”En kick för kropp och själ”
Seniorens reseklubb
Gunbritt Dalmanner, SPF Falubygden, Imma Brogren, SPF Altuna i Uppsala, och Rut Palm, SPF Brännkyrka, slappnar av på bänken efter ett hetsigt afrodanspass.

”En kick för kropp och själ”

Sjuttio taggade seniorer i åldrarna 65-85 år följde med på Veteranens första hälsoresa till Fuerteventura. De kom krokiga och vinterbleka och reste hem rakryggade, vältränade och lätt brungräddade. Resan blev en succé!

Publicerad 2014-02-11

Eva Jansson från Krylbo, som fyllde 65 år fyllde i januari, sammanfattar sin upplevelse så här:

– Den här resan var en kick både till kropp och själ!

Hon är själv ett levande bevis. Eva, som har arbetat som sjuksköterska och varit med om en svår bussolycka, utstrålar så mycket glädje att det värmer hela gruppen som samlas tidigt på Playitas strand för att delta i Carlos Lunas qigongpass.

Eva och hennes resekamrat Bodil Roesgaard Pedersen fann nya vänner i Inga Johnsson och Ingrid Petersson, båda från Hestra i Småland. De fyra beslöt att bilda Carlos fanclub.

Eller ta vandringsledarna Eva Marie och Hans-Ove Bramsved, båda pensionärer, som får oss att klättra uppför berget på slingriga vandringsleder. När vi nästan kroknar serverar de ett glas cava och återtåget går så mycket lättare.

Sonen Henrik Bramsved och hans unga team hjälper oss kantstötta seniorer till rätta i aerobicsen, gymmet, bassängen och på dansgolvet. Aldrig visar de förakt för stelnande leder, värkande muskler eller plufsiga magar. Alla blir sedda och känner sig respekterade.

Challe Lundholm, som sytt ihop programmet, håller i yogapassen som får deltagarna att andas på sparlåga. Här får vi energi som räcker resten av dagen.

Åsa Nilsonne, psykiater och mindfullnesexpert, lär oss att leva i nuet och bli vän med vår ålder. Vi är många som tar till oss det.

Ann-Louise Hanson och maken Bruno Glenmark peppar oss med allsångsövningar och underhållande musik. När Ann-Louise sjunger ”Jag är pensionär” på avslutningskvällen så lyfter sig nästan taket på Sportbaren.

Nu längtar vi bara till nästa resa!

 

Text och foto: Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

 

Se Carlos Luna utföra qigong/taiji på stranden här: http://youtu.be/VkaCf5PuSoo

Carlos Luna följer även med på SPFs nöjeskryssning Kasta Loss, där han föreläser om qigong och vikten av att andas rätt för att undvika stress.

 

Se Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark uppträda för Veteranens resenärer här: http://youtu.be/OD3n7IcqLbY

Vad tyckte du?

1. Varför reste du med på Veteranens hälsoresa?

2. Om du reste själv – hur upplevde du det?

3. Vilka aktiviteter har du deltagit i?

4. Vad tar du med dig från resan?

Harriet Holmgren, 69 år, pensionär, Umeå:

1. Jag bestämde mig för att resa med när jag såg annonsen i oktober. Min man hade varit sjuk en längre tid och gick bort strax före jul. Trots att jag inte har hunnit bearbeta sorgen så har den här resan har gett mig mycket kraft och inspiration.

2. Tidigare var jag livrädd för att resa ensam men här har jag aldrig känt mig utanför. Man får alltid frågan ”Vill du sitta med oss”. Det har varit en väldig trygghet att resa med Veteranen.

3. Jag har provat allt utom vattengympa för det kan jag göra hemma. Jag tyckte om vandringarna som tog oss utanför anläggningen. Det var också många bra föreläsare. Åsa Nilsonne talade om att man ska leva här och nu och det försöker jag göra. Jag försöker se möjligheterna och tänka positivt. Så har jag nog alltid varit.

4. Att det aldrig är för sent att börja träna! Efter den här resan blir det lättare att komma igång. Plus att jag fått små enkla tips som att stå med ryggen mot en vägg och rulla en boll som massage. Och en pulsklocka måste jag köpa!

Mikael Göransson, 71 år, egen företagare, humanist och borgerlig officiant, Järfälla:

1. Jag har tidigare rest med Friskis&Svettis på hälsoresa till Side och gillade det. Jag tyckte att det var intressant att Veteranen arrangerade resan. Och jag har aldrig tidigare varit på Fuerteventura. Dessutom är det skönt att komma till ett varmare klimat i januari.

2. Jag reser oftast själv numera – både med gruppresor och på egen hand. Jag är i en fas i livet där jag vill leva fullt ut innan man inte är så rörlig längre. Här har jag mött människor i alla åldrar och det uppskattar jag.

3. Jag har prövat det mesta – tycker mycket om rytm och dans. Och så har jag vandrat på egen hand de två x sex kilometrarna till byn Gran Tarajal. Men massagen blev inte av. Jag tycker att föreläsningarna var bra. Åsa Nilsonne uppskattade jag särskilt och att hon använde sig av provetenskapliga begrepp.

4. Jag är sportig. Går på gympa och cyklar. Det kommer jag fortsätta med. I vår kommer jag att åka på några kryssningar, bland annat SPFs Kasta loss till Mariehamn.

Ing-Marie Andersson, 82 år, pensionär, Ingarö:

1. Det såg så roligt ut i annonsen så jag anmälde mig. Och det var roligt att ha något att se fram emot. Jag går på styrketräning hemma och gillar gåbandet bäst. Kan man gå fort så hejdar det demensen.

2. Jag fick frågan om jag ville dela lägenhet med någon annan men tackade nej. Det är bättre att bo ensam än med någon man inte känner.

3. Mitt blodtryck var för högt och läkaren hemma visst inte vad hon skulle göra åt det. Jag bad henne vänta tills jag kom hem efter resan. Första kvällen råkade jag ramla på en våt fläck vid middagsbuffén. Jag blev lite snurrig och slog i en armbåge. Nästa dag tog Playistas läkare blodtrycket på mig och det hade fallit! Det måste vara yogans förtjänst.

4. Styrketräningen har varit värdefull och den kommer jag att fortsätta med. Och så vill jag börja sjunga i kör efter att ha lyssnat på Ann Louise Hansson. Då kom tårarna!

Margareta Dunkars, f d dietist och f d sekreterare i SPF Daladistriktet och Per Gustav Larshage, 85 år, f d fastighetsmäklare, SPF Falubygden:

1. Vi brukar göra en långresa per år och nu fyllde Per Gustav 85 år den här tiden så det passade bra. Det var också ett bra program som lockade.

2. Vi bor i samma stad, Falun, men vi lever inte ihop utan är ”webbo”, det vill säga vi använder oss av skype och facetime för att kommunicera när vi inte ses i verkliga livet.

3. Just nu är vi på väg till gymmet. Jag, Margareta, har varit på qigongen och PG har styrketränat. Och så har vi följt föreläsningarna.

4. Det har varit så trevligt att komma i kontakt med så många människor. PG ska försöka fortsätta styrketräna hemma och jag med.

Bodil Roesgaard Pedersen, 65 år, f d sjuksköterska, Gustavsberg, och Eva Jansson, 65 år, f d sjuksköterska, Krylbo, SPF Avesta:

1. Eva: Inga av våra män är intresserade av att åka på hälsoresa så vi beslöt oss för att åka tillsammans. Vill min man åka till en storstad så kan han göra det.

2. Eva: Jag såg resan i Veteranen och tände direkt. Man måste passa på att resa medans man har ork och pengar. Vi kan plussa på ekonomin genom att jobba extra som sjuksyrror.

3. Eva: Alla gigongpass med Carlos Luna. Och salsan var otroligt rolig! Bodil: Dansen, gympaprogrammen, vandringarna och vattengympan. Och Carlos taijiprogram tar vi med oss hem. Vi har spelat in hans rörelser.

4. Alla människor som stöttat varandra. Det har varit väldigt trevligt att vara med de äldre. Den här resan var en kick för både kropp och själ!

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas