Hemma | Se & läs

Härligt att så och sedan skörda

Nu sår vi frön i jiffypots och halverade mjölkkartonger och hoppas på en rik skörd av tomater, malva och ruccola i sommar. Under väntan på att de spinkiga stjälkarna ska titta upp ur såjorden finns många nya böcker om citrusodling och ogräsbekämpning att botanisera i.

Publicerad 2009-04-03

Förebygg snigelinvasionen
Så fort medeltemperaturen är +4 C och vitsipporna börjar blomma kan vi vara säkra på en sak: mördarsniglarna har vaknat. Då börjar många trädgårdsodlare sin mödosamma jakt på den spanska skogssnigeln. I den till omfånget lilla boken ABC om mördarsniglar (Prisma) lär Kerstin Engstrand ut sina bästa knep. Hon förde själv in mördarsniglarna på sin tomt för att studera dem, så hon vet hur man gör.
Här får vi lära oss att vi ska sätta igång jakten innan gräset börjar växa. Det är också nu vi ska lägga ut snigelgift runt kompost och marktäckare. Om några veckor börjar sniglarna lägga sina ägg. De hinner lägga 400 var innan vintern kommer om inget görs. Good hunting!

Ogräsets härförare
Äntligen har vi ogräsbekämpare något att luta oss mot. Två böcker utkommer i vår full med utrotningstips!
Ogräs – Känn igen och ta bort av Gunnel Ginsburg (Prisma) är som en vackert tecknad flora. Jag söker på Åkerfräken och får vatten på min kvarn: nästan omöjlig att utrota. Som jag har rotat och hotat men inget hjälper. Svart plasttäckning på gångar och trädgårdsland är det enda som gäller, enligt Ginsburg.
Men nya bekämpningsråd finns i Rensa trädgården från kirskål, kvickrot och annat ogräs av Susanna Hultin och Gunnel Carlsson (Semic). Här råds jag att slå av de sporbärande axen för hand i mars-april. Sen får jag fortsätta att rensa och hacka av skotten före juli när den värsta tillväxten sker. En tröstlös kamp som dock mildras av författarnas upplysning om att åkerfräken har haft stor medicinsk betydelse mot TBC, lever- och njursjukdomar, reumatism, med mera. Mer glädjande tips: Hitta ett positivt förhållningssätt till ditt ogräs: Stuva maskrosorna! Kvickroten håller fast jorden i en sluttning! Gör en paj eller soppa på kirskålen!
Även ett ogräs har sin plats på jorden, förstår jag nu.

 

Det ska vara en pelargon i år
Har vi inte hört och läst om pelargoner varje år? Men i år är det mer än någonsin. Fyra nya titlar om pelargoner ges ut.
Stora pelargonboken av Susanna Rosén (Prisma) är störst och vackrast. Den innehåller beskrivningar i text och bild av alla sorters pelargoner från de vilda, ursprungliga som växer i Sydafrika till nya korsade arter. Lite om skötsel och hängivna pelargonsamlare. En härlig bok att inspireras och lära mer av.
Lasse Anrells Tankar om pelargoner (Natur & kultur) har ett helt annat förhållningssätt. Han kryper in i deras karaktär. Skriver om alla känslor som pelargoner väcker. Berättar om hur han lärde känna dem och vad de betyder för honom. En Mårbackapelargon får honom att minnas sin döda värmländska mamma. När han pysslar om den känner han kontakt med sina rötter och tycker att den luktar lite som mamma. Ett sätt att förhålla sig till livet – och döden.
Passion för pelargon (Bonnier Fakta) av Veronica Wägner som också har ett nära förhållande till sina pelargoner. Hon till och med släktforskar med pelargonernas hjälp. På LillaBjörka i Småland fann hon vem som hjälpte hennes mammas faster Elin Wägner att fylla gården med nya pelargoner varje år – vännen Lisa i fattigstugan intill. I fyra år har Veronica Wägner haft pelargonutställningar just på LillaBjörka.
200 pelargoner och hur du sköter dem av Susanna Rosén och Eivor Rasehorn (Semic) är en ny omarbetad utgåva av 100 pelargoner och hur du sköter dem. Här finns tips om hur man övervintrar, beskär, frösår och tar sticklingar av pelargoner. Handledning när det är som bäst!

Drömmen om ett citrusträd
Här är boken jag drömt om i många år: Citrus i kruka av Eva Rönnblom (ICA Bokförlag). Vem vill inte ha ett litet träd med väldoftande vita doftande blommor som sedan utvecklas till härliga gula eller orangea frukter? Många är vi som köper ett litet miniträd med just sådana frukter. De trillar av och syns aldrig mer. Trots ny blomning och noggrann pensling av ståndare och pistiller. Bladen skrumpnar och faller av. Då behövs handfasta råd.
Men vad är det för citrusträd vi köpt? Eva Rönnblom visar 15 olika arter i härliga teckningar och bilder. Kalamodin, citron och kumquat är vanligast i trädgårdsbutikerna. Ovanligare är Papeda som ger limeblad eller Finger citron som också kallas Buddhas hand. Vi får tips om beskärning, bekämpning av skadedjur och sjukdomar och råd hur vi driver upp ett träd av ett frö från köpefrukter. För att lyckas med det sistnämnda ska vi använda sur jord med orkidékompost. Nu är det bara att gå hem och experimentera!



Ekologiskt tänk

Trots att vi tänker och talar allt mer om vikten av ekologiskt odlade grönsaker är det förhållandevis magert med böcker i ämnet. Köksträdgården med text av Sanna Töringe och bilder av Lina Karna Kippel (Semic) är ett undantag. Fler borde följa efter. Vi vill ju veta vad vi äter och den största lyxen är ju att kunna skörda från egen täppa.
Som lyckligt lottad täppinnehavare slår jag genast upp avsnittet om sparris. De första satta plantorna har nu grott i fem år och jag hoppas på skörd för första gången. Ska mina små glesa ”julgranar” äntligen blifva ljuva knoppar? Tålamod, skriver Sanna Töringe. Sparrisen behöver tid innan det är dags att skörda.
Jag tröstas av att rabarbern frodas utan att jag gör någonting. I boken finns recept på en rabarberkompott med citron. Bra när jag tröttnat på att göra rabarberpaj i parti och minut.
Härliga bilder och mycket inspiration till nya äventyr i trädgårdslandet!

Text: Gunilla Lindahl

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas