Deckarfest i Visby
Foto: Colourbox
Se & läs | Kultur

Deckarfest i Visby

Gillar du deckare? Då är det till Visby du ska bege dig i sommar. Den 13-16 augusti äger Sveriges första internationella deckarfestival rum, med över 40 medverkande författare.

Publicerad 2015-08-10

Man kan mingla med författarna, lyssna på seminarier, åka på utflykter, gå på mordvandringar och skrivarkurser.
Idén om en deckarfestival har funnits länge hos såväl författare som bokförlag. För ett par år sedan fick Carina Nunstedt, som startat magasinet Books and Dreams, uppdraget att titta på hur man skulle kunna genomföra det hela. Sedan dess har det varit ett idogt planerande och skissande på hur man får till den absolut bästa festivalen.
Är hela programmet klart nu inför augusti?
– Det tillkommer en massa nytt hela tiden. Det är mycket kreativitet och massor av spännande idéer och förslag som kommer in hela tiden. Det kommer att tillkomma ytterligare någon känd författare, men i stort sett är det klart!
Varför just på Gotland?
– Gotland har en väldigt bra grund för en deckarfestival, bland annat är det flera deckarförfattare som kommer härifrån och vars böcker utspelar sig här. Mari Jungstedt och Anna Jansson till exempel. Sedan är det också en helt unik plats som lockar många till sig.
Vad händer under festivalen?
– Det blir program på åtta scener i fyra dagar. Stora delar av den svenska deckareliten är här, plus internationella stjärnor som norska Anne Holt, danske Jussi Adler-Olsen, brittiska Denise Mina och Belinda Bauer och det amerikanska stjärnskottet Roger Hobbs, som kommer hela vägen från Portland, Oregon. Det blir intressanta samtal kring deckare och spänningslitteratur, man diskuterar karaktärer och miljöer, läsningen kommer att stå i fokus. Det finns även en gratis barn- och familjescen där bland andra Martin Widmark, Åsa Larsson och Kristina Ohlsson medverkar.
Varför har deckare blivit så omåttligt populärt?
– Vi gillar väl att utforska våra mörkare sidor och samhällets baksida. Samtidigt som det är en snabb väg till underhållning. Sedan är ju många deckare också lika mycket relationsromaner, man får följa fantastiska karaktärer genom flera böcker.

Text Ulrika Palmcrantz

Läs mer på crimetimegotland.se

Nedan hittar du några av de deckare Veteranens redaktion läst och kommenterat genom åren.

Författare på plats

Varg Gyllander
Catharina Ingelman-Sundberg
Anne Holt
Mari Jungstedt och Ruben Eliassen
Jussi Adler-Olsen
Lars Kepler
Alex Marwood
Jens Lapidus
Martin Widmark
Belinda Bauer
Roger Hobbs
Håkan Nesser
Åsa Larsson
Katarina Wennstam
Christoffer Carlsson
Kristina Ohlsson
Denise Mina
Viveca Sten
Mons Kallentoft

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas