Fira med härliga kanelbullar
SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström är fena på att baka. Här med en bricka varma och härliga kanelbullar. Foto: Ulrika Palmcrantz
Mat | RECEPT

Fira med härliga kanelbullar

Finns det något härligare än doften av färska kanelbullar? Idag är det kanelbullens dag. För att fira en av våra mest älskade fikahögtider bjuder Senioren på två recept. Ett recept på klassiska kanelbullar och ett på kanelbulle-sockerkaka.

Anna Bäsén
Publicerad 2025-10-04

Kanelbullen är mer än bara ett bakverk – den är en symbol för svensk fikakultur och har en självklar plats både i hemmen och på kaféer.

Kanelbullens dag har funnits sedan 1999.

Hyllar gemenskap och hembakning

Dagen instiftades av Hembakningsrådet 1999. Kaeth Gardestedt, som stod bakom idén, ville lyfta fram svensk baktradition.

Syftet var att skapa en dag som symboliserar omtanke, gemenskap och hembakning.

Senioren firar förstås med kanelbullar!

Hos oss på Senioren firar vi förstås med nybakat! Här bjuder vi på två recept: först ett klassiskt recept på saftiga och luftiga kanelbullar som aldrig går ur tiden.

Och för dig som vill prova något nytt bjuder på på en ljuvlig kanelbulle-sockerkaka. Den kombinerar allt det goda med kanelbullens smak i en lite enklare variant.

Så ta fram mjöl, smör och kanel och låt köket fyllas av den härliga doften! En kopp kaffe och nygräddade bullar eller en bit saftig sockerkaka gör kanelbullens dag till en fest för alla sinnen.

Klassiska kanelbullar

Ingredienser för 20 stycken kanelbullar:

Deg:

25 g jäst

50 g smör eller margarin

3 dl mjölk

1/2 dl strösocker

1 krm salt

8 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör eller margarin

1 msk malen kanel

1 dl strösocker

Pensling:

ägg

pärlsocker

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt, max 800 W i cirka 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, det vill säga 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 min.

Låt kanelbullarna jäsa

Rör matfettet smidigt med kanel och socker.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm.

Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i cirka två cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk ungefär 20 min.

Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader i cirka åtta min.

Receptet kommer från Ica.se.

Foto: Hélen Pe

Så här gör du kanelbulle-sockerkaka

En favorit här på Senioren är kanelbulle-sockerkaka. Därför bjuder vi på receptet igen.

Ingredienser:

200 g smör
6 ägg
4 dl strösocker
2 1/2 dl filmjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Fyllning och frosting

2 dl brun farin strö
1/2 dl mald kanel
1 msk mortlad (stött) kardemumma

Frosting:

100 g rumsvarmt smör
220 g färskost
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker

Så gör du

Förbered fyllningen genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.

Gör sockerkakssmeten. Smält smöret och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter. Vänd sedan ner filmjölk och smält smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri smet.

Fördela hälften av smeten i långpannan och strö sedan över fyllningen. Stryk sedan över resterande smet.

Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Vispa ihop en härligt fluffig frosting

Frostingen gör du genom att vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker till ett fluff. Tillsätt därefter florsocker lite i taget under vispning och vispa till en fluffig frosting.

Bred frostingen på den avsvalnade kakan. Pudra eventuellt lite kanel över före servering.

Receptet kommer från boken Baka i långpanna av Frida Skattberg från Bonnier fakta. Fotot är taget av Hélene Pe.

 

Anna Bäsén
Publicerad 2025-10-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas