Den nya julmaten
Catarina König bjuder på sina egna favoritrecept till jul. Foto: Gustaf Björlin
Mat | Recept | JULMAT

Den nya julmaten

Advent och jul är förknippade med speciella dofter och smaker. För matälskaren och kokboksförfattaren Catarina König är julen något hon längtar efter i stort sett hela året. Här bjuder hon på några av sina egna favoritrecept på julmat.

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-12-12

– Jag älskar julen! det säger Catarina König som vann Sveriges Mästerkock 2016.

Fyra år senare blev hon även Decenniets Mästerkock i en jubileums­version av tävlingen. Sedan dess är mat det hon sysslar med på heltid.

Julmaten väcker minnen

Vad tycker du är det bästa med just julmat?

– Åh, jag är en sån som älskar julen, jag kan längta efter den under hela året. Det är så många minnen kring smak och dofter som är förknippade med julen. Min mormor lagade allt från grunden; lade in egen sill och gravade laxen själv. Sedan gjorde mamma likadant och nu gör jag det också.

Catarina König, utsedd till Sveriges mästerkock, längtar efter julen i stort sett hela året.
Foto: Gustaf Könih

Gillar både klassisk och ny julmat

– Egentligen är jag ganska klassisk, men det är roligt att hitta på lite nytt också. Och det är så mycket enklare än man tror! En del säger: ”Äh, vi köper en senapssill och en löksill” och visst kan man göra det. Men man kan också köpa 5-minuterssill och blanda ihop en egen senapsblandning. Det tar inte många minuter och så kan man ställa fram den och säga att man gjort den själv.

Catarinas favoriter på julbordet

Och vilka är dina absoluta favoriter på julbordet?

– Jag älskar det kalla, sillen, ägghalvor, gravad lax. Och gräddkokt grönkål, det är så gott!

Recept och bilder är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.

Alla matfotografier är tagna av Catarina König.

Här bjuder hon på några av sina favoritrecept till högtiden:

Surdegssnittar med grönkålspesto och burrata

Julens godaste saffranskladdkaka

Julgranar med färskost, lax och räkor

Krämig dipp med kallrökt lax och kapris

Syrlig grönkålssallad

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-12-12
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2025. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas
Byggd med av WonderFour