Det är ingen lätt sak att ta fram traditionella rätter alla känner till menar stjärnkocken Stefan Ekengren. Men nu har han gjort det i alla fall. Helt enkelt för att han hyser en sådan kärlek till den här maten han själv vuxit upp med.
Hej Stefan Ekengren! Vad har du för relation till husmanskost?
– Åh, jag älskar husmanskost! Den är grunden till allting, det är en massa minnen och traditioner. Jag har fina matminnen både hemifrån och från skolan. Mycket smaker och dofter som hänger med.
– När jag gick ut kockskolan hade jag också turen att hamna hos en krögare som var väldigt inriktad på husmanskost, så det blev en bra start där också.
Har du några favoriter bland alla klassiska rätter?
– Raggmunk med fläsk är alltid gott. Och så är kokt torsk med äggsås en riktig favorit. Strömming med potatis och lingon går inte heller av för hackor.
Får du mycket respons från folk som lagat mat ur dina böcker?
– Ja, faktiskt, och det är väldigt roligt. Jag blir alltid lika glad när jag hör att människor faktiskt lagar maten, det är ju lite det som är målet med kokböcker. Och att de läser texterna, det är också väldigt kul. Det här är en nyutgåva av en tidigare upplaga som blev väldigt populär.
– Vi tyckte att boken var värd att nå ut till fler, plus att det är några recept som är med i den här som inte var med i den förra. Som toast Skagen, kalvlever anglais och ugnspannkaka, plus några till. Helt oförklarligt att vi ”glömde” dem sist!
Här är ett av hans favoritrecept:
 
						 
								