”Konst är både stimulerande och socialt”
Är det någon konst att samla konst? Bertil Fundahn. Konstsamlandets mysterier.
Konst | Se & läs

”Konst är både stimulerande och socialt”

Är det någon konst att samla konst? Det försöker SPF-medlemmen och konstkännaren Bertil Fundahn svara på i sin egenutgivna bok med samma namn.

Publicerad 2012-10-06

– Konstsamlande är stimulerande. Det är en trevlig hobby. Man tvingas ju gå på gallerier och auktionshus och sådant. Det är mycket socialt, menar Bertil Fundahn.

I boken Är det någon konst att samla konst? Några råd till blivande konstsamlare, får man lära sig intressanta saker som att lagom stora tavlor säljer bättre än små eller alldeles för stora, att ljusa konstverk ofta betingar högre priser än mörka och murriga, samt att den röda färgen kan hjälpa till att göra en tavla mer värdefull.

Men att bli rik på konst – det är en konst. Däremot kan alla som vill samla på konst, efter sin egen förmåga, menar Bertil Fundahn. Den som inte har råd med oljemålningar kanske har råd med litografier, färgtryck eller affischer. Och rätt affisch, signerad och numrerad, kan bli riktigt värdefull.

– Man får börja på låg nivå och arbeta sig uppåt. I början får man nöja sig med litografier och färgtryck.

Lär dig mer om konst

För den som ändå vill försöka sig på att få en konstsamling som kan öka i värde så gäller det att läsa på. Skaffa dig kunskaper om konst. Läs konstböcker, konsttidningar, titta i katalogerna från de större auktionshusen och försök få en uppfattning om hur prisutvecklingen ser ut. Och besök gallerier. Kanske något galleri har en inriktning som passar din smak extra bra?
Ta reda på om det finns några trender. På senare år har till exempel svenska kvinnliga konstnärers verk sålts för stora summor.

Men konstsamlandet är förknippat med fler kostnader än bara den för själva målningen, som betalning till auktionshus och liknande. I Bertil Fundahns bok tar han upp sådana saker, samt andra praktiska detaljer som är bra att känna till för den som vill samla på konst.
Dessutom innehåller boken flera färgbilder på konstverk, och som läsare vill man gärna se mer när man börjat läsa.

Konstvärlden är nyckfull, och det är svårt att förutspå vad som kommer att bli värdefullt. Finansläget och sprickande konstbubblor kan påverka priserna negativt.
– Det är mycket svårt. Kvalitetskonst har alltid lönat sig. Men nya moderna konstnärer, det vet man ju aldrig hur det går för dem, säger Bertil Fundahn.

Konstrundor är sociala och trevliga

Konstrundor är ett bra sätt att komma i kontakt med mindre etablerade konstnärer, tycker Bertil Fundahn. Dessutom är det trevligt. Ett annat sätt är att börja samla på konst är att gå med i konstföreningar, som ibland skickar julgåvor i form av färgtryck till sina medlemmar. Privata konstklubbar som lottar ut konstverk bland deltagarna är också ett sätt.

– Gå inte bara på namn! Köp det du tycker om. Om man tycker om det man köper så är det ändå en bra investering, säger Bertil Fundahn.

Även en konstkännare kan göra ”tavlor”. Bengt Fundahn bjuder på en historia om när han köpte en affisch från en Picassoutställning på Lousiana. Men han ville bara ha själva bilden, inte texten där det stod om utställningen, så den klippte han bort. Det har han fått lära sig att han inte skulle ha gjort. En signerad affisch kan få gör flera tusenlappar. Om den är hel.
– När det gäller affischer så ska man absolut ha kvar texten om att det var en utställning för att den ska var värd någonting.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Här hittar du boken

Är du intresserad av boken ”Är det någon konst att samla konst? Några råd till en blivande samlare”? Vänd dig till BF-Böcker 040-929082

Bertil Fundahn planerar också att göra en studiebok som tillsammans med den befintliga boken ska kunna användas i studiecirklar.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas