, medelålders, ensamstående, dricker för mycket… ja, ni förstår.
Men – Vera äger en härlig känsla för empati och förlitar sig mer på intuition och människokännedom än tekniska bevis. En trevlig bekantskap faktiskt.
I den första delen möter hon en mördare som tycks göra konst av sina offer. Har gått som tv-serie under hösten.

För övrigt vill jag inte undanhålla läsarna
… att Jonas Karlssons tar ut svängarna än mer (Kafka någon?) i sin tredje novellsamling Spelreglerna (Wahlström&Widstrand).
… och att Arne Dahl inte kunde hålla sig! Efter elva böcker om A-gruppen skulle det vara slut. Ha! Flera av medlemmarna har återuppstått i Opcop, en EU-enhet mot brott. Viskleken (Albert Bonniers förlag) är först i en planerad kvartett. Tack Arne!

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas