Lär dig bli digital
Se & läs | utbildning

Lär dig bli digital

URs nya satsning Seniorsurfarna ska lära seniorer bli mer digitala. Marianne Mörck är en av fyra kändisar som lär sig finesser i sina smartphones.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-02-20

När UR kontaktade Marianne Mörck för att fråga om hon ville vara med i Seniorsurfarna och förklarade att det gick ut på att hon skulle få lära sig att vara lite mer digital, tänkte hon instinktivt: ”Hur kunde de veta att jag är en av idioterna?”

Jag kan inte sånt där

– Det är så fruktansvärt jobbigt med allt digitalt! Jag är 70 år och kan inte sånt där. Ena dagen köper man en sladd till telefonen och nästa dag ska det vara en annan, sen har jag inte surf så det räcker och en är Android och en annan är det inte … Jag kan svara i telefon, skicka sms och googla. Det var ungefär där jag var när de ringde.

Kändisar lär sig

I programmet får Marianne tillsammans med tre andra kändisar; Claes Malmberg, Ewa Fröling och Björn Hellberg, lära sig att ladda ned appar på mobilen, använda sig av Swish och mobilt bank-ID, att hitta en vän med hjälp av en gps ute i skogen och att lägga upp bilder på sociala medier. Bland annat.

För mycket exponering

– Jag har ju inte Facebook och det vill jag inte heller. Inte Insta och Utsta och allt vad det heter. Det går inte in i min hjärna, det blir för mycket människor, säger Marianne.
Trots att hon är skådespelare tycker hon att det kan bli för mycket med all exponering ibland.

de fick sms:a till dem alla sen och be om ursäkt och ta bort det där

– Egentligen tycker jag om att vara privat. Men de satte in mig på Facebook och jag fick 132 följare på två timmar. Det var artister i Sverige, en massa folk jag jobbat med. Trevligt i och för sig, men de fick sms:a till dem alla sen och be om ursäkt och ta bort det där. Det var aldrig min önskan att ha det. Det är redan för mycket fokus på mig. Det enda jag ville en gång i tiden var att komma in i kören på Stora teatern i Göteborg. Och så blev livet som det blev. Väldigt roligt i och för sig, men lite jobbigt också med kändisskapet.

Mobilt bank-ID

En hel del matnyttigt fick de lära sig under programmets gång. Nu har Marianne både Swish och mobilt bank-ID. De fick sälja en cykel på Blocket och köpa en matta på Tradera. Och de fick lära sig att lägga upp bilder, svara och kommentera.

Fakta

Marianne Mörck.Foto Fredrik Sandberg /TT

Seniorsurfarna har premiär torsdag den 20 februari i SVT1 klockan 21. Därefter sänds det varje torsdag, sex avsnitt totalt.

Dölj faktaruta

Kunde räckt med mikron

– Nu vet jag vad svajpa är, det är när man drar med fingret! Vad har man haft i hjärnan förut, är det nötter eller? Jag blir så arg när jag inte fattar. Men sen tänker jag att jag ändå ska dö snart, jag kom i fel tid bara. Först var det fantastiskt med mikrovågsugnen. Kunde det inte ha stannat där? Men sen kom allt det här digitala och mobilen och allt vad det innebär.

Lämnar inte pärmen

Även om Marianne trots allt är mer digital nu än hon var innan hon spelade in programmen, är det vissa saker hon inte tänker förändra. Som hennes pärm.
– Jag går fortfarande runt med min A4-pärm. ”Agäääända” står det på den, med stora bokstäver! Sidorna är fullklottrade med information om var jag ska vara, vilket tåg, tider, allting. Den är en trogen vän till skillnad från om man hade allt i telefonen. Vad händer om man tappar den? Eller trycker på fel knapp och allt svischar ut i rymden? Men min pärm lämnar inte jorden och jag lämnar inte den.

Blivit kaxig

Nu när hon blivit lite varmare i kläderna märker Marianne till sin förvåning, och kanske bestörtning, att hon nästan kan bli lite kaxig gentemot andra som inte kan lika mycket.

Va?! Har du inte Aftonbladet och DN i din telefon?!

– Jag har en vän som är nästan lika dum som jag. Lars Humble heter han, han är pensionerad från Drama i Malmö. Vi ringer varandra tre-fyra kvällar i veckan och säger ”Ja, jag har egentligen ingenting att säga”. Och så pratar vi hela natten. Mot honom har jag märkt att jag har en lite överlägsen ton. Lars säger att jag har en ”bitter bismak”.
Lars hade till exempel inte börjat läsa tidningar på sin telefon. Det gör Marianne numera.

Tiderna förändras

– Va?! Har du inte Aftonbladet och DN i din telefon?! Men det är ju bara att ladda ner appen. Från Appstore! Jag blir lite som min son kan vara mot mig, sådär lite överlägsen .”Tippex morsan? Vi skriver 2020 nu…”
Så kan det gå. Tiderna förändras. Även vi.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-02-20
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas