Nu är det hett med gamlingar
"Hundraåringen" med Roberg Gustavsson är bara ett exempel i den genre som Catharina Ingelman-Sundberg gett upphov till. Foto: Walt Disney Company Nordic resp. Sofia Miriamsdotter
Se & läs | Kultur

Nu är det hett med gamlingar

Plötsligt har åldringar blivit heta i underhållningsbranschen. En ovanligt rynkig Robert Gustavsson gör biosuccé i Hundraåringen, Catharina Ingelman-Sundbergs Kaffe med rån, om ett kriminellt pensionärsgäng, är såld till 21 länder.

Publicerad 2014-05-19

Ett liknande exempel är filmen Hotell Marygold, med storstjärnan Judy Dench, där ett gäng människor i pensionärsåldern upplever kärlek, livskriser och vänskap på en sorts äldreboende i Indien.

Och utöver detta finns det ungdomar i Stockholm som klär ut sig till gamlingar och busåker på trimmad permobil. Filmerna kan ses på Aftonbladet.se och Youtube, sök på »Pensionärsligan«. Låtsasåldringarna är förklädda med gummimasker och det är än så länge något oklart exakt vad de vill säga med sina underhållande amatörfilmer.

I skönlitteraturen och på film har åldringar varit underrepresenterade som självständiga aktörer.

De har haft en tendens att dyka upp som bipersoner, kanske som någons mormor, eller, inte sällan, som offer för andras handlingar. Man kan ju fundera på vad detta säger om vårt samhälle.

Men nu blåser det nya vindar. Catharina Ingelman-Sundbergs Kaffe med rån har nått imponerande 210 000 exemplar bara i Sverige. I Storbritannien, där boken hittills nått en upplaga på över 30 000, har den till och med gett upphov till en ny genrebeteckning: gerry-lit. Gerry är hämtat från förledet i gerontologi, läran om det friska åldrandet, och lit står förstås för litteratur.

– Det var förläggarna på förlaget Pan Macmillan, som ger ut boken i Storbritannien, som började tala om gerry-lit. De hoppas förstås på att det ska dyka upp fler böcker i samma genre, berättar Maria Enberg på Grand Agency som marknadsför svenska författare utomlands.

 

De kända barnboksförfattarna Martin Widmark och Petter Lidbeck var tidigt ute i genren. De började redan 2008 ge ut en serie gemensamt skrivna barnböcker om ett gäng kriminella åldringar. Dessa barnböcker har sålt bra, för att vara på den svenska marknaden, men har inte kommit i närheten av de upplagor som Hundraåringen  och Kaffe med rån nått.

Boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann skrevs av journalisten och debutanten Jonas Jonasson och kom ut 2009. Den har sålts i en miljon exemplar i Sverige, det dubbla i Tyskland, och har kommit ut i ett 30-tal länder. Filmen, som producerats av Felix Herngren, har setts av 1,5 miljoner svenskar och har sålts till ett 40-tal länder. Eventuellt kommer Jonas Jonasson och Felix Herngren att göra en uppföljare med arbetsnamnet 102-åringen …

 

Catharina Ingelman-Sundberg hade hunnit ge ut 16 böcker innan Kaffe med rån kom ut 2012. Uppföljaren har just släppts, och en tredje del är planerad.

– Europa har en åldrande befolkning och jag tror att det finns ett sug efter att de också får agera som hjältar, säger Catharina Ingelman-Sundberg. Min bok har gått hem bland annat för att huvudpersonerna gör upp med ett orättvist system. Behovet av feelgood-litteratur är större än någonsin, eftersom det är så otroligt många negativa nyheter på tv.

Text Claes Nero

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas