Se & läs

Historier som berör

Publicerad 2008-04-02


Fjärilen i min hjärna
av Anders Paulrud
Albert Bonniers förlag, omkring 120 kr.

Anders Paulrud, kulturjournalist och författare, avled för ett par månader sedan.
I romanen Fjärilen i min hjärna berättar han om sitt liv när det är på väg mot slutet. Omslaget är skimrande vackert, men sorgligt. Den där fjärilen som bilden föreställer är i själva verket röntgenbilden av tumören i hans hjärna. Den som han botades ifrån innan han på nytt blev sjuk, nu med tumörer i lungorna.
Han beskriver hur det börjar som en envis hosta, som inte ger sig, övergår till blöt hosta, men till att börja med utan feber eller andra varningstecken.
Anders Paulrud vill dra in läsaren i sitt döende. Det gör han också. Närmare än så här kan man nästan inte komma. En oerhört stark berättelse, men den är inte otäck, inte för närgången. Och inte minst väcker den många tankar. Den som befinner sig nära en mycket sjuk eller döende person kan hämta kraft ur denna bok.

När vi spelade Afrikas stjärna, en bok om barnbarn
av Merete Mazzarella
Forum, omkring 161 kr.

Litteraturprofessorn och författaren Merete Mazzarella är också farmor till två barn. Farmors- och svärmorsrollen har inte varit enkel, förstår man efter bara några sidors läsning. Som läsare får jag veta minsta detalj om den knepiga relationen till ende sonens hustru och deras två barn.
Men jag uppskattar nog mer att få ta del av Mazzarellas kunniga och kloka reflektioner om det här med att vara farmor och mormor. Till exempel varför 40-talistgenerationen förefaller så besatta av sina barnbarn. Och varför farmödrar skulle vara mindre betydelsefulla än mormödrar, vilket hon belägger med vissa fakta. Hon hänvisar även till många andra böcker i genren så det är lätt för den intresserade att gå vidare.

Tage Danielssons tid
av Klas Gustafson
Wahlström & Widstrand, omkring 178 kr.

Vi som var med på Tage Danielssons tid får nu veta det mesta om denne intellektuelle humorist och ordjonglör som roade svenskarna i tre decennier från 50-talet och framåt.
Det är en delvis okänd Tage som träder fram. I alla fall minns inte jag hans snabba karriär i radiohuset eller hans omfattande bokproduktion. Inte heller att han var – sympatiskt nog – en sann frankofil. Däremot att han var en alltigenom blyg person aldrig släppte medierna in på livet.
Klas Gustafson har skrivit en heltäckande och underhållande biografi som också är en nostalgitripp över den tidens nöjes-Sverige.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas