Dietisten Hanna Olvenmarks kokböcker har temat ”Under tian” där prisvärda råvaror kittlar smaklökarna.
När Hanna Olvenmark var nyutexaminerad dietist ville hon visa att det visst går att äta bra och nyttig mat utan att det kostar en förmögenhet. Sedan dess har hon fortsatt att komma med recept och idéer om mat som är både hälsosam och ganska billig.
Hur kom du på idén med Under tian-recept?
– Kanske tänker man att billig mat är nudlar, ärtsoppa eller spagetti med ketchup, men det finns så mycket mer. Jag ville visa att det finns mycket god, nyttig mat som är billig. När jag startade Under tian för ungefär tio år sedan kunde man faktiskt få en portion för under tio kronor. Nu har allt blivit dyrare, men man kan fortfarande laga rolig mat ganska billigt.
Linser och bönor är ju billigt, nyttigt och Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta det varje dag. Vilket är ditt tips för att få in mer av det på menyn?
– Är man nybörjare på linser och bönor kanske man inte ska börja med linsbiffar. Använd i rätter du redan gör. Lägg i linser eller bönor i köttfärssåsen. Då blir det samtidigt mindre kött – billigare och nyttigare. Eller mixa i linser i soppan. Eller stoppa i lite linser i degen om du bakar bröd.
Fler smarta tips för nyttig, billig mat?
– Förbered så att det alltid finns något tillgängligt hemma. Man kan till exempel göra ett storkok på linssoppa. Den står sig länge i kylen och går att frysa i portionsförpackningar.
Nu är det skördetider. Några favoritgrödor?
– Äpplen! Det äter jag hela tiden. Jag använder också äpplen i olika maträtter – gott! Pumpa, zucchini och alla sorters kål är prisvärt. Jag äter kopiösa mängder vitkål och har ofta en färdig sallad i kylen. Man strimlar vitkålen och masserar den med lite olja och kryddor. Den kan man äta som tillbehör eller mellanmål. Jag har nyss ätit den på en macka till frukost.