”Maten var viktig för Astrid”
Annika Lindgren
Recept

”Maten var viktig för Astrid”

Kaffekalas i en syrenberså, kräftkalas en ljummen augustikväll... Maten hade en central roll för Astrid Lindgren.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2025-06-18

Stjärnkocken Fredrik Eriksson har skapat recept inspirerade av Astrid Lindgren i den nya kokboken Sommaren är min.
Annika Lindgren, sondotter till Astrid Lindgren, vilka är dina bästa minnen från somrarna vid Furusund med farmor Astrid?
– Många! Min familj hade ett hus i närheten av Astrids så vi sågs mest varje dag. Men på förmiddagarna fick man inte störa henne, då skrev hon. Men sen fick vi ha henne resten av dagen. Jag älskade blommor så ibland gick vi och plockade buketter. Naturen var viktig för henne. Hon läste för oss barn också, ibland det hon höll på att skriva just då.
Och vilka är dina härligaste matminnen?
– Kanelbullar tror jag. Det härligaste av allt var när man sovit över hos farmor och hon rostade bitar av gårdagens vetebröd med apelsinmarmelad på. Sen minns jag kräftkalaset i augusti, det var tradition. Vi köpte kräftorna i Norrtälje, de hämtades i stora hinkar som stod i jordkällaren. Sen hängde vi upp kulörta lyktor och på kvällen var det till och med ett litet fyrverkeri.
– Maten var viktig för Astrid så det finns många matminnen. Som stekt abborrfilé som hon ibland fick av snälla grannar. Kantarellomelett var också toppen. Ännu härligare var det med pannkakor med socker och sylt på, som hon brukade packa ned när vi åkte på båtutflykt.

Astrid Lindgren Foto: K W Gullers (Nordiska Museet)
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2025-06-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas