Lyssna dig klokare
Foto: Colourbox
Böcker | Se & läs | Lyssna

Lyssna dig klokare

Användandet av ljudböcker ökar för varje år och inte minst under pandemin har fler börjat lyssna på böcker. Här kan du läsa mer om ljudböcker och poddar och om hur det fungerar och hur du kommer igång.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-22

Användandet av ljudböcker ökar för varje år och inte minst under pandemin har fler börjat lyssna på böcker.
Hela 38 procent av svenskarna har lyssnat på ljudböcker i år, visar rapporten Svenskarna och internet. Många av dem är seniorer.
– Det är jätteroligt att så många äldre hittar till oss. För många som är ensamma betyder det mycket att få en röst i örat, säger Åse Ericson, Sverigechef på den största ljudbokstjänsten Storytel.
Det senaste året har Storytel sett en ökning på mer än 20 procent i Norden där de nu har 902 000 abonnenter.
– Vi ser en stor grupp pensionärer som engagerar sig i innehållet, inte minst i Facebookgruppen Snacka om ljudböcker där de bland annat  tipsar varandra om böcker, säger Åse Ericson.
För att kunna lyssna på ljudböcker hos de tre största ljudbokstjänsterna Storytel, Nextory och Bookbeat måste du ladda ned en app i din mobiltelefon och du måste ha en så kallad smart telefon. På Bokus Play kan du även lyssna på din dator.
– Det kan låta stökigt med en app men det är så mycket enklare. Om man tycker att det är krångligt att komma i gång kan man ringa till vår kundservice så kan de hjälpa dig. Men kom ihåg att inte lämna ut några kortuppgifter. Ingen i vår kundservice kommer att fråga efter det men jag vill ändå poängtera det, säger Åse Ericson.

Många blir kompisar med en inläsare de gillar särskilt mycket.

Storytel har ungefär 70 procent av den svenska marknaden och erbjuder 100 000-tals titlar. Det är inte bara romaner och deckare utan även dokumentärer och faktaböcker om till exempel mat, träning och trädgård.
– Hittar man bara in där så är det en bokskatt, säger Åse Ericson.
Många ser flera fördelar med att lyssna på böcker istället för att läsa dem. En fördel är att du samtidigt som
du lyssnar på boken kan göra andra saker som till exempel laga mat, städa, träna, fixa i trädgården, cykla.
En annan är att du inte behöver gå till en affär eller något ombud för att hämta ut en bok vilket kan kännas tryggare under rådande pandemi.

För äldre som fått försämrad syn kan ljudböcker också vara ett sätt att fortsätta ta del av böcker om man tappat lite av sugen när man ser sämre.
En del ser nackdelar med ljudböcker eftersom du är beroende av personen som läser boken. Du kanske inte gillar uppläsarens betoningar av ord eller tonläge.
Men det är också det som många uppskattar.
– Vi märker att många kan bli ”kompisar” med en inläsare och börjar följa den och på det sättet upptäcker nya genrer, säger Åse Ericson.

 

Hur gör man då för att lyssna på ljudböcker?

Det enklaste är att använda en så kallad smart telefon för då kan du ladda ned appar från de ljudbokstjänster som finns – Storytel, Nextory och Bookbeat.
Bokus Play, en mindre ljudboks­tjänst, går det förutom att ladda ned en app även att lyssna på datorn, men du måste ladda ned program och filer och det kan vara krångligt.
Sen har vi biblioteken som lånar ut ljudböcker gratis och även om det är bra att ladda ned deras app Biblio så går det att lyssna på deras ljudböcker på datorn. Du måste ha ett lånekort och en pinkod för att kunna låna ljudböcker och på många bibliotek går det även att ordna online via bibliotekets webbplats.
Du kan ladda ned appen Biblio på din telefon eller läsplatta och lyssna på ljudböcker där eller också kan du gå in via datorn på bibliotekets webbplats och lyssna. Då loggar du in med lånekortet och pinkoden och du behöver ha programmet Adobe Flash Player installerat på datorn. Det går att ladda ner gratis.
Du kan även kontakta någon eller några av ljudbokstjänsterna nedan.

  •  www.storytel.com
    Från 169 kr/mån till 259 kr/mån
    Unlimited: 169 kr/mån
    (1 användare)
    Family: 209 kr/mån
    (2 användare)
    Family Plus: 259 kr/mån
    (3 användare)
  • www.bookbeat.se Som medlem i SPF Seniorerna får du möjlighet att prova Bookbeat gratis i en månad!
    Från 99 kr/mån till 199 kr/mån
    Basic: 99 kr/mån  och 20 timmar/mån
    Standard: 149 kr/mån  och 100 timmar/mån
    Premium: 199 kr/mån och obegränsad streaming
    49 kr/mån per extra användare (upp till 5 användare)
  • www.nextory
    Från 139 kr/mån till 279 kr/mån
    Silver: 139 kr/mån (1 användare)
    Guld: 169 kr/mån (1 användare)
    Familj: 199 kr/mån (2–4 användare)
  •  www.bokus.com/play
    Bas: 79 kr/mån (1 användare)
    Premium: 139 kr/mån (1 användare)

Ljudböcker går också att lyssna på med cd-spelare för den som inte har en smart telefon.

allaljudbocker.se  är inte en leverantör av ljudböcker men en sajt som skriver om ljudböcker och även recenserar de ovan nämnda ljudboks–tjänsterna.

www.bokrum.se
En bokhemsida där tanken är att samla samtliga böcker och ljudböcker i Sverige på en och samma plats och att lista var man kan lyssna på dessa böcker.

 

 

Dölj faktaruta

Talböcker gratis för personer med funktionsnedsättning

Talböcker är till för personer som har permanent eller tillfällig funktionsnedsättning som gör att man inte kan läsa en tryckt bok. Böckerna är skattefinansierade och är gratis för personer som har funktionsnedsättningar.
Talböcker lånar man på biblioteken och kan läsa mer om talböcker och hur det fungerar om du klickar här.

Dölj faktaruta

Podcast? hur fungerar det?

Podcast. Podd. Poddsändning. Kärt barn har många namn.
Men vad är en poddsändning egentligen? Det är ett radioprogram som finns på nätet och du kan lyssna på din dator, din mobiltelefon (smart telefon) eller läsplatta.
Du kan ladda ned en podd­sändning och lyssna när du vill. När du väl har laddat ned en poddsändning behöver du ingen uppkoppling för att lyssna på den.
Men du kan också lyssna på sändningen direkt utan att ladda ned den. Då kallas det att streama. Har du ingen mobiltelefon, en så kallad smart telefon, kan du lyssna direkt på datorn.
Poddar är oftast helt gratis att lyssna på och utbudet är riktigt stort. Bland annat har SPF Seniorerna en podd som heter Seniorpodden som tar upp alla typer av äldrefrågor. Allt ifrån pensioner och bostäder till träning och om hur coronan förändrat vardagen.
Den podden hittar du på
www.spfseniorerna.se/om-forbundet/seniorpodden

Men du kan som sagt lyssna på det mesta. Det är dokumentärer, historia, mat, resor, träning, trädgård, nöje, inredning, sport och mycket mycket mer. Att de allra flesta poddsändningar är gratis beror på att de är billiga och enkla att producera. I många sändningar är det också en del reklam-avsnitt i programmet. En del har mindre reklam, en del mer.
Så har du bara en dator, telefon eller läsplatta är det inget som hindrar dig från att börja lyssna direkt. Det finns flera olika appar för att ladda ned poddar men vi nöjer oss med att nämna två: Podcaster och Acast. Har du en Iphone kan du ladda ned Apples egna som är Podcaster.
Har du en annan smart telefon, som till exempel Samsung, kan du använda den svensktillverkade appen Acast. Den fungerar också för Iphone.

Dölj faktaruta

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-22
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas