4 bröd
100 gram smör
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk (3 procent)
1,5 paket färsk jäst (75 gr)
¾ dl strösocker
½ tsk salt
12 dl vetemjöl (720 gr) och
0,5–1 dl till utbakning
1 Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37 grader.
2 Smula ner jästen i en bunke. Häll i degvätskan och rör om tills jästen löses upp.
3 Tillsätt socker, salt och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta degen med köksassistent eller elvisp med degkrokar. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och arbeta under fem minuter ihop till en elastisk deg. Täck med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.
4 Stjälp ut degen på en lätt mjölad köksbänk och dela den i fyra lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en 0,5–1 cm tjock rundel, cirka 25 cm i diameter. Lägg dem på varsitt bakplåtspapper och lät jäsa under handduk i 20 minuter.
5 Värm ugnen till 250 grader med varmluft. Sätt in en plåt som får bli varm under tiden.
6 Nagga rundlarna med en gaffel. Dra över bakplåtspappret med degen på den varma plåten och grädda ett bröd i taget i cirka 5 minuter. Det är viktigt att plåten är riktigt het hela tiden.
7 Låt bröden svalna på galler under handduk.