Ett enkelt och superbra recept! Hela smeten rörs ihop på ett kick i en kastrull och man får en ovanligt god och hållbar fruktkaka.
Till en stor kaka:
250 g smör
1⁄2 dl apelsinmarmelad av engelsk typ
2 dl strösocker
3 ägg, ett i taget!
4 dl vetemjöl (inget bakpulver)
3 dl russin + 100 g sötmandel
Gör så här:
- Smält smöret på svag värme i en rostfri rymlig kastrull. Klicka i marmeladen och rör om. Ställ åt sidan så att det svalnar lite.
- Smörj och bröa under tiden en rak brödform som rymmer cirka 2 liter.
- Värm ugnen till 150 grader.
- Rör ner sockret i smörkastrullen och knäck sedan ner ett ägg i taget. Rör om kraftigt mellan varje ägg. Vänd ner mjölet som först blandats väl med russin och hela mandlar. Rör ihop smeten så att allt verkligen blandar sig ordentligt, det får inte bli några ”mjölfickor”. Lägg den tunga smeten i den smorda formen.
- Grädda kakan ganska långt ner i ugnen i knappt 1,5 timme. Prova med en sticka. Stjälp upp kakan men låt den kallna under formen. Slå sedan in den i ett bakplåtspapper och sedan i folie. Den behöver minst 2 dagar för att mogna till rätt smak och konsistens. Håller sig i flera veckor.
Recept: Anna Bergenström