Rådjursfilé med trumpetsvamp, edamamebönor och blomkålspuré
Foto Björn Tesch
Recept | Recept

Rådjursfilé med trumpetsvamp, edamamebönor och blomkålspuré

Publicerad 2008-10-14

2 portioner

300 g rådjursfilé (eller utskuren rådjurssadel)
3 dl svart trumpetsvamp eller trattkantarell
200 g edamamebönor (med skidor på)
smör och rapsolja att steka i
salt
nymald svartpeppar

Blomkålspuré
1/2-1 blomkålshuvud
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
salt
2 msk lättcrème fraiche

Rödvinssky
1 schalottenlök
1/2 vitlöksklyfta
1 msk farinsocker
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk oxfond
ev salt
1/2 tsk majzenaredning
ev. 1 liten klick smör

Börja med rödvinsskyn.
1. Hacka löken fint. Fräs löken tillsammans med socker och pressad vitlök i några minuter. Tillsätt vin, vatten och oxfond. Låt puttra i 10 minuter. Sila av.
2. Rör ned majzenaredning i såsen och värm den under omrörning tills den börjar tjockna. Smaka av med salt om det behövs.
3. Värm såsen försiktigt före servering och rör eventuellt ned en liten klick smör före serveringen för att få såsen extra blank.

Blomkålspuré

1. Dela blomkålen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med fond och vin. Koka upp och låt småkoka tills blomkålen är mjuk, cirka 15-20 min.
2. Häll av kokvattnet men spara det. Mixa blomkålen och späd till lagom konsistens med kokvattnet.
3. Rör ned crème fraiche och smaka av med salt om det behövs.

Rådjur och svampfräs
1. Torka av rådjursfilén med hushållspapper och dela köttet i två bitar. Salta och peppra och stek i olja och smör tills köttet är färdigt men inte alltför hårdstekt. Kolla gärna med en termometer. Innertemperaturen ska vara 65 grader. Lägg sedan köttet åt sidan, inlindat i folie.
2. Koka eller tina bönorna enligt förpackningens anvisningar och kläm dem ur skidorna. Stek svampen i lite smör. Blanda med bönorna och salta lätt.
3. Skiva upp rådjursfilén och servera den med blomkålspuré, svamp och bönfräs och en klick rödvinssky.

Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas