Under falsk identitet
Böcker | Se & läs | Höstläsning

Under falsk identitet

Veteranens webbredaktör Frida Andersson Johansson har läst tre böcker där identitet spelar en viktig roll.

Publicerad 2011-10-28

Sofia Nordin

Gå sönder, gå hel

Norstedts,  ca 167 kr
Obehaglig. Det är den bästa beskrivningen av Sofia Nordins bok Gå sönder, gå hel. Men just obehaget och farhågorna gör att du måste fortsätta läsa för att få veta hur det slutar.
Vi får följa samma kvinna under två faser av hennes liv. En dåtid då hon som Lena förlorar förståndet och rymmer med sin tvillingsysters bebis. En nutid då hon som »Anna« regisserat sitt nya liv till fulländning för att dölja sitt förflutna. Ett vanligt namn, en vanlig man i ett vanligt hus med två vanliga barn som hon älskar lagom mycket.
Historien med den förvirrade Lena är otäck, men historien med analytiska Anna är obehaglig på flera sätt. Inte minst genom att hon skärskådar tillvaron för medelsvenssons och får läsaren att ifrågasätta äktheten i sin egen tillvaro.

Camilla Läckberg

Änglamakerskan

Bokförlaget Forum, ca 169 kr
Detta  är en Läckberg med extra allt. En familj försvinner spårlöst på 70-talet. En ettårig flicka är den enda som finns kvar. När hon som vuxen återvänder till familjens hus utanför Fjällbacka med sin man är det tydligt att någon vill dem illa.
Alla bär på hemligheter i boken, späckad med brott och sammanbrott, där alla inte är den de utger sig för. Huvudpersonen Erika Falk är om möjligt ännu nyfiknare än vanligt på fallet, som visar sig ha kopplingar till såväl lokal historia som till nazismen.

Tana French

Okänt offer

Albert Bonniers förlag, ca 42 kr (pocket)
En ung litteraturforskare hittas död på irländska landsbygden. Av en slump råkar offret vara en exakt kopia av polisen, och forne infiltratören, Cassie Maddox. Kvinnan visar sig också ha levt under taget namn – samma namn som Maddox själv använt under ett tidigare uppdrag.
Maddox uppdrag blir att hitta mördaren genom att spela den döda kvinnan, och leva hennes liv.
Vill du läsa en annorlunda deckare kan detta vara någonting för dig. Det är intressant att följa hur märkligheter i den döda kvinnans bakgrund och i hennes umgänge nystas upp och får sin förklaring. Och livet bland kulturforskare på den irländska landsbygden är stundtals småputtrigt mysigt. Boken kräver dock ett stort överseende med osannolikheter.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas