Testa Seniorens mest gillade recept i år. Råraka med citroncrème och räkor är både lyxigt, lättlagat och fräscht. Nära himmelriket, enligt receptskaparen Rikard Bitting.
Råraka med citroncrème och räkor är perfekt när du vill ha något fräscht efter tung julmat eller bjuda på något elegant men enkelt till nyår.
Frasig potatis, frisk citron och salta räkor i en oslagbar kombination.
Eller som kokboksförfattaren och receptskaparen Rikard Bitting själv konstaterar: ”Riven potatis som steks i smör tackar man inte nej till. Toppar man dessutom härligheten med citroncrème och räkor är himmelriket nära.”
4 portioner
600 g fast potatis
Smör och olja till stekning
Salt och svartpeppar
Citroncrème:
1 dl crème fracihe
1/2 rödlök
2 msk majonnäs
½ citron
3 dl räkor (skalade)
dill till garnering
Gör så här:
1. Gör crèmen genom att finhacka rödlöken och blanda samman med crème fraîche, majonnäs och saften av en halv citron. Ställ kallt medan du gör rårakorna.
2. Skala och riv potatisen grovt.
3. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt en klick smör och lite olja.
4. Lägg en fjärdedel av potatisen i stekpannan och platta ut tunt med en stekspade.
5. Stek rårakorna några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och frasiga. Salta och peppra.
6. Fördela crèmen på rårakorna och toppa med räkor och dill.
Recept: Rikard Bitting
Ur boken A bite of Bitting
