Krämig dipp med kallrökt lax, kapris, rödlök och dill
Krämig dipp med kallrökt lax, enkel och snabb att laga! Foto: Catarina König
Mat | Recept | JULMAT

Krämig dipp med kallrökt lax, kapris, rödlök och dill

Publicerad 2025-12-12

En dipp jag gör ofta – enkel och rolig att svänga ihop. Lax och dill smakar jul för mig.

Cirka 6 portioner

250 g ricotta
200 g Philadelphiaost
1 citron, zest + lite saft
150 g kallrökt lax
½ rödlök, finhackad
2 msk kapris
2 msk finhackad dill
salt, nymalen svartpeppar
kex eller crostini

Gör så här:

1 Mixa ricotta och Philadelphiaost med en mixer.

2 Riv zest från citronen och ställ åt sidan. Pressa sedan ut saften och smaka av ostdippen med citronsaft och lite salt.

3 Skär den kallrökta laxen i småbitar. Finhacka rödlöken.

4 Låt kaprisen rinna av.

5 Lägg upp dippen på en tallrik, bred ut snyggt och lite toppigt.

6 Toppa med lax, rödlök, kapris, finhackad dill, citronzest, salt och lite nymalen svartpeppar.

7 Förvara i kylen fram till servering och servera med kex eller crostini.

Recept och bild är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.

senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2025. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas
Byggd med av WonderFour