Speeddejting – Sju minuter till en kompis
Foto Sara Ringström
Leva & uppleva | Speeddejting

Speeddejting – Sju minuter till en kompis

En gång i månaden ordnar SPF Seniorerna Huddinge speeddejting, eller kompisdejting som de också börjat kalla det. Man pratar två och två i sju minuter, säger det klick byter man kanske telefonnummer.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-02-01

Som tur är har dagens deltagare i speeddejtingen i Huddinge blivit förvarnade om att det kommer att vara lite speciellt idag. Inte nog med att Senioren är här och vill göra reportage, dessutom är ett tyskt tv-team på plats för att dokumentera det hela.
– Men oroa er inte så mycket över det, säger Berit Westergren som är ordförande i SPF Seniorerna Huddinge. Om ni flimrar förbi några sekunder i tysk tv är det ändå ingen som känner igen er.

Nya och gamla

Det ligger en förväntan i rummet.
Några tittar sig lite nyfiket omkring, spanar in vilka som är här. Vissa är här för första gången, andra har varit med förr.
– Egentligen är det positivt att det är många som inte kommer tillbaka, det betyder att de träffat någon ny kompis och inte tycker att de behöver komma hit igen, säger Berit.

Två timmar åt gången

Idén fick de efter ett tv-inslag från Malmö, där det ordnades speeddejting för yngre.
– Det kan väl vi också göra tänkte vi, och drog igång. Vi kör en gång i månaden, två timmar åt gången, och vi är redan inne på tredje året. Vi har så mycket ensamma människor här i världen, kan man göra något för dem är det ju fantastiskt. Själv blev jag ensam för sex år sedan, och att jag varit aktiv i föreningen här har varit min räddning. Vi hittar på så mycket roligt, säger Berit.

Inte Bonde söker fru

Fikat börjar ta slut, och det drar ihop sig till start. Birgitta Winblad från Väntjänsten, som också är med och arrangerar det hela, berättar lite om hur det hela kommer att gå till.
– Det är många som kommit hit för att vara med i sjuminuterskampen idag, så vi får se till att det löper på smidigt. Ni sätter er två och två, och när klockan ringer efter sju minuter flyttar ni vidare till nästa. Och tänk på att det inte är Bonde söker fru det här, mest handlar det om att hitta en kompis.

Pratas på friskt

Det dras lite med stolarna hit och dit och snart är snacket i rummet i full gång. En man som hör lite dåligt får lov att sätta sig ute i hallen och ta emot sina ”dejter” där, i lite lugnare ljudmiljö.
Om någon skulle ha svårt att komma på vad man kan prata om, ligger det papper framme med förslag på ämnen. ”Intressen”, ”familj”, osv. Men ingen verkar behöva någon hjälp på traven, det pratas på friskt bland de flesta.

 En del stänger in sig när de blir änkor, men jag vill utmana, prova på nytt Sandra

Reskompis

Rakel är här för andra gången, och nu vill hon helst av allt hitta någon att resa med. Men förra gången träffade hon en man, som hon också umgicks med några gånger efteråt.
– Men han var storrökare och hade knappt tid för mig, bara för sina cigaretter. Jag vill inte ha någon som röker. De får inte snarka heller, och inte ha mage. Det tycker jag man kan ställa som krav, det ställs ju så mycket krav på kvinnor jämt, säger hon.
Hennes väninna har också varit här förut. Hon ser sig om i rummet, och efter en snabb överblick konstaterar hon torrt att ”någon man blir det nog inte för henne idag”.
– Men jag har träffat ett par kompisar här förut, det är jättetrevligt. Och det är kul bara att komma hit och prata.

Måste slita sig

Sju minuter har gått, klockan ringer och det är dags att byta plats. Det skrapas med stolar, men vissa har blivit så djupt försjunkna i samtal att de sitter kvar.
– Hallå, hallå! Nu får ni inte prata längre! ropar Birgitta.

SPF Seniorerna Huddinge

Föreningen har drygt 1200 medlemmar.
Ordförande är Berit Westergren.
Speed-dejting, eller kompisdejting, startade man med för snart tre år sedan. Man har en träff en gång i månaden, två timmar per gång. Det brukar vara cirka 10-15 personer med vid varje tillfälle.
Det finns många andra aktiviteter också i föreningen. Inför valet 2018 bjuder man in en lokalpolitiker till varje månadsmöte, från de olika partierna.
Man har också trygghetsringning till ett 60-tal personer, vilket innebär att dessa ska ringa in till en telefonsvarare varje dag före 12. Den lyssnas av varje dag, året om, och är det någon man inte hört ifrån tar man kontakt med en utsedd kontaktperson.

Dölj faktaruta

Ulla får slita sig ifrån Leif, som hon pratat intensivt med. Han är ganska nybliven änkeman och här för första gången.
– Han var jättetrevlig, säger Ulla. Men egentligen tror jag att jag mest av allt vill träffa en kompis. Jag bor i en tvåa, går upp när jag vill och går och lägger mig när jag vill. Jag har bott ensam i 17 år och vill inte bo med någon. Fast jag ska nog träffa Leif igen, han var trevlig.

Får snabba på

Leif kom hit helt förutsättningslöst, i ärlighetens namn hade han inte riktigt förstått att det handlade om speeddejting.
– Nej, jag hade inte riktigt fått det klart för mig, men det var ju riktigt bra. Lite kort är det med sju minuter, men man får snabba på lite.

Vill inte sitta ensam

Sandra är också här för första gången. Hon blev änka för tre år sedan.
– Jag vill inte vara ensam, jag tycker det är hemskt. Jag åker omkring mycket, vill inte vara hemma. Grannarna har börjat undra vad jag gör, men jag vill inte sitta där ensam. En del stänger in sig när de blir änkor, men jag vill utmana, prova på nytt.
Berit rapporterar nöjt att Hardy, som sitter ute i hallen och samtalar, snart har fickorna fulla av telefonnummer. Förra gången var han på väg att gå härifrån i förtid, han tyckte att det var besvärligt med ljudet eftersom han hörde dåligt. Men den här gången gick det betydligt bättre.

Nummer i fickan

Tiden går fort när man har roligt, och vips har det gått närmare två timmar. Utanför fönstren har vintermörkret sänkt sig. Rakel är nöjd, hon har hittat en kvinna som kanske vill resa med henne.
– Och jag frågade henne om hon snarkade, men det gjorde hon inte, sa hon, säger Rakel och ler.
Det är många som går härifrån med flera telefonnummer i fickan. Då gör det inget att det är mörkt ute.

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-02-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas