Livsglädjen och det djupa allvaret
av Peter Strang,
Natur och Kultur 2007
Boken Livsglädjen och det djupa allvaret – om existentiell kris och välbefinnande har skrivits av Peter Strang, professor i onkologi och palliativ medicin. Det låter tungläst och svårbegripligt och något som enbart vänder sig till sjukvårdens företrädare på högre nivå.
Och så finner man till sin stora förundran att så är det inte alls! Det här är en bok som engagerar alldeles vanliga människor, och som vem som helst kan läsa och förstå. Den handlar om livet självt, där författaren tar erfarenheterna från sina många möten med svårt sjuka medmänniskor som utgångspunkt för att tala om vad livet handlar om, våra livsvillkor som vanliga, tänkande och ifrågasättande människor.
Vi får i boken möta alldeles vanliga medmänniskor, som ställer de svåra frågorna om döden, om livets mening och mål när livet ställs på sin spets som vid cancersjukdom, då man tvingas ta ställning och göra sina vägval. Det handlar om existentiella frågor med avstamp i vanliga människors verklighet – från hunden och naturen som tröst och glädje till människan som kraftkälla. Frågeställningar, som de stora filosofernas teoretiska tankegångar gjort så svåråtkomliga, blir i författarens vardagsskildringar konkreta och begripliga. Boken är en introduktion i existentiella frågor, baserade på tusentals patientmöten.
Livskvalitet handlar framför allt om de enkla sakerna i livet, naturupplevelser, relationer, grundkänsla av glädje, få känna sig tillfreds, ha hobbys, engagemang och att få känna sig fullvärdig som människa, även vid obotlig sjukdom.
Detta är en bok om människans livsvillkor, som startar med tankar om döden, och slutar som en ljus bok om livet.
Läs den och gläds!
Text: Barbro Beck-Friis