Advent och jul är förknippade med speciella dofter och smaker. För matälskaren och kokboksförfattaren Catarina König är julen något hon längtar efter i stort sett hela året. Här bjuder hon på några av sina egna favoritrecept på julmat.
– Jag älskar julen! det säger Catarina König som vann Sveriges Mästerkock 2016.
Fyra år senare blev hon även Decenniets Mästerkock i en jubileumsversion av tävlingen. Sedan dess är mat det hon sysslar med på heltid.
Julmaten väcker minnen
Vad tycker du är det bästa med just julmat?
– Åh, jag är en sån som älskar julen, jag kan längta efter den under hela året. Det är så många minnen kring smak och dofter som är förknippade med julen. Min mormor lagade allt från grunden; lade in egen sill och gravade laxen själv. Sedan gjorde mamma likadant och nu gör jag det också.

Foto: Gustaf Könih
Gillar både klassisk och ny julmat
– Egentligen är jag ganska klassisk, men det är roligt att hitta på lite nytt också. Och det är så mycket enklare än man tror! En del säger: ”Äh, vi köper en senapssill och en löksill” och visst kan man göra det. Men man kan också köpa 5-minuterssill och blanda ihop en egen senapsblandning. Det tar inte många minuter och så kan man ställa fram den och säga att man gjort den själv.
Catarinas favoriter på julbordet
Och vilka är dina absoluta favoriter på julbordet?
– Jag älskar det kalla, sillen, ägghalvor, gravad lax. Och gräddkokt grönkål, det är så gott!
Recept och bilder är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.
Alla matfotografier är tagna av Catarina König.
Här bjuder hon på några av sina favoritrecept till högtiden:
Surdegssnittar med grönkålspesto och burrata
Julens godaste saffranskladdkaka
Julgranar med färskost, lax och räkor
Krämig dipp med kallrökt lax och kapris
