Knallgul kräftpasta med sting
Foto: Rikard Bitting
Mat | Recept

Knallgul kräftpasta med sting

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-10-10

En fin pastarätt som får en vacker gul färg från saffranet. Den gröna sparrisen skapar en vacker färgmässig kontrast och ger en lyxig känsla.

4 portioner

400 g valfri pasta
170 g kräftor i lake
1/2 purjolök
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
1/2 bunt sparris
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
2 dl riven västerbottenost
7 romanticatomater
1 citron
1 kruka dill
1/2 kuvert saffran
Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Sila av kräftstjärtarna i ett durkslag och spara laken.

2. Koka upp vatten till pastan och salta ordentligt.
3. Hacka purjolök, vitlök, chili och fräs i en panna med lite neutral olja.
4. Skär av sparrisknopparna, dela tomaterna och stek tillsammans med löken på medelvärme. Tillsätt grädde efter några minuter och låt puttra en stund.
5. Tillsätt ost, lite i taget, och blanda runt väl. Blanda i lite hackad dill och pressad citronsaft.
6. Häll i lite av laken, börja med hälften och smaka dig sedan fram.
7. Tillsätt crème fraîche och smaka av med salt och peppar.
8. Koka pastan enligt anvisning och häll av den när några minuter återstår av koktiden.
9. Rör ner pastan i pannan och tillsätt saffran. Se till att allt har en krämig och härlig konsistens.
10. Stäng av plattan och rör ner kräft­stjärtarna i pastan. Toppa med dill, västerbottenost och lite
pressad citron.

Recept: Rikard Bitting

Ur boken A bite of Bitting

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-10-10
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2025. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas