Tomas Ledin: Kan inte tänka sig ett liv utan musiken
Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Leva & uppleva | Porträtt

Tomas Ledin: Kan inte tänka sig ett liv utan musiken

"Jag har aldrig upplevt mitt jobb som ett jobb. Det är något jag måste göra", säger Tomas Ledin. Men efter turnén med Skarpt läge tar han paus.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-11-19

Han är en av Sveriges mest rutinerade musiker med ett oändligt antal spelningar och turnéer i bagaget och med mer än 250 låtar på sin repertoar. Trots att han försörjt sig på musiken sedan tidigt 1970-tal, älskar han det lika mycket fortfarande.
– Jag har aldrig upplevt mitt jobb som ett jobb. Det är något jag måste göra. Jag har svårt att föreställa mig ett liv utan musiken, även om jag numera tar det lite lugnare.

Skarpt läge

Det är en av sommarens sista dagar, och även om förmiddagen har varit kylig är det nu framåt tolvsnåret så pass varmt att vi kan njuta av lunchen utomhus. Tomas Ledin har en bländande vit t-shirt på sig och en svart tunn jacka. Kommer raka vägen från lantstället i skärgården. Solbrännan är fortfarande kvar, och han ser avslappnad och utvilad ut.
Han har uppträtt med sin krogshow Skarpt läge för utsålda hus under hela vintern och våren, i både Stockholm och Göteborg.

Behöver återhämtning

Men, det spelar ingen roll om man älskar det man gör. Även den mest passionerade personen behöver vila ibland. Så också Tomas Ledin.

– Jag kan känna att jag inte har samma energi i min kropp som jag hade när jag var yngre. Därför tvingar jag mig själv att förhålla mig lite annorlunda till tillvaron. Så den här sommaren var välbehövlig. Att få vara ledig och njuta, det vet jag att jag kommer att ha stor nytta av i höst.

Stamgäst

Tomas behöver knappt titta på menyn. Den här krogen ute på Djurgården har han varit på många gånger förr och han vet redan att laxen med den stuvade potatisen är god. Så det får det bli. Till det en alkoholfri öl.

Det var länge sedan jag var så där nervös att jag knappt kunde stå på benen inför en spelning.

Han har hunnit bli 66 år. Det är svårt att tro, men kanske ligger det något i det han säger, att det inte riktigt är samma energi i kroppen som det var när han slog igenom som 20-åring. Konstigt vore det väl annars. Å andra sidan, det är helt tydligt att de där eventuellt minskade energinivåerna har ersatts av ett lugn och en trygghet.

Scenrutin

– Ja, det var länge sedan jag var så där nervös att jag knappt kunde stå på benen inför en spelning, konstaterar Tomas och skrattar.
Han berättar att det tog många år innan han kände sig bekväm på scenen. Motsägelsefullt nog var det ändå där han trivdes allra bäst.

Låg bakom Rocktåget

Och att inte syssla med musik, det fanns inte på kartan. När han väl fick sitt första skivkontrakt hade han spelat på pubar under många år.
Dagen efter att han tagit studenten åkte han ut på sin första turné. Debutskivan, Restless Mind, fick han spela in efter att ha vunnit en talangtävling. Sedan gav det ena det andra. Han uppträdde på Visfestivalen i Västervik, sjöng i kören under ABBAs världsturné 1979-1980 och vann Melodifestivalen samma år med Just nu.
Det var också Tomas Ledin som tog initiativ till Rocktåget, som under flera år tuffade runt i Sverige.

Jag gick på massor av konserter. Iakttog hur artisterna rörde sig, vad de sa i mellansnacket, hur de byggde upp en stämning.

Sitt till synes självklara sätt att föra sig på scenen har han fått genom att iaktta andra artister.
– Jag gick på massor av konserter. Iakttog hur artisterna rörde sig, vad de sa i mellansnacket, hur de byggde upp en stämning, det var oerhört lärorikt, minns Tomas.

Har du några bra konsertminnen att dela med dig av?
– Jag var utbytesstudent i USA 1969 och såg James Brown i Nebraska. Det var en omskakande upplevelse. Två år innan, 1967, spelade Jimi Hendrix i Sandviken, också det var en upplevelse.

Levt folkparksliv

Det har förstås hänt massor i musikvärlden sedan Tomas slog igenom. När han började turnera var folkparkslivet fortfarande levande, och det blev ett sätt att se Sveriges mest avlägsna småorter.
–I början hade vi oftast extremt låga gager. Vi bar all vår utrustning själva och bodde i fyrbäddsrum. Om vi var borta flera dagar i sträck hade vi inte råd att bo på hotell alla nätter, så då gällde det att hitta någon som hade fest som vi kunde sova hos.

Tänkte lägga av

Under den första folkparksturnén 1972 tillsammans med Jerry Williams, fick han uppleva ett bombhot. I övrigt har det varit relativt odramatiskt. Förutom när han bestämde sig för att lägga av som artist efter turnén 1984.
– Jag hade haft en fantastisk musikkarriär då, och tyckte att jag var klar, förklarar Tomas.

Famlade

Så blev det inte. Tomas var borta från rampljuset i sju år, och det var sju svåra år. Han beskriver det som att det kändes som om någon ryckte bort mattan under hans fötter. Den 32-åriga Tomas hade lite vaga funderingar på att göra något helt annat. Han hade som mycket ung visat sig vara en lovande konstnärstalang, och åkte nu över till en kompis i New York som jobbade som bildkonstnär för att hjälpa till som assistent.

Ifrågasatte sin identitet

– Jag hade jobbat extremt hårt under några år, men på den tiden pratade man inte om utbrändhet. Det begreppet existerade inte. Jag blev deprimerad och började fråga mig: Om jag inte längre är artist, vem är jag då?
Redan då var han gift med Marie Ledin, som var både förstående och peppande inför sin mans depression. Och efter några år kom lusten att spela tillbaka, långsamt men säkert.

Identifierar sig med jobbet

– Jag fick lite förfrågningar, producerade andra artister och började sakta vakna till liv igen. När jag kom tillbaka var det med En del av mitt hjärta, och då kan man väl säga att jag kom tillbaka med besked.
Även om den här tiden fick honom att tänka om till viss del – bland annat tar han numera längre pauser regelbundet – identifierar han sig fortfarande till stor del med sitt jobb.
– Efter den här höstturnén kommer jag att ta paus under några år, jag känner att det är dags för det, säger Tomas.

 Marie är en förutsättning för min musikkarriär.

De luxe-turné

Höstens turné, ja. Under hela hösten kommer Tomas att låta Skarpt läge rulla runt i Sverige. Men det blir inte exakt samma version som han uppträdde med i Stockholm och Göteborg. Nej, det här blir ett slags Skarpt läge ”de luxe”, en utbyggd variant anpassad särskilt för ishallar och stora sammanhang.
– Jag känner både en enorm tacksamhet och en stor glädje inför hösten. Jag kan inte tänka mig något roligare än att få vara med och bygga en sådan här föreställning, säger han eftertänksamt.

Skivbolagschef

Där hemma vid det ledinska matbordet, pratas det ofta musik. Tomas och hustrun Marie blev ett par i slutet av 1970-talet och gifte sig 1983.
De träffades genom Maries pappa, Stikkan Andersson, som Tomas jobbade ihop med. Marie, som tidigt började arbeta med musik, är idag skivbolagschef och har ett säkert musiköra. Det innebär att Tomas genom årens lopp alltid använt Marie som bollplank, och sällan tvivlat på hennes raka feedback.
– Marie är en förutsättning för min musikkarriär. Hon är lika musikintresserad som jag.

Tomas Ledin

Ålder: 66
Familj: Hustrun Marie och parets söner John, 30, och Theo, 26.
Bor: Lägenhet på Östermalm och hus i Stockholms skärgård.
Gör: Artist och låtskrivare.
Aktuell med: Showen Skarpt läge som turnerar i Sverige under hösten.
Lyssnar på: Gregory Porter. Även om det inte är den musikstil jag normalt gillar har jag fastnat för honom.
Lyssnar också på: Chris Stapleton, countrykille som slog igenom stort i USA med albumet Traveller för några år sedan. En makalös sångare.
Bok: Hillbilly Elegy av BD Vance, en helt fantastisk bok om man vill förstå vad som händer i omvärlden just nu.
Om att åldras som artist: Jag varken vill eller kan låtsas vara någon jag inte är. Det märks att jag inte är 27 längre, och för mig handlar det om att vara trovärdig.
Det visste du inte om Tomas: En gång i tiden hade han planer på att bli bildkonstnär eller arkitekt.

 

Dölj faktaruta

Delar värderingar

De har hållit ihop länge, och anses vara ett av artistvärldens stabilaste par. Men något recept för evig kärlek har Tomas Ledin inte.
– Jag önskar att det fanns ett sådant recept. Jag tror att det för oss två har att göra med att vi har snarlik bakgrund och gemensamma värderingar som gör att vi relaterar till saker och ting på samma sätt.

Skrämmande vindar

Tomas Ledin är precis som många andra av oss, orolig över det som händer i Sverige nu.
– Det blåser vindar som jag och många andra aldrig trodde att vi skulle behöva uppleva. Att demokratin är hotad, det är skrämmande, säger han med eftertryck.

Att demokratin är hotad, det är skrämmande

Mot nazism

För, låtar om vardaglig lycka och kärlek i all ära. Det finns även en stark politisk ådra i Tomas Ledin. 1985 var han en av tre ledare för ANC-galan och han sitter också med i styrelsen för Artister mot nazister. Han pappa är uppvuxen i Ådalens arbetarkvarter och hans farfar gick i demonstrationståget 1931. Att demokrati inte är något vi kan ta för givet har han fått i sig med modersmjölken.

Sönerna jobbar med musik

Han gillar den fas av livet han befinner sig i för närvarande. Barnen har blivit vuxna och flyttat hemifrån, men familjen Ledin är fortfarande tajt. Bägge sönerna jobbar med musik och är numera ofta involverade i musiksnacket.

Två röster om Tomas Ledin

Jonas Hagström, grundare av integrationskören The Rockin Pots, Östersund:
”Jag lärde känna Tomas Ledin i samband med integrationsprojektet The Rockin Pots i Östersund, en kör där nyanlända sjunger tillsammans i kör, för hälsans, gemenskapens och även svenskans skull, bland annat Tomas Ledins Vi är på gång eftersom den innehåller veckodagarna. Tomas Ledin sjöng tillsammans med oss på Storsjöyran 2015, och sedan dess har vi börjat samarbeta. Samarbetet har utvecklats till vänskap. Tomas är en genuint snäll, härlig och varm människa med hjärtat på rätt ställe. Dessutom är han en fantastisk musiker och låtskrivare.”

Edward af Sillén, manusförfattare och regissör:
”Jag lärde känna Tomas 2009. Han är något så ovanligt som ›okomplicerat komplicerad‹. Alltså: Som människa är han, trots sin superstjärnestatus, en fullkomligt okomplicerad, underbar man. Fötterna stadigt på jorden, generös, omtänksam och noggrann. Han ser alla och är vänlig mot alla. Det är som att arbeta med en vän. MEN… samtidigt ställer han oerhört höga kreativa krav på folk omkring sig. Han tar aldrig den lätta vägen, och vill vända på varje sten tills man är säker på att man valt rätt väg.”

Dölj faktaruta

Tomas själv står stadigt på jorden, trots att han blir igenkänd vart han än går. Säger att han är samma person privat som han är på scenen, men är ändå varsam med att låta familjen vara privat. Han säger att varje ålder har sin tjusning och självklart är det till viss del en annan Tomas Ledin som står på scenen idag, än den 20-åring som slog igenom.

Med glimten i ögat

– Det märks naturligtvis också på min musik. Det är helt uppenbart att vissa av låtarna är skrivna av en betydligt yngre människa. Det är också uppenbart att vissa av mina låtar inte längre handlar om mig och mitt liv nu, men jag sjunger dem ändå. Om än med glimten i ögat, säger Tomas, och tar Sensuella Isabella som exempel.

Utmanar sig mer

Tomas Ledin må vara en av Sveriges mesta rockrävar, men på senare tid har han börjat kliva ut ur komfortzonen med jämna mellanrum. Det håller honom alert och får honom att utvecklas, menar han.
– Idag utmanar jag mig mer, som när jag gjorde folkmusikprojektet Höga kusten eller som när jag gjorde en konsert på Capri där jag sjöng andras låtar på engelska med akustisk gitarr. Sådant ger mig energi.

Text: Anna-Maria Stawreberg
Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-11-19
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas